Η αναβάθμιση των MLRS στο επίπεδο M270A2 του Αμερικανικού Στρατού -που εξετάσαμε σε προηγούμενο άρθρο δεν είναι η μοναδική που υφίσταται. Τρεις ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, χρήστες MLRS υλοποιούν πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού γνωστό ως MARS-ΙΙ/MLRS-Ε, πυρήνας του οποίου είναι η χρήση του EFCS (European Fire Control System), κατασκευής και σχεδίασης της Airbus Defense and Space.

©Bundeswehr/Mario Bähr
Οι τρεις Ευρωπαίοι χρήστες MRLS έχουν συνυπογράψει τη συνθήκη περί απαγόρευσης των πυρομαχικών διασποράς (Convention on Cluster Munitions) και το πρόγραμμα MARS-ΙΙ είχε ως στόχο τη συμβατότητα με νεότερα πυρομαχικά GMLRS, όπως τα M31 και M31A1, τα οποία οι τρεις χώρες αποκτούσαν σε αντικατάσταση παλαιότερων της οικογένειας M26, τα οποία απέσυραν λόγω των γομώσεων cluster.

© Bundeswehr/Carl Schulze
To MARS-ΙΙ/MLRS-Ε έχει προταθεί στην Ελλάδα από τη γερμανική KMW με ένα αντίστοιχο «πακέτο» που περιλαμβάνει το ΣΕΠ EFCS (European Fire Control System), το οποίο είναι συμβατό (μόνο) με τις ρουκέτες GMLRS-U και νέο ηλεκτρικό σύστημα περιστροφής/ανύψωσης ELDS (Electrical Launch Drive System) του M269, που θεωρείται ότι έχει χαμηλότερες ανάγκες συντήρησης από το υδραυλικό του M270A2. Πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση της KMW είναι χαμηλότερου κόστους της αμερικανικής, αν και τέτοιες πληροφορίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν σε αυτή τη φάση. Η γερμανική πρόταση όμως έχει τέσσερα μειονεκτήματα:

1. Αδυναμία σύναψης διακρατικής συμφωνίας και φυσικά χρηματοδότησης του προγράμματος μέσω FMS.
2. Μη συμβατότητα με άλλα υφιστάμενα πυρομαχικά όπως το GMLRS-AW, ATACMS Block IA, τα υπό εξέλιξη πυρομαχικά ER-GMLRS-U/AW, κυρίως όμως με το Deep Strike PrSM. Το πρόγραμμα MARS-ΙΙ/MLRS-Ε στόχευε αποκλειστικά στις ανάγκες των τριών Ευρωπαίων εταίρων και η συμβατότητά του περιορίζεται σήμερα σε πυρομαχικά που υπηρετούν τους αντίστοιχους στρατούς ( GMLRS-U).
Είναι ασφαλές επίσης να υποθέσουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Από την άλλη είναι πιθανή η κατ’ απαίτηση ολοκλήρωση των υπόλοιπων πυρομαχικών της οικογένειας MLRS στο λογισμικό του EFCS. Το κόστος όμως είναι άγνωστο και θα πρέπει να πληρωθεί αποκλειστικά από τον ενδιαφερόμενο, δηλαδή την Ελλάδα. Επιπλέον, το υπό εξέλιξη ευρωπαϊκό βλήμα, αντίστοιχο του Deep Strike PrSM, είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και η επιχειρησιακή του διαθεσιμότητα «χάνεται» μέσα στη δεκαετία του 2030.

Νέος ευρωπαϊκός πύραυλος εδάφους-εδάφους για τον Πολλαπλό Εκτοξευτή Πυραύλων MLRS
3. Περιορισμό, στην παρούσα φάση του EFCS σε μόνο τρεις χώρες, χωρίς πολύ μεγάλα περιθώρια αύξησης του club, ενώ η δυνητική οικογένεια του CFCS περιλαμβάνει 20 χρήστες του M270 και του HIMARS και φυσικά τη συμβατότητα με τον μεγαλύτερο χρήστη που είναι ο Αμερικανικός Στρατός, για ότι αυτό συνεπάγεται.
