Με σχεδόν 2000 Τούρκους τουρίστες που επέλεξαν να έρθουν στη Μυτιλήνη για να γιορτάσουν το μουσουλμανικό «σεκέρ μπαϊράμ» άνοιξε σήμερα Σαββάτο 29 Μαρτίου η τουριστική περίοδος στη Λέσβο.
Σήμερα στο νησί με δρομολόγια από το απέναντι λιμάνι του Αϊβαλί έφθασαν στη Μυτιλήνη περί τους 1000 επισκέπτες ενώ άλλο τόσοι έρχονται αύριο. Στο σύνολο τους θα πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες διακοπές αφού η θρησκευτική γιορτή είναι τριήμερη αλλά η Τουρκική κυβέρνηση έδωσε «άδεια» για τη γιορτή που κρατά μέχρι και την επόμενη Κυριακή 6 Απριλίου.
«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα αφίξεων Τούρκων επισκεπτών στη Μυτιλήνη λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο τουριστικός πράκτορας και Πρόεδρος του τμήματος τουρισμού του Επιμελητηρίου Λέσβου Άρης Λαζαρής. Μια πολύ χρήσιμη οικονομική ένεση στη Λεσβιακή αγορά». Όπως είπε ο κ. Λαζαρής η τουριστική αγορά της Τουρκίας αποτελεί πυλώνα πλέον για την τοπική Λεσβιακή οικονομία και σημειώνει τη θετική εξέλιξη της προ ολίγων ημερών παράταση της έκδοσης θεώρησης τουριστικής εισόδου της λεγόμενης viza express στα λιμάνια των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εισήγηση της Ελληνικής Κυβέρνησης.
«Βέβαια, σημειώνει ο κ. Λαζαρής πρέπει να λάβουμε υπόψη την οικονομική κρίση και την ταυτόχρονη πολιτική κρίση αυτή την περίοδο στη γειτονική χώρα, δυο παράγοντες που δεν ευνοούν για πολυήμερες ή και ολογοήμερες διακοπές ακόμα και από κατοίκους των Μικρασιατικών παραλίων και της Κωνσταντινούπολης με υψηλό εισόδημα».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, μιλώντας και αυτός στο ΑΠΕ ΜΠΕ υποστήριξε ότι «η έναρξη της τουριστικής περιόδου με την άφιξη των Τούρκων τουριστών είναι ιδιαίτερα σημαντική οικονομικά. Αν και τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στην Τουρκία ίσως περιορίσουν τον αριθμό των επισκεπτών που μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα ταξίδι στο εξωτερικό.» Παράλληλα, τόνισε ότι η Λέσβος έχει αναβαθμίσει τις τουριστικές της υπηρεσίες, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία φιλοξενίας στους Τούρκους επισκέπτες.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυριάκο ξεκινάνε και οι πτήσεις τσάρτερ προς τη Λέσβο με Ευρωπαίους επισκέπτες.
Ας σημειωθεί το άνοιγμα το Μάιο του λιμανιού της Πέτρας στη βόρεια Λέσβο με τέσσερα δρομολόγια πλοίων από Αϊβαλί, το άνοιγμα των λιμανιών στο Δικελί, απέναντι από τη Μυτιλήνη, και στον Αλί Αγά, κοντά στη Σμύρνη, με καθημερινά δρομολόγια τον Ιούνιο και τέλος ένα εβδομαδιαίο δρομολόγιο που θα συνδέει απευθείας τη Σμύρνη με τη Μυτιλήνη την ίδια περίοδο.
«Με δεδομένες τις συνθήκες στην Τουρκία, στόχος μας φέτος είναι να διατηρήσουμε τις περσινές αφίξεις, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, και έφτασαν τις 122.000 επισκέπτες», κατέληξε ο κ. Χατζηκυριάκος.
