Στην ενίσχυση των εναέριων μέσων για την επόμενη αντιπυρική περίοδο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Ρ/Σ Σκάι 100.3.
Όπως είπε, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες μίσθωσης νέων εναέριων μέσων και τόνισε: «Προσδοκούμε ότι θα έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα απ’ ό,τι είχαμε την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο. Η Ελλάδα χρειάζεται Air Tractors, είχαμε αυτή την αντιπυρική περίοδο 8, θα πάμε στα 20». Επιπλέον ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης και αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, καθώς όπως εξήγησε, «θα φέρει μεγάλη ενίσχυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό, εκτός από τα εναέρια μέσα, σε δυνατότητα παρακολούθησης, καθώς και early warning systems, με δυνατότητα παρέμβασης μέσα από ανιχνευτές», ενώ προσέθεσε ότι το πρόγραμμα θα φτάσει περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ.
«Θα δημιουργηθούν μέσα από το ΑΙΓΙΣ τα επόμενα χρόνια στη χώρα πολύ εξειδικευμένα συντονιστικά κέντρα διαχείρισης τέτοιων κρίσεων με περιφερειακά τέτοια κέντρα», σημείωσε.
Σχετικά με τους «δασοκομάντος» και στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και σε θέματα Πολιτικής Προστασίας ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μια ομάδα πυροσβεστών είναι έτοιμη να μεταβεί στις ΗΠΑ για μετεκπαίδευση. Όπως εξήγησε, αυτοί θα αποτελέσουν τον πυρήνα για το νέο σώμα των «δασοκομάντος», ενώ μέχρι τον Απρίλιο το υπουργείο προσδοκά να στείλει 80-100 ανθρώπους, «που θα είναι ο πρώτος πυρήνας των “ δασοκομάντος” μας για μετεκπαίδευση».
Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στο rescEU τονίζοντας ότι η χώρα θα ενισχυθεί μέσω αυτού σε βάθος πενταετίας. «Η Ελλάδα θα πάρει επτά νέα Canadair που είναι πολύ σημαντικά για την πυρόσβεση, θεωρούνται τα αεροπλάνα που έχουν τη μεγαλύτερη ταχύτητα γι’ αυτό και δύο απ’ αυτά θα είναι με πλήρη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή θα συνδράμουμε τα δασαρχεία ειδικά στο επίπεδο της διαχείρισης του κινδύνου, αυτή είναι η δική μας συμβολή σε αυτή τη μεγάλη και ολιστική προσπάθεια με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών προωθώντας ταυτόχρονα δράσεις για καθαρισμούς δασών σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Οι επιχειρήσεις δηλαδή θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη βιομάζα που παράγεται από αυτούς τους καθαρισμούς για να ενισχύσουν και τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.
Ακόμη ο κ. Στυλιανίδης προανήγγειλε τη διεξαγωγή ενός workshop μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 και 23 Νοεμβρίου στην Αθήνα, σχετικά με τη δασοπυρόσβεση. Παράλληλα μίλησε και για το καινούριο πιλοτικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και σχετίζεται με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη δημιουργία ενός σώματος πυροσβεστών από τις χώρες του Βορρά που θα έρθει στην Ελλάδα το καλοκαίρι και θα βρίσκεται δίπλα στους Έλληνες πυροσβέστες, ενώ αντίστοιχα πυροσβέστες από τον ευρωπαϊκό νότο θα μεταβαίνουν το χειμώνα στο Βορρά για να συνδράμουν σε περιπτώσεις πλημμύρας και να αποκτούν έτσι μια σχετική εξειδίκευση. Επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τα πρώτα δύο ελικόπτερα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.
Σχετικά με την κατάσταση που βρήκε στην Πολιτική Προστασία, είπε ότι, παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα, η χώρα έχει ένα πολύ υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. «Έχει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στα επίπεδα της Πυροσβεστικής, του υπουργείου μου και σε άλλα συναρμόδια υπουργεία, απλώς πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα οργάνωσης και συστήματος, μία υπερβολή νομοθετικής επιβάρυνσης των πολιτικών αποφάσεων», υπογράμμισε. Προσέθεσε δε ότι υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων που περιπλέκουν την κατάσταση σε ό,τι αφορά πρακτικές αποφάσεις και λύσεις.