Η Ρωσία θα χρειαστεί να απωθήσει πιο μέσα τις ουκρανικές δυνάμεις και να επεκτείνει αυτό που αποκαλεί “ουδέτερη ζώνη”, αν το Κίεβο παραλάβει προηγμένα συστήματα κατευθυνόμενων πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς ATACM από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο Λευκός Οίκος είπε πως προμήθευσε το Κίεβο με έναν τύπο πυραύλων ATACM που μπορούν να πλήττουν στόχους μέχρι και 165 χιλιόμετρα μακριά. Όμως ένα νέο πακέτο που ετοιμάζεται τώρα έπειτα από την έγκριση ενός νομοσχεδίου από το Κογκρέσο αναμένεται να περιλαμβάνει έναν τύπο πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, 300 χλμ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε προχθές, Δευτέρα, πως το Κίεβο θα παραλάβει μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ATACM και ευχαρίστησε την Ουάσινγκτον.
Το γεγονός αυτό εγείρει την προοπτική η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους προκειμένου να πλήξει στόχους πιο βαθιά στο έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ιδιαίτερα στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία.
Οι ATACM (Army Tactical Missile Systems) τοποθετούνται πάνω σε φορτηγά και μπορούν να πετούν με ταχύτητα τριών Μαχ, σημαντικά μεγαλύτερη από τους βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους κρουζ που βρίσκονται σήμερα στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας.
Απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η θέση της Ρωσίας για το θέμα, την οποία έχει διατυπώσει αρκετές φορές, δεν έχει αλλάξει.
“Τίποτα δεν αλλάζει ως προς αυτό”, είπε ο Πεσκόφ.
Το Κρεμλίνο δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ο μοναδικός τρόπος να προστατευθεί το ρωσικό έδαφος από τις ουκρανικές επιθέσεις –το οποίο όπως λέει περιλαμβάνει τέσσερις περιοχές τις οποίες η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία– είναι να έχει μια “ουδέτερη ζώνη” έτσι ώστε τα ουκρανικά πυρά να μην φθάνουν σε ρωσικό έδαφος.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε πέρυσι πως οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν στην παράδοση δυτικών όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο προσπαθώντας να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις ακόμη πιο μέσα από τα σύνορα.
Η παράδοση όπλων από τις ΗΠΑ, που δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί όταν συμβεί, μπορεί να ορίζει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACM για να πλήξει στόχους μέσα στην ίδια τη Ρωσία.
Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν χθες, Τρίτη, στο Reuters πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία ύψους ενός δισ. δολαρίων, το πρώτο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ουκρανία το οποίο δεν έχει ακόμη υπογραφεί.