Στη συνεισφορά της Ρωσίας στον αγώνα του Ελληνικού λαού για ανεξαρτησία αλλά και στις μακραίωνες ρίζες των ρωσο-ελληνικών σχέσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν των ξένων ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Μισούστιν τόνισε ότι φέτος, είναι μία χρονιά ορόσημο, που σηματοδοτείται από την επέτειο για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα του Ελληνικού λαού για ανεξαρτησία, υπογράμμισε τη συνεισφορά της χώρας του σε αυτόν και σημείωσε ότι Ελλάδα και Ρωσία βοήθησαν η μία την άλλη και σε άλλες κρίσιμες στιγμές. Όπως είπε «Ρώσοι αξιωματικοί του ναυτικού συμμετείχαν στην διεθνή ειρηνευτική αποστολή στην Κρήτη. Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολέμησαν δίπλα-δίπλα με τους Έλληνες αντάρτες εναντίον των εισβολέων Ναζί».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι λαοί μας μοιράζονται κοινή ιστορία, πολιτιστικές και πνευματικές αξίες, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια βαθιά, αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ τους, ενώ υποστήριξε ότι το επερχόμενο Έτος Ιστορίας Ελληνο-Ρωσικού Σταυρού, θα δώσει την ευκαιρία στους λαούς και των δύο Κρατών να γνωριστούν ακόμα καλύτερα.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι οι σχέσεις φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης που παραδοσιακά έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα, συνιστούν στέρεα βάση για συνεργασία σε πληθώρα τομέων, από τις μεταφορές και την ενέργεια, μέχρι την αγροτική-γεωργική επιχειρηματικότητα και την υψηλή τεχνολογία. Έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στο γεγονός ότι οι Ρώσοι τουρίστες λατρεύουν τα Ελληνικά θέρετρα.
Σχετικά με τον κορονοϊό, τόνισε ότι αναμφίβολα, έχει επιφέρει αλλαγές στην κοινή μας ατζέντα και τόνισε ότι η Ρωσία και η Ελλάδα θα πρέπει να προβούν σε κάθε τι αναγκαίο για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην πράξη – να προάγουν τη συνεργασία και να εφαρμόσουν νέα υποσχόμενα έργα προς όφελος των λαών των χωρών τους, να αναπτύξουν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού συμφερόντων και ενδιαφερόντων και κατέληξε λέγοντας ότι «Έχουμε κάθε ευκαιρία να το πράξουμε».