Η μεγάλη ζημιά που υπέστη η ρωσική αεροπορική βάση Morozovsk στην περιφέρεια του Ροστόφ, κάπου 300 χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, από επίθεση ουκρανικών drones το βράδυ της 2ας προς 3η Αυγούστου δεν είναι “ένα ακόμη γεγονός” στην εκεί σύγκρουση.
Καθώς είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα τόσο μεγάλο χτύπημα κατά αεροπορικής υποδομής, και μάλιστα με χρήση drone, το οποίο καταλήγει σε αδρανοποίηση της επιχειρησιακά για αρκετό διάστημα. Και είναι μια από τις τακτικές πολέμου που θα χρησιμοποιούνται πλέον συστηματικά, συνδυάζοντας μεγάλη ισχύ στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με μεγάλη ανισορροπία κόστους επίθεσης (μικρό) προς κόστος άμυνας (μεγάλο).
Και για να μην ακούγονται όλα αυτά κάπως απόμακρα, να αναφέρουμε το εξής: Όσο περίπου απέχει η Morozovsk από τις ουκρανικές γραμμές, κάπου τόσο απέχει και η δική μας βάση της Τανάγρας από τα τουρκικά παράλια.
Τι κατάφεραν τώρα οι Ουκρανοί; Καταστροφή με μεγάλη έκρηξη (δείτε το βίντεο) του συγκροτήματος αποθήκευσης πυρομαχικών στο βόρειο τμήμα της βάσης, με τα συντρίμια και τα εκτοξευόμενα υλικά να καλύπτουν μεγάλο μέρος της, οπότε χρειάζεται μέρες για να ξαναγίνει λειτουργική.
Οι Ουκρανοί δηλώνουν επίσης πως υπήρξε και καταστροφή ενός Su-34, αλλά και φθορές σε άλλα 2 που θα χρειαστούν επισκευή. Η απώλεια των αεροσκαφών δεν είναι μεγάλη αριθμητικά, αν και ειδικά τα πολύ σύγχρονα κρούσης Su-34 δεν “περισσεύουν” στη Μόσχα.
Πλέον έχουν κυκλοφορήσει και εικόνες από το σημείο της έκρηξης, όπου φαίνονται οι σωροί από κατεστραμμένες αεροπορικές βόμβες FAB και ΚΑΒ, από εκπαιδευτικές κ.λπ., όπως και από πυραύλους αέρος-αέρος R-73. Ενώ η αρχική έκρηξη δημιούργησε δευτερογενείς εκρήξεις και εστίες φωτιάς στη βάση, αυξάνοντας το μέγεθος της καταστροφής και τις ανάγκες επισκευών.


Ξαναλέμε το σημαντικό σε αυτή τη δράση είναι πως μια αεροπορική βάση σταματά να λειτουργεί έστω και για λίγες μέρες. Και αυτό σε μια κρίσιμη καμπή ενός πολέμου, ειδικά στις πρώτες ώρες του, μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο πλήγμα.
Για να επιστρέψουμε στο ελληνικό παράδειγμα, στην Τανάγρα εδρεύει το σύνολο των ελληνικών Rafale και Mirage 2000-5, οπότε μια αδρανοποίηση της βάσης, έστω και χωρίς καταστροφή των μαχητικών, αλλά π.χ. με πλήγματα στα αποθέματα όπλων, στις εγκαταστάσεις καυσίμων, στους διαδρόμους απογείωσης, μπορεί να καθηλώσει κάπου το 25% της αεροπορικής μας δύναμης. Και μάλιστα το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο “κομμάτι” της σήμερα, που είναι τα μαχητικά Rafale.
Ένα ακόμη “μάθημα” από την ουκρανική επίθεση είναι το εξής: Η συγκεκριμένη βάση, έδρα τριών Μοιρών Su-34, της Ρωσικής Αεροπορίας, αλλά και σημείο δράσης άλλων τύπων πολεμικών αεροσκαφών, είχε χτυπηθεί τουλάχιστον άλλες δύο φορές από ουκρανικά μη επανδρωμένα, τον Απρίλιο του 2024 αλλά και τον Ιούνιο! Στις προηγούμενες επιθέσεις οι Ουκρανοί είχαν ισχυριστεί πως είχαν καταστρέψει ή πλήξει αρκετά Su-34, χωρίς όμως αυτό να επαληθεύεται. Έτσι παρά το ότι η Morozovsk είχε στοχοποιηθεί επανειλημμένα, η ρωσική αεράμυνα, όσο και να ενισχύθηκε εκεί, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την νέα επίθεση, πριν λίγες μέρες.

