Στην αναθεώρηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των Leopard 1A5 που διαθέτει προχώρησε ο στρατός της Βραζιλίας, όπως αυτό είχε εγκριθεί στο πλαίσιο του Programa Estrategico do Exercito (Prg EE) ή αλλιώς “Στρατηγικού Προγράμματος του Στρατού”.
Έτσι στις 9 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκαν στο Στρατιωτικό Δελτίο οι επιχειρησιακές απαιτήσεις EME/C Ex No. 847 και 848, βάσει των οποίων θα εκσυγχρονιστούν 52 άρματα μάχης. Το εντυπωσιακό είναι ότι πλέον προβλέπεται και η πιθανότητα αλλαγής του πυροβόλου των 105 χιλιοστών με άλλο των 120 χιλ. μέσω αλλαγής του πύργου του άρματος.
Πιθανότατα η απαίτηση αυτή επηρεάστηκε από την τελευταία έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory στο Παρίσι, όπου η ιταλική Leonardo και η βελγική Cockerill, παρουσίασαν αντίστοιχα υποδείγματα αρμάτων αναβαθμισμένα με νέο πύργο. Η τελευταία δε, έκανε παρουσίαση στις 12 Σεπτεμβρίου στους επιτελείς του Ελληνικού στρατου, σχετικά με τις δυνατότητές της στο κομμάτι του εκσυγχρονισμού τεθωρακισμένων.
Εδώ να θυμίσουμε ότι το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε την αναβάθμιση 116 Leopard από τα περίπου 220 διαθέσιμα, με κύριο στόχο την αύξηση του ορίου ζωής τους για ακόμη 15 έτη μέσω ενός συνολικού πακέτου λογιστικής υποστήριξης.
Οι εταιρίες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για να αναλάβουν το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού είναι οι εγχώριες Ares και Equitron, η θυγατρική της KMW στη Βραζιλία, οι γερμανικές Krauss-Maffei Wegmann, FFG και Rheinmetall, η γαλλοβελγική John Cockerill Defense, η ιταλική Goriziane SpA, η ισραηλινή IAI, η ελβετική RUAG και η τουρκική Aselsan.
Τι θα περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός των Leopard 1A5BR της Βραζιλίας
Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει το 2024 και να ολοκληρωθεί το 2030, ενώ ο μειωμένος αριθμός αρμάτων που θα εκσυγχρονιστεί έχει ως στόχο την επίσπευση της διαδικασίας επιλογής του αντικαταστάτη των Leopard, όπως αυτός θα προκύψει από το πρόγραμμα VBC CC Futuro Project. Αναμένεται δε εντός του 2022 η σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Ελληνικές Leοπαρδάλεις με αυξημένη φονικότητα
Η βραζιλιάνικη ιδέα για Leopard 1 με νέο πύργο/πυροβόλο ίσως “εμπνεύσει” και την Ελλάδα. Άλλωστε υπάρχει η παλαιά πρόταση του Leopard 1A6. Αυτή έγινε όταν οι Γερμανοί σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την φονικότητα των τεθωρακισμένων τους ταξιαρχιών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποφάσισαν να τοποθετήσουν το πυροβόλο Rh-120/L44 της Rheinmetall δοκιμαστικά σε ένα Leopard 1A5, δημιουργώντας το Leopard 1A6. Χωρίς όμως περαιτέρω εξέλιξη μιας και ακολούθησε η κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Αναβάθμιση 183 Leopard 1A5 σε Leo1A6 με πυροβόλο των 120 χιλιοστών;
Έτσι μιας και αναμένονται οι αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό των 183 Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού, θα είχε ενδιαφέρον να διερευνηθεί η πιθανότητα τοποθέτησης πλεονασματικών πυροβόλων των 120 χιλιοστών σε Leopard 1A5, υπό την προϋπόθεση ότι ο εκσυγχρονισμός των LEO2A4 στην έκδοση 2A7 θα συμπεριλάβει και την αντικατάσταση του πυροβόλου. Αν και το Leopard 1A5 δεν ήταν κατασκευασμένο να φέρει πυροβόλο των 120 χιλ. οι επιτυχείς δοκιμές που διεξήγαγαν οι KMW και Rheinmetall, αποτελούν μια δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που αποφασιστεί ένα τέτοιο εγχείρημα.
Επομένως προβλήματα σταθεροποίησης πυροβόλου και αντοχής του άρματος σε μακροχρόνια χρήση, έχουν λίγο πολύ μελετηθεί. Ένα επιπλέον ζήτημα είναι η μειωμένη αναχορηγία και η αύξηση βάρους του άρματος, ειδικά δε αν προστεθεί και επιπλέον θωράκιση για την αύξηση της επιβιωσιμότητας. Από την άλλη, μια τέτοια λύση θα επέτρεπε στον Ελληνκό Στρατό να να παρατάξει αρκετά επιπλέον άρματα (έως και 183) με πυροβόλο 120 χιλιοστών, κερδίζοντας επιχειρησιακή ευελιξία, ομοιοτυπία και ισχύ πυρός.
Αν και οι λύσεις αναβάθμισης δεν είναι ιδανικές, γνωρίζουμε πως τα ποσά που απαιτούνται πλέον για την αγορά νέων αρμάτων μάχης είναι ιλιγγιώδη, κρίνοντας από το παράδειγμα της Πολωνίας. Οπότε και ο Ελληνικός Στρατός πρέπει να δει τις διεθνείς τάσεις και προτάσεις, για να καλύψεις τις δεδομένα σημαντικές ανάγκες του.
Οριστικό: Η Πολωνία αποκτά 250 άρματα μάχης Abrams, «έπεσαν» οι υπογραφές!