Η απώλεια του καταδρομικού Moskva, κλάσης Slava, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήταν μάλλον έκπληξη για όλους μας. Όσο κι αν προσπαθούν οι Ρώσοι να πείσουν πως βυθίστηκε από λάθος χειρισμούς του πληρώματος και από ατύχημα, εντούτοις, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ισχύει. Αντίθετα, το σενάριο της προσβολής με ουκρανικής κατασκευής αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune παραμένει το επικρατέστερο.
Moskva: Ένα ακόμη “αβύθιστο” πλοίο στο βυθό, του Αντιναυάρχου ε.α Σπ. Κονιδάρη
Οι Ουκρανοί μάλλον έκρυβαν επιμελώς τους αντιπλοϊκούς τους, και μάλιστα ζητούσαν με κάθε τρόπο κι άλλους παρεμφερείς από το ΝΑΤΟ. Οι Harpoon θα ήταν μια καλή λύση, αν και η ανυπαρξία πρότερης γνώσης του συστήματος από τους Ουκρανούς, θα μείωνε την όποια αποτελεσματικότητά τους. Άλλωστε, οι μόνοι που δήλωσαν πως θα δώσουν RGM-84 Harpoon, είναι οι Βρετανοί. Βέβαια, θα πρέπει να μπουν πάνω σε φορτηγά, να γίνει μετατροπή στο σύστημα βολής, και άλλες αλλαγές, που δεν ξέρουμε πόσο εύκολο και γρήγορο είναι.
Ο Neptune με τη σειρά του, αν και προέρχεται από ρωσικής σχεδίαση πύραυλο, προφανώς κι έχει δεχτεί τις παρεμβάσεις των ουκρανικών εταιρειών. Η Ουκρανία έχει ένα καλό track record για την αναδημιουργία οπλικών συστημάτων του Ψυχρού Πολέμου, και μεταφορά τους στη σύγχρονη εποχή, με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά. O ρωσικός Kh-35 λοιπόν ήταν μια καλή βάση, πάνω στην οποία δούλεψαν οι Ουκρανοί. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει.
Τι είναι ο ουκρανικός αντιπλοϊκός Neptune που ίσως κατέστρεψε το ρωσικό καταδρομικό Moskva;
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για πλήγματα κατά εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα
Δεν μπορούμε βέβαια να πιστέψουμε πως η Ρωσία δεν μπορούσε να αναχαιτίσει δυο υποηχητικούς πυραύλους. Αλλά ο Neptune προφανώς μπορεί να πετά τόσο χαμηλά, που τα παρωχημένα μέσα του ρωσικού ναυτικού δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν εγκαίρως. Επίσης, οι Ουκρανοί επέλεξαν να χτυπήσουν νύχτα, έτσι δεν υπήρξε οπτική αναγνώριση της απειλής. Με λίγα λόγια, ακόμη κι αν κινητοποιήθηκαν τα ΑΚΜ-630 δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τα βλήματα. Το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό σε όλους μας.
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: Θωρηκτά – Αεροπλανοφόρα, η μετασκευή των ‘Iowa class’ που δεν έγινε
Για το πως βυθίστηκε το Moskva θα γραφτούν εκατοντάδες άρθρα και δεκάδες βιβλία. Είναι κάτι που θα το δούμε μετά, με τη λήξη αυτού του ανόητου πολέμου. Το θέμα είναι να δούμε τι θα γίνει τώρα, που το πλοίο βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας. Θα υπάρξει κάποια αλλαγή, ή τελικά η βύθιση του Moskva δεν ήταν μόνο συμβολική, αλλά έχει και επιχειρησιακό αντίκτυπο;
Το καταδρομικό Μόσκβα στην Κριμαία για συντήρηση αλλά όχι αναβάθμιση
Το ρωσικό ναυτικό είχε το Moskva στην περιοχή σαν το μοναδικό πλοίο αεράμυνας περιοχής. Οι S-300F ήταν η μόνη ναυτική απάντηση που είχαν οι Ρώσοι απέναντι στην ουκρανική αεροπορία. Τα άλλα πλοία τους είναι πανίσχυρα σε αγώνα επιφανείας αλλά οι αντιαεροπορικές τους δυνατότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ενώ δηλαδή το ρωσικό ναυτικό μπορούσε να επιχειρεί άνετα κάτω από την κάλυψη του Moskva, τώρα πια τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν εύκολα.
Πρώτες εικόνες από το καταδρομικό Moskva στις φλόγες και με κλίση!
Αν και η ουκρανική αεροπορία έχει πλέον αποδεκατιστεί μετά από 2 μήνες σκληρών μαχών, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν λίγα Su-24 ή Su-25 που θα αποφασίσουν να τα “παίξουν όλα για όλα”, και να επιτεθούν και πάλι σε ρωσικά σκάφη τα οποία εξαπολύουν πυραύλους cruise Kalibr χτυπώντας την Ουκρανία σε βάθος. Βέβαια, οι Ρώσοι πλέον θα είναι και υποψιασμένοι και προετοιμασμένοι…
Η συνέχεια στο Naval Defence