Το προφανές εδώ, είναι το ευάλωτο των αεροπορικών βάσεων, που ως βαριές υποδομές είναι αδύνατο να μετακινηθούν συνολικά (αν και εδώ υπάρχει το σκανδιναβικό αλλά και ανατολικοευρωπαϊκό παράδειγμα χρήσης αυτοκινητοδρόμων ως εναλλακτικών αεροδρομίων). Οπότε ακόμη και όταν στοχοποιούνται και κινδυνεύουν, είναι υποχρεωτική η συνέχιση της λειτουργίας τους.
Ενώ αν αποφασιστεί το “κλείσιμο” τους, αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξειδίκευσης τους, αν εξυπηρετούν αποκλειστικά έναν τύπο αεροσκάφους. Ξαναερχόμαστε στην Τανάγρα για να το εξηγήσουμε καλύτερα: Ακόμη και αν η συγκεκριμένη βάση αποφασιστεί να εκκενωθεί από ελληνικής πλευράς και να μετακινηθούν τα μαχητικά της σε “ασφαλέστερα” αεροδρόμια σε μια περίοδο κρίσης, τι θα γίνει με τους μεγάλους όγκους ειδικών ανταλλακτικών και εργαλείων και μηχανημάτων και όπλων που περιέχει, αποκλειστικά για εξυπηρέτηση των Rafale και Μirage; Αυτά μπορεί να μετακινηθούν το ίδιο “εύκολα” με την μαζική απογείωση και μεταστάθμευση μαχητικών; Σαφώς και όχι. Άρα και πάλι η έμμεση μετακίνηση της βάσης, θα δημιουργήσει κενό υποστήριξης σε λίγες μέρες επιχειρήσεων, όταν θα χρειαστούν οι αποθήκες και οι επισκευαστικές της υποδομές.
ΑΝΑΛΥΣΗ: Τουρκικά τακτικά βαλλιστικά βληματα και εκτοξευτές πυραύλων, η κύρια απειλή
Τέλος πρέπει να προβληματιστούμε από το εξής: Η ουκρανική επίθεση έγινε με μη επανδρωμένα, περιφερόμενα πυρομαχικά. Δεν έχει γίνει γνωστός ο τύπος τους, αλλά αυτά είναι πια δεκάδων διαφορετικών στο εκεί πεδίο μάχης και συνεχώς εμφανίζονται καινούργια. Υλικό όμως που αναπτύσσει και η Τουρκία σε μεγάλο όγκο και ποικιλία. Αλλά και το συμπληρώνει με μεγάλο επίσης όγκο και πολλούς τύπους βαλλιστικών πυραύλων, που εμφανίζουν εμβέλειες πάνω από τα 300, και τα 500 χιλιόμετρα (Bora/Khan), έως και τα 1.000 αν δεχθούμε τους ισχυρισμούς τους για τα βλήματα Tayfun.
Έτσι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος αριθμός αν όχι όλες οι αεροπορικές μας βάσεις, είναι “εντός ακτίνας βολής”, και μάλιστα από όπλο πολύ πιο ταχύ από τα μη επανδρωμένα και πιο δύσκολα ανασχέσιμο. Άρα η εικόνα της σαρωμένης-ανενεργής ρωσικής βάσης Morozovsk θα πρέπει να μας εντυπωθεί, προκαλώντας ριζοσπαστικές επιλογές εξοπλισμών και τακτικών (και ακόμη πιο ριζικές “αλλαγές σκέψης”), ώστε να μην την δούμε κάποτε και σε ελληνική επανάληψη.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!
ωχ αρχίσαμε …νο2
Aυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Μια χώρα τηρεί τις συμφωνίες της ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Οι συγκεκριμένες κινήσεις δείχνουν πλήρη αναξιοπιστία και έλλειψη σοβαρότητας από την πλευρά των ΗΠΑ.
Ειδικά για τα ΗΑΕ, στη θέση τους δε θα αγόραζα ούτε βίδα στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, δε θα εμπιστευόμουν κρίσιμο υλικό για την άμυνα μου σε μια χώρα που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει με το αν θα τηρήσει τόσο κρίσιμες συμφωνίες.