4. Απουσία συστήματος C2 (Advanced Field Artillery Tactical Data System).
Με δεδομένη, όπως αναλύθηκε, την ελληνική ανάγκη για πρόσθετα MLRS, η γερμανική πρόταση θα ήταν πολύ πιο ισχυρή εάν περιείχε την πιθανότητα απόκτησης τέτοιων συστημάτων από αποθέματα του Γερμανικού Στρατού. Αυτά ξεπερνούσαν κάποτε τους 250 M270, ενώ σύμφωνα με το τρέχοντα σχεδιασμό οι MARS-II στο μέλλον θα είναι μόνο 38. Σημαντικός όμως αριθμός γερμανικών MLRS έχει ήδη αποσυρθεί από χρόνια και πιθανότατα έχει διαλυθεί, ενώ εάν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα πλεονάσματα η πολιτική βούληση της γερμανικής κυβέρνησης για την παραχώρησή τους είναι άγνωστη.
Η Γερμανία εκσυγχρονίζει 18 ΠΕΠ M270 για την αξιοποίηση κατευθυνόμενων ρουκετών GMLRS
Κοινώς πρέπει να τα σκάσουμε χοντρά στην LM και να αγοράσουμε και τα ανάλογα βλήματα ώστε να μην απαξιωθει περαιτέρω η επένδυση που έχουμε κάνει ως τώρα.
Μακαρι να παίρναν οι εκτοξευτες και τα βλήματα που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Πως αλήθεια τα καταφέρνουμε έτσι;
Πρέπει να γράψουμε εγχειρίδιο.
Μπορείτε να γράψετε και για τα ισραηλινά συστήματα και κυρίως Elbit PULS αφού έχουμε και Extra 150 km το γνωστό σε εμάς Rampage εδάφους αλλά και Predator Hawk 300km.
Καλησπέρα
Για το οικονομικό του θέματος και τον πολύ λόγο που γίνεται για τα FMS .
Αν δεν κάνω λάθος , το επιτόκιο αυτής της χρηματοδότησης είναι γύρω στο 8%.
Αφού εμείς δανειζόμαστε πλέον με επιτόκιο 2%-3% δεν μας συμφέρει να χρησιμοποιούμε τέτοια δάνεια ?
Γιατί τα FMS τα βλέπουμε σαν πλεονέκτημα ?
5) δεν ειναι LM
Πραγματικά το κόστος μετάβασης σε ισραηλινά συστήματα πόσο θα κοστίσει αφού τα υπάρχοντα πυρομαχικά είναι ληγμένα πλέον;
Μήπως συμφέρει πώληση M270 και συνεργασία με Ισραήλ για παραγωγή στην ΕΛΒΟ PULS GR;
Γειά σας όλοι και πάμε Ισραήλ. Μια χαρά και προσιτά συστήματα έχουν.
Μπαμ , μπόμπα έπεσε . Ποιο συμφερουσα λυση ειναι η αναβαθμιση σε Α1plus με το εχτραδακι της Thales + επαναπιστοποιηση-αναβαθμιση υπαρχων αποθεματων +Gmlrs/er + αποκτηση Himars για PrSM .
Το πιο αξιόλογο σύστημα που έχουμε στο οπλοστάσιο μας και είναι δυστυχώς μόλις 36. Μεγάλη ισχύς πυρός με 3 υπηρέτες. Ακόμα και στην κατάσταση που είναι με τα πυρομαχικά που έχουν, κάνουν τη διαφορά και είναι κομμάτι του μελλοντικού ΠΒ μας. Τα 8ιντσα ξεκινάνε με 3 υπηρέτες αλλά θέλουν 13! Η αναβάθμισή τους ίσως να συμφέρει περισσότερο με απόσυρση άλλου εξοπλισμού και ταυτόχρονα με την αγορά νέων αντίστοιχων συστημάτων. Οι Ισραηλινοί μπορούν να κάνουν θαύματα. Και οι άλλοι μπορούν αν θέλουν βέβαια!
Αληθεύει οτι θα αναβαθμιστούν μόνο τα 24 συστήματα από τα 36?
