Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας σε αυστηρό τόνο ότι “η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη, με όπλο το φυσικό αέριο».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης για το ίδιο θέμα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 1000% και είναι δέκα φορές υψηλότερες απ’ ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει η κρίση, εκτινάσσοντας μαζί το κόστος του ρεύματος αλλά τροφοδοτώντας και πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις.
Ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα λόγο για «απειλή στρατηγικού χαρακτήρα» γιατί όλα δείχνουν ότι η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της. «Είναι το κόστος που αναλαμβάνει το μέτωπο της ελευθερίας, του διεθνούς δικαίου και της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.
Ρωσία-EE: Οι δυσκολίες στην παροχή φυσικού αερίου οφείλονται στις κυρώσεις
O κ. Μητσοτάκης επίσης ανέφερε ότι «όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγεθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις. Πού; Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας. Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα θα πρέπει στις γενικότερες προκλήσεις να προσθέσουμε την επιθετικότητα των γειτόνων μας και ασφαλώς το μεταναστευτικό. «Σώζουμε ανθρώπους, φυλάμε τα σύνορά μας και ας κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα», είπε για την τακτική που ακολουθεί και θα εξακολουθήσει να ακολουθεί η ελληνική πλευρά.
Επεσήμανε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει έρθει η ώρα να υλοποιηθούν όσα ο ίδιος είχε εισηγηθεί προ επτά μηνών, δηλαδή μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.