Με την επίσημη τελετή απόσυρσης στην αεροπορική βάση Creech στη Νεβάδα έπεσε την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 η αυλαία στην παρουσία των ΜΕΑ MQ-1 Predator στην Αμερικανική Αεροπορία.
Το πρώτο MQ-1 Predator τέθηκε σε υπηρεσία με την Αμερικανική Αεροπορία το 1995 και το τελευταίο παραδόθηκε το 2011. Σύμφωνα με το “Air Force Magazine”, η Αμερικανική Αεροπορία απέκτησε συνολικά 268 Predator. Το 2017 βρίσκονταν σε ενεργή χρήση 129.
Μετά την απόσυρση των Predator η Αμερικανική Αεροπορία σχεδιάζει την αξιοποίηση 346 MQ-9 Reaper με αναβαθμισμένους αισθητήρες, κινήτηρες με μικρότερη κατανάλωση, ικανότητα πτήσης σε μεγαλύτερο υψόμετρο και περισσότερο οπλικό φορτίο.
Η Αμερικανική Αεροπορία διατηρεί σε χρήση τουλάχιστον 100 λειτουργικά drones του τύπου. Ορισμένα από αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν σε άλλες χώρες, εφόσον τηρηθούν οι περιορισμοί εξαγωγής της αμερικανικής νομοθεσίας γι’ αυτά. Τα Predator δεν μπορούν να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες ή εταιρίες αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν πρώτα, ενώ πιθανότατα δεν θα διατεθούν διαθέσιμα σε άλλες χώρες υπό καθεστώς EDA. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει αν υπάρξουν οι κατάλληλοι υποψήφιοι.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΓΔΑΕΕ στις 24 Ιανουαρίου 2018 υπήρξε στον χώρο της Γενικής Διεύθυνσης συνάντηση μεταξύ επιτελών του ΥΠΕΘΑ και εκπροσώπων των εταιρειών General Atomics Aeronautical Systems και ALTUS LSA με σκοπό την παρουσίαση των δυνατοτήτων των εταιρειών επί Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ODC των ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώ το ΥΠΕΘΑ εκπροσωπήθηκε από τον Δντή της ΓΔΑΕΕ/ΔΑΕΤΕ, τον Δντή ΓΕΕΘΑ/Ε1, καθώς και επιτελείς των ΓΔΑΕΕ, ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ και ΓΕΣ.
Η General Atomics Aeronautical Systems δραστηριοποιείται στην κατασκευή των UAV MQ-1 Predator και MQ-9 Reaper. Μετά την απόσυρση των φωτο-αναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4E, η ελληνική πλευρά δραστηριοποιείται στην απόκτηση συστημάτων UAV κατηγορίας MALE και εξετάζεται η περίπτωση μεταβίβασης μεταχειρισμένων MQ-1 Predator της Αμερικανικής Αεροπορίας. Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη επίσημη ενημέρωση.
Το Predator έχει εμβέλεια έως 1.100 χιλιόμετρα και αυτονομία έως 24 ώρες, γεγονός που ίσως το καθιστά ιδανικό για το περιβάλλον του Αιγαίου, χαρίζοντας πρωτόγνωρες ικανότητες επιτήρησης, ειδικά όταν και εάν η χώρα μας αποφασίσει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της. Εναλλακτικά από του 2 Hellfire, μπορεί να εξοπλιστεί είτε με 4 πυραύλους αέρος-αέρος Stinger, ή 6 AGM-176 Griffin για στόχους στο έδαφος.
Διαβάστε επίσης