Τα πυρομαχικά των MLRS προβληματίζουν ιδιαιτέρως, τόσο για το υπερβολικό κόστος τους όσο και για την ιδιαίτερα αμφίβολη αποδέσμευση τους (Deep Strike). Εφόσον είναι μικρός ο αριθμός των ελληνικών MLRS και τα πυρομαχικά τους έληξαν ή επίκειται η λήξη τους, θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε συστήματα πιο φθηνά τόσο ως φορείς όσο και σαν πυρομαχικά προκειμένου να δημιουργήσουμε μια καλή αριθμητικά δύναμη ρουκετοβόλων και να αποκτήσουμε δικαιώματα συμπαραγωγής. Τα ισραηλινά συστήματα PULS/LORA είναι άκρως ενδιαφέροντα συστήματα που σε περίπτωση που αποκτηθούν σε σημαντικούς αριθμούς θα απογειώσουν την ισχύ πυρός του ελληνικού πυροβολικού. Το MLRS ήταν κορυφαίο για την εποχή του, αλλά ο ανταγωνισμός έχει κατορθώσει πλέον να προσφέρει συστήματα φθηνότερα και πιο ευέλικτα (διαφορετικό διαμέτρημα ρουκετών). Ο μικρός αριθμός των εκτοξευτών δεν δικαιολογεί το υπέρογκο κόστος του εκσυγχρονισμού των οχημάτων και των πυρομαχικών. Και αντίθετα με ότι θα υποστηρίξουν ορισμένοι, το πρόγραμμα δεν είναι μονόδρομος προς την πλευρά της LM.
«ενώ εάν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα πλεονάσματα η πολιτική βούληση της γερμανικής κυβέρνησης για την παραχώρησή τους είναι άγνωστη»
Αρκεί
Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Αξίζει να κάνουμε μια σύγκριση με τα πολύ μικρότερα κόστη εκσυγχρονισμού εκτοξευτών και πυρομαχικών που απαιτούν τα πολυάριθμα RM70 για να καταλάβουμε πόσο ακριβή boutique είναι η LM. Άλλες δυνατότητες θα μου πείτε…
Σε κάθε περίπτωση βρίσκω παρανοϊκό να πετάξουμε στα σκουπίδια το τεράστιο απόθεμα Μ26 που έχουμε, μόνο και μόνο λόγω κωλύματος στο λογισμικό. Θεωρώ ότι η επαναπιστοποίηση των πυρομαχικών για επέκταση του χρόνου ζωής δεν είναι δύσκολο ή πολύ ακριβό ζήτημα και μπορεί να γίνει άνετα από τα ΕΑΣ. Πόσο δύσκολο είναι πια να ενσωματωθούν οι ρουτίνες του παλιού ΣΕΠ στο νεώτερο, έστω customized ειδικά για εμάς; Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τεχνικό αλλά καθαρά κόστους. Θα κοστίσει περισσότερο από την επαναγορά όλου του αποθέματος ληγμένων πυρομαχικών; Και επιπλέον, έχουμε την πολυτέλεια να απωλέσουμε τις γομώσεις τύπου cluster στον Έβρο και τα νησιά; Οι απέναντι που παράγουν τα δικά τους ρουκετοβόλα έχουν εγκαταλήψει αυτό το όπλο; Προφανώς όχι, αντιθέτως έχουν αναπτύξει μέχρι και ρουκέτες με θερμοβαρικές γομώσεις (μιλώντας για “ανθρωπιστικές” πρακτικές στο πεδίο μάχης…).
Αν ισχύουν οι φήμες ότι οι εκτοξευτές μας διατηρούνται μηχανικά σε πολύ καλή κατάσταση, τότε μάλλον δεν έχει νόημα να συζητάμε τον πλήρη εκσυγχρονισμό σε Α2, που απαιτεί να πάνε τα συστήματα στις ΗΠΑ, με υψηλότατο κόστος σε χρήμα και χρόνο. Και το Α1+ μια χαρά είναι, με τον όρο να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές για τις επικοινωνίες και το ΣΕΠ. Καλύτερα να πάνε χρήματα στην ένταξη των Μ26 στο ΣΕΠ και την επαναπιστοποίησή τους, παρά σε νέους κινητήρες και κιβώτια. Αντιλαμβάνομαι την απροθυμία των Αμερικανών να το κάνουν αλλά νομίζω ότι για προμήθεια τέτοιου ύψους αξίζει να το παλέψουμε. Επιπλέον, εδώ που φτάσαμε πόσο δύσκολο είναι άραγε να μπει και μία αγορά 36 ακόμη συστημάτων από το στοκ που θα αναβαθμίσουν οι Αμερικανοί;
Το θεμα της αναβαθμησης με την μορφη που παρουσιαζεται εχει περισσοτερες απο μια πτυχες.
