Μετά από μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια δήλωση μόλις 145 λέξεων, για τα 121 λεπτά συνομιλίας μεταξύ των δύο προέδρων.
Αυτή είναι η πιο κρίσιμη φράση: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων Συμμάχων μας σχετικά με την κλιμάκωση της παρουσίας των δυνάμεων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοί μας θα απαντήσουν με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης».
Για το πρακτορείο Sputnik που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, αυτό ήταν το αποκορύφωμα: «Ο Μπάιντεν προειδοποιεί τον Πούτιν για οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης της Ουκρανίας».
Γνωρίζουμε τις υφιστάμενες κυρώσεις, που στοχεύουν στις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες και την ικανότητα της Μόσχας να μετατρέπει ρούβλια σε δολάρια και άλλα νομίσματα, καθώς και πιθανό αποκλεισμό από το σύστημα Swift. Το αν θα υπάρξουν άλλες κυρώσεις, παραμένει άγνωστο.
Όπως σημειώνει το EURACTIV, στις πρώτες αντιδράσεις, οι ειδικοί περί θεμάτων του Κρεμλίνου ήταν σχεδόν σύμφωνοι στο συμπέρασμα ότι η συζήτηση στοχεύει να σταματήσει τη διολίσθηση της Ρωσίας στην τροχιά της Κίνας. Καμία αναφορά στην ενέργεια και στον Nord Stream 2. Αυτό θα μπορούσε να είναι επιχείρημα που να υποστηρίζει αυτήν την άποψη.
Ο Μπάιντεν είχε μιλήσει με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα για να συζητήσει το ζήτημα της Ουκρανίας και αναμένεται να συζητήσει την επικοινωνία του με τον Πούτιν μαζί τους ξανά αυτή την εβδομάδα, ένα πιθανό μήνυμα ότι η Ουκρανία είναι πρωτίστως ευρωπαϊκή υπόθεση.
Εκτός από την Ουκρανία, ο Μπάιντεν και ο Πούτιν συζήτησαν «τον διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Στρατηγική Σταθερότητα, έναν ξεχωριστό διάλογο για το ransomware, καθώς και την κοινή εργασία σε περιφερειακά ζητήματα όπως το Ιράν».
Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχουν ουσιαστικά θέματα προς συζήτηση με τη Ρωσία, έναν σχετικό οικονομικό νάνο σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
Η Μόσχα συνεχίζει να ζει σε έναν γεωπολιτικό κόσμο, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν περάσει σε έναν γεωοικονομικό κόσμο και θα καθορίσουν το μέλλον του 21ου αιώνα. Η Μόσχα μπορεί να έχει γεωπολιτική σημασία μόνο επειδή είναι πυρηνική και όχι οικονομική υπερδύναμη.
Μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ο Πούτιν πήρε αυτό που ήθελε. Εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον. Το γνώριζε από πριν, όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε θέμα ένταξης για την Ουκρανία, αλλά και ούτε στρατιωτικής συνδρομής από τη Συμμαχία.
Είναι πολύ πιθανό ότι ο Πούτιν έπρεπε να εγγυηθεί ότι δε θα αναλάβει καμία στρατιωτική δράση εναντίον της Ουκρανίας, ως αντάλλαγμα για τα ανωτέρω.