Τον συνολικό αριθμό των διώξεων που ξέσπασαν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 επανέλαβε στην Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μιλώντας για συνολικά 24.706. Από αυτούς οι 10.022 απομακρύνθηκαν μετά από εσωτερική έρευνα ενώ οι υπόλοιποι μετά από αστυνομικές έρευνες.
Σύμφωνα με την τουρκική ανάλυση όλοι είχαν σχέση με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας που είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο-κίνημα πιστών και οπαδών ως θεολόγος και συγγραφέας, προτείνοντας μια δική του εκδοχή πολιτικού Ισλάμ, με κεντρογενή χαρακτηριστικά.
Για την κυβέρνηση Ερντογάν, ο Γκιουλέν, κάποτε φίλος και υποστηρικτής, έγινε ο κύριος εχθρός της χώρας, όπου υποτίθεται για δεκαετίες κατάφερε με το κίνημα του να διαβρώσει όλες τις πτυχές του τουρκικού κράτους και βέβαια τις ένοπλες δυνάμεις. Από το 1999 ο Γκιουλέν ζει στις ΗΠΑ, από όπου η Τουρκία ζητά την έκδοση του, σε ένα ακόμη σημείο τριβής με την Ουάσιγκτον. Μάλιστα η «προστασία» που παρέχεται στον Γκιουλέν, για τους Ερντογανικούς είναι έμμεση απόδειξη πως το πραξικόπημα του 2016 οργανώθηκε με αμερικανική στήριξη.
Πάντως αν και οι 24.706 διωχθέντες είναι ένα σχετικά μικρό ποσοστό των περίπου 400.000 προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων ήταν σαρωτικό ως προς τα αποτελέσματα, καθώς πολλοί ήταν βαθμοφόροι και εξειδικευμένα στελέχη, οδηγώντας σε σημαντική λειτουργική και διοικητική υποβάθμιση της αμυντικής ικανότητας. Για παράδειγμα η Τουρκική Αεροπορία υπέφερε λόγω διώξεων χάνοντας εκατοντάδες ιπταμένους, με έκτακτα μέτρα να επαναφέρουν πιλότους από την αποστρατεία και την ιδιωτική τους εργασία, αλλά και με χρήση πακιστανών πιλότων ως πρόχειρη εναλλακτική.
Για την Άγκυρα βέβαια η υπόθεση «Γκιουλενιστές» δεν έχει λήξει. Αν και δόθηκαν αμνηστίες και αποφυλακίσθηκαν πολλοί διωχθέντες, συνεχίζονται μέχρι σήμερα οι σχετικές έρευνες, συλλήψεις και παρακολουθήσεις των «τρομοκρατών» όπως αποκαλούνται. Ενώ είναι δεδομένο πως οποιαδήποτε σχέση με το κίνημα Γκιουλέν είναι πλέον βαρύ στίγμα και αποκλείει την εξέλιξη ή και την παραμονή στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.