Υπαρχει η αμιγως τεχνολογικη- τεχνικη πτυχη. Απο την αναγνωση των δυο κειμενων σχετικα με τις προσφορες δημιουργουνται ορισμενα ερωτηματα.
Καταρχην για ποιον λογο δεν εφαρμοζεται μια σπονδηλωτη αναβαθμηση, ανα υποσυστημα, με βαση τις ιδιαιτεροτητες των επιχειρησιακων αναγκων του ελληνικου ΓΕΣ;
Για παραδειγμα, τα μεγαλυτερα προβληματα εντοπιζονται στο λογισμικο του Η/Υ το οποιο στην ευρωπαΐκη του εκδοση εμφανιζεται ναμην μπορει να χρησιμοποιεισει τις παραμετρους βολης των ζμερικανικων βληματων με πυρομαχικα CBU. Θα επιστησω την προσοχη οτι το προγραμμα αναβαθμισης τνω ελληνικων MLRS καρκινοβατει απο το ετος 2014 περιπου. Τη ν εποχη εκεινη λειτουργουσε μια γραμμη παραγωγης για τα ευρωπαϊκσ συστηματα. Σημερα, ομως, θεωρω οτι πλεον εχει κλεισει.
Δηλαδη το ΓΕΣ δεν μπορει να εκμεταλευτει την παρουσια οικονομιων κλιμακας και να αποκτησει Η/Υ χωρις να πληρωσει ενα αυξημενο αντιτιμο.
Εκ των πραγματων οι Η/Υ τοσο των αμερικανικων οσο και των ευρωπαϊκων MLRS, τεχνολογικα, ειναι πλεον παρωχημενοι.
Θα επρεπε δηλαδη να αναπτυχθει ενα νεο τεχνολογικο προτυπο αποκλειστικα πληρωμενο απο το ελληνικο ΓΕΣ.
Δεν μπορω να μην παρατηρησω οτι εαν βασιστουμε στην προηγουμενη παρατηρηση, η αναπτυξη ενος νεου ΣΕΠ, αποκλειστικα για τα ελληνικα MLRS, θα επρεπε να ανατεθει σε ελληνικη εταιρια.
Βεβαια ενα αναλογο προγραμμα, θελει το λιγοτερο 12 μηνες μεχρι να δει το φως του ηλιου.
Απο εκει και περα, δεν τιθεται ομως καθολου προβλημα σε οτι αφορα τους οποιοδηποτε τυχον περιορισμους για χρηση πυρομαχικων οιονδηποτε τυπου και κατηγοριας. Συν τοις αλλοις, απο οτι θυμαμαι, πριν απο 7 χρονια το ΣΕΠ στα ευρωπαϊκα MLRS ειχε κοστολογηθει στα περιπου 200 με 250 χλδ € το καθενα. Ποσο δυσκολο ειναι λοιπον να συμβει;
Βεβαια, απο το 2014 που πρωτοεγγριθηκε απο την Βουλη των Ελληνων το προγραμμα, μεχρι σημερα εχουν περασει 7 ολοκληρα χρονια. Μεσα σε ενα αναλογο διαστημα, θα περιμενε καποιος να βγει απο καποιο συρταρι καποια παραπλησια λυση, σχεδον ετοιμη προς πραγματοποιηση. Δεν θυμαμαι να δημοσιευτηκε τιποτα!
Απο ποτε η αναπτυξη του λογισμικου ειναι ενα εμποδιο;
Υπαρχει το θεμα των υποσυστηματων ηλεκτρικης και υδραυλικης ανιψωσης.
