Στο εκθεσιακό περίπτερο της MBDA στην έκθεση DEFEA 2021, παρουσιάστηκε ένα πρόπλασμα βλήματος METEOR, που θα εξοπλίσουν τα ελληνικά Rafale που προσεχώς ξεκινούν να φτάνουν στη χώρα μας.
Σε άλλα νέα τώρα, σε καμιά δεκαριά μέρες τέτοια «εργαλεία» θα πετούν πάνω από το Αιγαίο. @byMBDA @DEFEA2021 pic.twitter.com/YuKCM7RszL
— Flight (ΠΤΗΣΗ) (@PtisiMagazine) July 13, 2021
Ο λόγος που τον “λιγουρευόμαστε” (και σίγουρα αρκετοί από εσάς τους αναγνώστες μας), είναι διότι ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor παράγεται από τον ευρωπαϊκό όμιλο MBDA, προσφέροντας μεγαλύτερη «ζώνη μη διαφυγής» σε σύγκριση με τους άλλους πυραύλους αέρος-αέρος σε υπηρεσία στη Δύση (MICA, AIM-120). Η εμβέλεια του Meteor υπολογίζεται πως υπερβαίνει κατά πολύ τα 100km και για την πληρέστερη αξιοποίηση απαιτεί την ύπαρξη ενός προηγμένου ραντάρ, σαν το RBE2 AA του Rafale F3-R.
Αναλυτικότερα, ο Meteor δεν είναι πύραυλος, τουλάχιστον με την κλασική έννοια του όρου. Δηλαδή, δεν “καίει” προωθητική ύλη όπως ένας κλασικός πύραυλος, μπορεί να επιταχύνει, και μετά να κάνει “οικονομία” καυσίμων στον ramjet που έχει σαν κινητήρα. Μετά, μπορεί να αυξομειώνει την ταχύτητά του, αλλά και να ελίσσεται με την ισχύ του κινητήρα, κι όχι με την όποια κινητική του ενέργεια. Δεν υπάρχει “επίσημη” μέγιστη εμβέλεια για τον Meteor, και οι αναφορές της wikipedia για “άνω των 100 χιλιομέτρων είναι ανακριβείς. Υπάρχουν αναφορές για εμβέλειες πολλαπλάσιες των 100 χιλιομέτρων, και πολύ πάνω από τον AIM-120D. Πιστεύουμε πως πράγματι, εναντίον μη ελισσόμενων στόχων, ο Meteor μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ή και πολύ περισσότερα χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει πως αεροσκάφη AEW, KC-135R, ναυτικής επιτήρησης ή ASW μπορούν να πέσουν χωρίς καν να καταλάβουν τι τους χτύπησε.