Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γράψει πως το ΠΝ είναι αυτό που λέμε πάντα στην πρωτοπόρο σε πολλές από τις επιλογές του. Είτε με την επιλογή των φρεγατών κλάσης S το 1980, είτε με την σχεδίαση σύμφωνα με τις ανάγκες του των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ το 1988, είτε με τα υποβρύχια 214ΗΝ αλλά και τις πυραυλακάτους Super Vita, το ΠΝ ήταν και είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από όλους. Και πάντα περισσότερο από ένα βήμα μπροστά από το τουρκικό ναυτικό. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που κάνει το ΠΝ καινοτόμο, αλλά σίγουρα η κουλτούρα της καινοτομίας πρέπει να διδάσκεται στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, δεν εξηγείται διαφορετικά.
EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!
Αντιλαμβανόμαστε πως πολλοί θα τρέξουν να μιλήσουν “διάφορα”, όπως τη μη αγορά τορπιλών για τα 214ΗΝ (παρόλο που το ΠΝ επέλεξε τις ιταλικές Black Shark κάποτε αλλά οι Γερμανοί δεν τις πιστοποίησαν στο ΣΕΠ), για τα Ρ-3Β (παρόλο που το ΠΝ “καιγόταν” για ένα ΑΦΝΕ για να καλύψει όλες τις αχανείς θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου) κοκ. Αν τα δούμε όλα αυτά προσεκτικά, το ΠΝ δεν φταίει. Επίσης, ακόμη και επιλογές που έγιναν ή θα γίνονταν υπό την “πολιτική πίεση” όπως για παράδειγμα τις Belh@rra Helleniques, το ΠΝ προκειμένου να δεχτεί το πλοίο το έκανε υπόδειγμα εξοπλισμού. Θυμίζουμε πως η FDI στην γαλλική έκδοση είναι υποεξοπλισμένη για τις ελληνικές ανάγκες.
Ας μην δούμε όμως μόνο τις “μεγάλες” προμήθειες, αλλά ας δούμε και διάφορες “μικρές” και θα καταλάβουμε. Από τα ESM των υποβρυχίων, μέχρι τους Penguin των S-70B6, το ΠΝ έχει κάνει επιλογές που δεν θα τις δούμε σε άλλα ναυτικά. Ή αν θα τις δούμε, θα τις έχουν κάνει γιατί τις έχουν επιλέξει πρώτα “μεγάλα” Ναυτικά, όπως το USN ή το Royal Navy. Το ΠΝ δεν περιμένει, έχει την δική του σχολή. Τώρα, το ότι εγκαταλείψαμε το ΠΝ με φρεγάτες 40 ετών, δεν φταίει το ΠΝ, ούτε και οι πολιτικοί μας όπως γράφουν κάποιοι φίλοι. Φταίμε εμείς, γιατί δεν είδαμε ποτέ, όχι διαδήλωση, ούτε δήλωση, από πολίτες για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με τα τελευταία S-70B6 το ΠΝ έφερε στο Αιγαίο τον πύραυλο Hellfire. Μια επιλογή απόλυτα λογική για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, που είδε το στόλο ελαφρών σκαφών των γειτόνων να πολλαπλασιάζεται εντυπωσιακά. Νέες ΤΠΚ κατασκευάστηκαν, παλιές ΤΠΚ εκσυγχρονίστηκαν, τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα σωρηδόν σχεδόν, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου έκαναν την εμφάνισή τους. Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με μερικούς Penguin, αλλά με κάποιον άλλο, φθηνότερο και ελαφρύτερο πύραυλο. Και τότε το ΠΝ είδε τον Hellfire σαν την ιδανική λύση. Και ήταν, όπως και τώρα είναι!