Τα ηλεκτρικα θεωρουνται ποιο αξιοπιστα, με λιγοτερους κινδυνους για τους χρηστες. Ποσο δυσκολο ειναι να αποκτηθουν οι μηχανισμοι απο καποιο ελληνικο μηχανουργιο;
Προκειται σε καθε περιπτωση για τελειως ανεξαρτητα προγραμματα που το ενα μπορει να κινειται παραλληλα και ανεξαρτητα απο το αλλο, χωρις να αλληλοεπηρεαζονται.
Οποτε, πιστευω οτι ειναι εφικτο να πραγματοποιηθει ενα προγραμμα αναβαθμησης στα ελληνικα MLRS, που να συνδιαζει χαρακτηριστικα και υποσυστηματα απο τα δυο κυριοτερα προγραμματα των παρελθοντων ετων.
Και μονο απο τα δυο προηγουμενα παραδειγματα, ειναι ενδεικτικο του ποσο φτηνοτερα μπορει να πραγματοποιηθει ενα αναλογο προγραμμα ραμενο και κομμενο στις ελληνικες επιχειρησιακες απαιτησεις.
Το πλεονέκτημα του PrSM είναι μάλλον αμφίβολο. Δεν υπάρχει(;) δέσμευση της αμερικανικής πλευράς ότι θα είναι προς πώληση στο μέλλον.
1.Το επιτοκιο των προγραμμάτων FMS ειναι 8% ενω ο αμεσως δημοσιος δανεισμος εχει επιτοκοιο 1% (ελεω ευρωπαικης κεντρικης τραπεζας)
2.Το οτι θα μπορει να χρησιμοποιεί ρουκέτες μεγαλυτερου βεληνεκούς δεν σημαινει οτι αυτες θα διατεθουν απο τις ΗΠΑ ειδικα αν πεσει ο Ερντογαν και αναλαβει μια κυβέρνηση με δυτικοστροφο φερεντζε.
Φυσικά να μην ξεχνάμε ότι τέσσερα υπερσύγχρονα συστήματα δρομολογήθηκαν αμέσως μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.
-ελικόπτερα Apache
-σύστημα LANTIRN
-MLRS
-βλήματα Patriot( αν και αποκτήθηκαν αρκετά αργότερα)
Σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτά τα συστήματα τώρα;
-τα ελικόπτερα δεν εκσυγχρονίστηκαν ποτέ..
-τα συστήματα LANTIRN δεν αναβαθμίστηκαν ποτέ
-τα MLRS το ίδιο
-οι Patriot το ίδιο….
Κοινώς, συστήματα για τα οποία ξοδεύτηκαν ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δολλάρια έχουν απαξιωθεί πλήρως και ξαφνικά με τη γνωστή διαδικασία του κατεπείγοντος τρέχουμε να τα εκσυγχρονίσουμε-αλήθεια , πότε;- ή και να τα αντικαταστήσουμε – με τί αλήθεια ;;;
Τελικά , θέλουμε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις ή απλά να είμαστε θεατές και πολύ καλοί πελάτες;
Φρόντισαν ποτέ οι …θεόσταλτες κυβερνήσεις να ενδιαφερθούν σε τι κατάσταση είναι αυτά τα φονικά όπλα ,αν χρειάζονται νεά πυρομαχικά, αν χρειάζονται νέα ηλεκτρονικά ή ότι άλλο;;
Όχι βέβαια…
Το θυμήθηκαν τώρα…
Μετά πανηγυρίζουμε για …ρίψη τορπίλης Μκ46 από ένα Ρ-3Β και το ανάγουμε σε κατόρθωμα….
Τα σχόλια περιττεύουν…
Αγαπητη Πτηση
Ο αληθινος λογος που ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΕΝΤ ΑΠΟ ΤΑ 15 ΔΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ….
Ειναι οτι επι 10 χρονια μας γονατισαν οικονομικα και παραλληλα εκαναν τουρκικες πλατες εις βσρος των ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
ΕΧΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ…,
ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ….ΤΕΛΟΣ
ΥΓ.Οσο για τα 212….ιταλικα θα μιλουν…,,εδω θα ειμαστε….
ΕΤΣΙ ΠΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΟΥ,,,,