Προβλέπω τα ΗΑΕ να στρέφονται στα εξοπλιστικά τους προς Γαλλία δια παντώς, ίσως και Ρωσία.
Ο Ερντογάν πάντως θα κρυφογελάει σήμερα.
Η αναστολή ευννοεί την Τουρκία έπρεπε να αναφέρει το ρεπορτάζ και οχι το Ισραήλ (όπως λανθασμένα αναφέρεται) το οποίο είχε συνεαινέσει για τα F35 των ΗΑΕ.
ΩΧ, η κυβέρνηση Μπαιντενόπουλου έπιασε δουλειά!! μια εβδομάδα στην εξουσία!!…δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα μας ξημερώσει μέχρι τέλους της 4ετίας..
Αμφιβάλω αν το Ισραήλ θα χαίρεται με τις εξελίξεις…Σ.Αραβία και ΗΑΕ είναι σύμμαχοι του
Ισραήλ πια και πολεμάν το Ιράν στην Υεμένη..
Κρυφό πανυγυριζατε εδώ πέρα που έφυγε ο “χουφτοστην”… Έχουμε να δούμε πολλές εξελίξεις στην γεωπολιτική στάση των ΗΠΑ. Και ως συνήθως λόγω πολιτικής ανεπάρκειας και απουσίας ισχυρού βιομηχανικού/εμπορικού λόμπι, θα είμαστε πάντα στην απέξω.
Μένω κατάπληκτος από τα σχόλια των φίλων αναγνωστών, τη γνώμη των οποίων ασφαλώς σέβομαι απολύτως. Αλλά:
Όταν οι ΗΠΑ (η Γερμανία κλπ κλπ) πωλούν αδιακρίτως σε κράτη που επιβουλεύονται τους γείτονές τους ή ενεργούν εθνοκάθαρση ή ωμότητες κατά του ιδίου τους του πληθυσμού, εξανιστάμεθα για τον κυνισμό και τη λατρεία του χρήματος.
Όταν οι ΗΠΑ (χωρίς να προδικάζεται τίποτε ακόμη) λέγουν “Μισό λεπτό, μας ενδιαφέρει και πώς θα χρησιμοποιηθούν όσα πωλούμε”, πάλι εξανιστάμεθα, αυτή τη φορά για την “ασυνέπεια”.
Ας καταλήξουμε όμως κάπου, και ας είμαστε συνεπείς εμείς, αφού στηλιτεύουμε την ασυνέπεια.
Η Ελλάς δεν είναι που αξίωνε από την Ε.Ε. εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας; Της οποίας την “ευρωπαϊκή προοπτική” (ας μην εκφράσω γνώμη καλύτερα …) στηρίζει;
Η Σαουδική Αραβία δεν κάνει κάτι χειρότερο από την Τουρκία, βομβαρδίζοντας σαρωτικά αμάχους στη γειτονική της χώρα;
Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να πεθάνουν μέχρι ενός επειδή ζητούν την αυτοδιάθεσή τους; Ζητούμε για κάποιους την τύχη της Χίου, της Κάσου και των Ψαρών κατά την Επανάσταση;
Οι Ναζί (Γκαίρινγκ κλπ) δεν απαγχονίσθηκαν επειδή έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα στη Γκερνίκα, στο Ροττερνταμ, στο Βελιγράδι, στο Κόβεντρυ;
Είναι ο αφανισμός ενός λαού το πρόσφορο μέσο για να αφανισθεί το καθεστώς των μουλάδων στο Ιράν (πράγματι άγος για την ανθρωπότητα);
Αν είμαστε μάγκες (οι ΗΠΑ, η Δύση, όποιος τελοσπάντων θέλει να επισπεύσει εξελίξεις), ας αφανίσουμε τις ΕΔ του Ιράν, ας δημιουργήσουμε προγεφύρωμα στο έδαφός του όπου θα εκπαιδεύουμε αντικαθεστωτικούς στα όπλα, ας τους παράσχουμε αφειδώς βοήθεια, και πράγματι ενδέχεται, μετά από 10 χρόνια και 10 εκατομμύρια νεκρών να έχουν ανατραπεί οι μουλάδες (θα ανατινάζουν βέβαια και τότε 100 ανθρώπους την ημέρα σε παζάρια για τα επόμενα 100 έτη …).