Με την αγορά των MH-60R, είδαμε πολλά και ενδιαφέροντα “πράγματα” να ζητάει το ΠΝ στην ειδοποίηση της DSCA. Μπορούμε λοιπόν να σας πούμε, πως για πρώτη φορά το ΠΝ αγόρασε σχεδόν τα πάντα από την ειδοποίηση. Αυτό σημαίνει πως το ΠΝ θα αγοράσει επιπλέον ποσότητες AGM-114N Hellfire, που όπως είπαμε χρειάζονται για ναυτική κρούση, αλλά και κρούση στόχων στην ξηρά.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αγορά 4 ελικοπτέρων MH-60R για το ΠΝ αντί 250 εκ. ευρώ, με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής
Η μεγάλη μας όμως έκπληξη είναι η αγορά ρουκετών Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) από το ΠΝ. Ένα όπλο, που περιμέναμε να το δούμε να αγοράζεται από την Πολεμική μας Αεροπορία, και κυρίως από τον Ελληνικό Στρατό, αγοράζεται από το Πολεμικό μας Ναυτικό! Πριν μήνες “χαιρόμασταν” που ο ΕΣ ζήτησε και παρέλαβε … πολυβόλα για τα OH-58D Kiowa, και το όπλο με το οποίο θα άλλαξει τα δεδομένα για AH-64A+/DHA αλλά και τα OH-58D, δεν υπάρχει πουθενά στις απαιτήσεις του Ελληνικού Στρατού! Το όπλο όμως το αγόρασε το Πολεμικό μας Ναυτικό, το ξαναλέμε για να το “χωνέψουμε”!
Η ρουκέτα Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) δεν είναι τίποτε άλλο από μια απλή ρουκέτα αεροπορικού τύπου 70 χιλιοστών (2,75 ιντσών) που έχει λάβει ειδικό κιτ κατεύθυνσης. Έτσι, με ένα καταδείκτη laser, μπορούν να χτυπηθούν στόχοι με ελάχιστο κόστος. Οι ακριβοί Hellfire θα αναλωθούν σε “σκληρούς” στόχους όπως τα άρματα μάχης, ενώ τροχοφόρα οχήματα ή οχυρώσεις θα χτυπούνται με ρουκέτες Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) . Η χρησιμότητά τους για τον ΕΣ είναι αδιαμφισβήτητη, γιατί όμως τις αγοράζει το ΠΝ; θα χτυπήσει εχθρικά πλοία με ρουκέτες;
Όπως λέμε από την αρχή του άρθρου, το ΠΝ “βλέπει μπροστά”, και βλέπει και τις απειλές του μέλλοντος. Μας αρέσει να βλέπουμε τα Bayraktar TB2 και τους πυραύλους MAM-L, αλλά αγνοοούμε τα USV και τους OMTAS (UMTAS). Αγνοούμε τα ταχύπλοα ειδικών δυνάμεων, ή τα swarm drones, αλλά το ΠΝ δεν τα αγνοεί. Οι φρεγάτες του, αλλά και τα άλλα πλοία, θα χρειαστεί να αποψιλώσουν τα εχθρικά drones με κάτι που θα έχει χαμηλό κόστος. Αυτό μπορεί να το κάνει άνετα μια Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) ρουκέτα. Ταυτόχρονα, με αυτό το όπλο το ΠΝ μπορεί να εκτελεί αποστολές εναντίον στόχων εδάφους για παράδειγμα σε αποστολή ανακατάληψης βραχονησίδας ή σε αποστολή υποστήριξης αποβιβαζόμενου τμήματος.
Συνεπώς, δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε τη λογική του ΠΝ, καθώς και την επιμονή του στην καινοτομία. Δεν δίστασε να πάει μπροστά, και να προλάβει τις εξελίξεις. Το έκανε με τα υποβρύχια Type 214HN και σήμερα έχει ότι καλύτερο κυκλοφορεί σε συμβατικό υποβρύχιο. Το κάνει με τα MH-60R, και έτσι έχει πλήρεις λύσεις για όλα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει. Ας ελπίσουμε να το κάνουν και οι υπόλοιπες Ένοπλες Δυνάμεις…