Ανάλογη με αυτήν στη Λέσβο, η κατάσταση από πλευράς Τούρκων επισκεπτών και στη Χίο όπου τουλάχιστον 3.500 επισκέπτες αναμένεται να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Μίτση Παϊδούση και του Προέδρου του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Χίου, Γιώργου Μυλωνάδη αναμένονται μέχρι και την Τρίτη στη Χίο περί τους 3.500 Τούρκους επισκέπτες.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Ανοίχτε τους και κάνα τζαμί, στην (Γαλάζια) πατρίδα τους είναι εξάλλου.
Σε τι μας ενδιαφέρει ακριβώς η είδηση?
Έχουμε ένα αρχιπέλαγος που θα μπορούσε να είναι οι Μαλδίβες της Ευρώπης, κι όμως έχει μαρίνες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ τα υδροπλάνα τα συζητάμε εκατό χρόνια.
Για να φτάσεις ακόμα και σε κύρια νησιά όπως η Τήλος ή Σύμη πρέπει να θαλασσοδέρνεσαι μια μέρα και να διανυκτερεύσεις στη Ρόδο, ή να πληρώσεις αεροπορικά για Ρόδο αν θες να γλυτώσεις μια μέρα διακοπών. Για το Καστελόριζο ούτε λόγος – μου στοίχισε χρήμα και χρόνο πέρσι για να φτάσω σε ένα νησί που τουλάχιστον το Πάσχα τα μαγαζιά ζουν από τους Τούρκους μονοήμερους επισκέπτες από το Kas. Ευπρόσδεκτο το συνάλλαγμά τους, κρατάει κάποιους νέους στα ακριτικά νησιά και τα δημοτικά σχολεία ανοιχτά. Όσο για την ασφάλεια, έτσι κι αλλιώς βλέπουν ότι θέλουν πλέον με τα ΤΒ2, Akinci & ANKA σε συνεχή πτήση πάνω από την ενδοχώρα τους, ούτε παραβίαση/υπερπτήση δε χρειάζεται να κάνουν.
Το να είσαι Τούρκος αυτή την περίοδο έχει γίνει πιο δύσκολο από ποτέ. Οι Τούρκοι είναι σε αξιολύπητη κατάσταση αυτές τις μέρες. Καμία χώρα δεν μας δίνει βίζα. Οι βιομήχανοί μας συμμετέχουν σε εκθέσεις στη Γερμανία, αλλά ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου δεν μπορεί να πάρει βίζα και να πάει στην έκθεση. Τη δεκαετία του ’90, πηγαίναμε στη Βενετία, τη Ρώμη, το Παρίσι για ταξίδια, αλλά τώρα είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε βίζα. Ακόμα και η πρόσκληση για συνέντευξη βίζας μπορεί να πάρει μήνες. Υπάρχουν μερικές χώρες, όπως η Γεωργία και η Αλβανία, αλλά δεν υπάρχει κάτι να δεις εκεί. Το μόνο μέρος που μπορούμε να πάμε είναι τα ελληνικά νησιά. Στην πραγματικότητα, αυτά τα νησιά είναι πολύ βαρετά, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε. Πίνουμε ένα φραπέ και επιστρέφουμε—τι μπορεί να δει κανείς σε ένα νησί; Γι’ αυτό σας είμαστε ευγνώμονες.
Εδώ παίζουν και άλλα, όχι μόνο τα λεφτά. Μόνο τα λεφτά τα κοιτάζουν οι …νες.
Τίποτα τέτοιες ημέρες μπορεί να γίνει κάτι και άντε να βρεις από τους 5.000 ποιοί θα την κάνουν τη ζημιά και ποιοί θα είναι οι πράκτορες και οι σαμποτέρ Ρε πάτε καλά?
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό αυτό για την εθνική ασφάλεια.Δεν νομίζω ότι στις 2.000 που αλωνίζουν στο νησί έχουν όλοι αγαθές προθέσεις.
Fear the Greek’s bringing gift’s (Homer)
In this case the Turk’s.
Greece spend 500 year’s to get rid of them by 1461AD (trapezus empire) all the way to 1912 just to bring them back in 35 years (1990-today)
Using the traditional word Turk I’ve meant the Muslims.
Don’t forget that the ottoman kingdom was a Muslim kingdom…
You have being warned.