Σε τελική ανάλυση γνωρίζουμε βέβαια ότι όλα αυτά αποτελούν απλή προειδοποίηση προς τους ενδιαφερομένους να μη θεωρούν τις ΗΠΑ δεδομένες και αποθρασύνονται. Διότι είδαμε π.χ. ότι η Σαουδική Αραβία ενεπλάκη στο Συριακό, υποστηρίζοντας επικίνδυνα στοιχεία. Το Κατάρ την είδε “παράγοντας”, άρχισε να αναμοχλεύει όλη τη Μεσόγειο (σε κακό του βγήκε, διότι προκάλεσε τη μήνι των γειτόνων του …). Τα όπλα θα παραδοθούν, διότι η φύση απεχθάνεται τα κενά. Στην Dassault έχουν ακόμη άγαλμα τον Τζίμυ Κάρτερ, που απαγορεύοντας κάθε αμερικανική εξαγωγή μαχητικών στη Λατινική Αμερική και στον Αραβικό Κόσμο (πλην Αιγύπτου και Σαουδ. Αραβίας, ασφαλώς) επέτρεψε στους Γάλλους να μονοπωλήσουν τις αγορές αυτές. Δεν είναι άσχημο για τον κόσμο όμως οι λογής τυραννίες να “έχουν το νου τους” και να μην κινούνται με τον αέρα του πελάτη.
Ας σκεφθούμε τι ωφέλη μπορεί να έχει για μας η καθιέρωση μιας “πολιτικής αρχών” από τις ΗΠΑ με τη μορφή της στενής παρακολούθησης της χρήσεως του πωλουμένου οπλισμού: Πόσο αποτρεπτικά θα μπορούσε να λειτουργήσει π.χ. στο ενδεχόμενο να αποσπάσει το Κατάρ νεότατα μαχητικά του στην ΤΗΚ για να την ενισχύσει έναντι της Ελλάδος.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι επειδή οι Δημοκρατικοί είναι παγίως υπέρ της “λύσεως δύο κρατών” στο Παλαιστινιακό (σημειωτέον ότι οι Δημοκρατικοί ανέτρεψαν την παραδοσιακή εχθρότητα των ΗΠΑ κατά του Ισραήλ με την πώληση των Σκάιχωκ το 1967 και των Φάντομ το 1968 …. μέχρι τότε οι ΗΠΑ ούτε σφαίρα είχαν παραδώσει στο Ισραήλ, τα Β-17 και Μάστανγκ κοντραμπάντο ήταν …), που είναι ανάθεμα για την κρατούσα αμιγώς σιωνιστική τάση στο Ισραήλ, θα προσπαθήσουν να εξευμενίσουν το Ισραήλ διασκεδάζοντας άλλες ανησυχίες του περί την ασφάλεια. Αυτό σημαίνει δυνητικά επάνοδο στη Συρία και στήριξη των Κούρδων, προς έλεγχο του “Σιιτικού Διαδρόμου” που συνδέει το Ιράν με τις μεσογειακές ακτές του Λιβάνου, ρύθμιση των εξαγωγών όπλων κατά τρόπο που να μεγεθύνει και εδραιώνει το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα του Ισραήλ κλπ.
Ωραία δείγματα γραφής από τον κοιμισμένο… Όλως τυχαίως, οι κινήσεις του, στρέφονται εναντίον όσων χωρών έχουμε προσεγγίσει εμείς, ενάντια στη Τουρκία, πλην Ισραήλ… Κατά τα άλλα, φιλοτουρκος ο τραμπ… Ο μπαιντεν αβαντάρει από τη πρώτη στιγμή τον άξονα Τουρκία – Κατάρ – Αδελφοί μουσουλμάνοι και βάζει στο στόχαστρο Αίγυπτο, Η. Α. Ε. και Σαουδική Αραβία. Α! Μη ξεχνιόμαστε και με το αντίκτυπο όλων αυτών στο μέτωπο της Λιβύης… Well done sleepy Joe…
Το εβραικό λόμπι την έκανε τη δουλίτσα του. Όσον αφορά τα ΗΑΕ. Η αριστερή πτέρυγα την έκανε τη δουλίτσα της. Όσον αφορά τη Σ.Α.
εδώ ειναι το σημείο που πρέπει να ρίξουν παραγγελία 60 ραφαλ έτσι για σπάσιμο!