12.2 C
Athens
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΡΘΡΑΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ, η "ελληνική" εκδοχή

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ, η “ελληνική” εκδοχή

- Advertisement -

Του Πάνου Σπαγόπουλου

Ενόψει της έναρξης του εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ, ανασύραμε από το αρχείο μας την παρουσίαση του πλοίου, όπως είχε δημοσιευτεί το 1997 στο περιοδικό ΠΤΗΣΗ. Ας ελπίσουμε να μην μείνουμε στην περιγραφή του “αρχικού πλοίου”, αλλά κάποια στιγμή να σας κάνουμε παρουσίαση και του εκσυγχρονισμένου. Τα περιθώρια στενεύουν…

H αρχιτεκτονική του σκάφους βασίζεται σε διαμερίσματα σταθερών διαστάσεων, τα οποία μπορούν να δεχθούν εναλλάξιμες μονάδες ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων (FE). Έτσι μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα πιο σύγχρονα και το ελάχιστο δυνατό κόστος μετατροπών, καθιστώντας το πλοίο αξιόμαχο για αρκετές δεκαετίες χρήσης.

Οι φρεγάτες του Π.Ν. κλάσης «ΥΔΡΑ» ανήκουν στην τρίτη βαθμίδα εξέλιξης του τύπου (Mod3), ενσωματώνοντας επιπλέον βελτιώσεις στην εγκατάσταση των διάφορων FE, ενώ ταυτόχρονα τους παρέχουν αυξημένα ποσοστά επιβίωσης από πιθανό πλήγμα. Οι FE έχουν τη  δυνατότητα να μετατραπούν σε ολοκληρωμένες μονάδες αμφίδρομης δράσης (IFE) μέσω της τοποθέτησης μονάδας Υ/Π, πολλαπλών ρόλων και διασύνδεσης (MICE) και όλων αυτών με την αρτηρία δεδομένων DIAL.

H εσωτερική δομή του σκάφους έχει στηριχθεί στο μέγιστο δυνατό αριθμό αυτόνομων  υδατοστεγών διαμερισμάτων. Αυτό έγινε δυνατό με την κάθετη ανάπτυξη των δικτύων υπηρεσιών, αποφεύγοντας έτσι τη διάτρηση από αυτά των εγκάρσιων τοιχωμάτων. Έτσι κάθε διαμέρισμα διαθέτει τα παρακάτω ανεξάρτητα συστήματα παροχών:

  •  Ανεξάρτητο σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού
  • Αυτόνομο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ισχύος
  •  Ανεξάρτητο σύστημα πυρόσβεσης

Το μέγιστο μήκος του σκάφους ανέρχεται στα 117 μέτρα, το πλάτος του είναι 14,8 μέτρα και το μέγιστο εκτόπισμα 3.200 τόνοι. H πρόωση των φρεγατών MEKO 200 (HN) γίνεται με βάση το σύστημα CODOG, συνδυασμός ντίζελ ή αεριοστροβίλων, το οποίο αποτελείται από 2 αεριοστρόβιλους LM-2500-30 μέγιστης ισχύος 22.300 kW καθένας και από δύο κινητήρες ντίζελ MTU 20V956 TB83 και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 3.830 kW ο καθένας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

O ηλεκτρονικός εξοπλισμός μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε τρεις βασικές κατηγορίες.

  1. AES. Ενεργός Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός Επιφανείας/Αέρος. Περιλαμβάνει όλα εκείνα τα ηλεκτρονικά συστήματα που είναι υπεύθυνα για την εκτέλεση των αποστολών του πλοίου στην επιφάνεια και στον αέρα.
  2. AUES. Ενεργός Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός Βυθού. Περιλαμβάνει τον εξοπλισμό που είναι ειδικά προσαρμοσμένος για τις ASW δραστηριότητες του σκάφους.
  3. SES Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός Συστημάτων Επιβίωσης. Περιλαμβάνει τις διαδικασίες παθητικών ESM, ενεργών/παθητικών ECM καθώς και τα συστήματα διοίκησης ελέγχου.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ AES

I. Ραντάρ ένδειξης στόχων.

Πρόκειται για το MW 08, μικρής-μέσης εμβέλειας, σύστημα 3-D. Χρησιμοποιείται για έρευνα, πρόσκτηση και παρακολούθηση στόχου. Λειτουργεί στην μπάντα συχνοτήτων G (4GHz 6GHz). Είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα (Hands-Off), παρέχοντας τους αναγκαίους υπολογισμούς για την αντιμετώπιση των επερχόμενων αεροσκαφών καθώς και των πυραύλων αέρος/επιφανείας-επιφανείας που ίπτανται χαμηλά.

Μπορεί όμως επίσης να εντοπίσει και επερχόμενους πυραύλους από μεγαλύτερα ύψη. H ικανότητα απεικόνισης πληροφοριών στόχου σε επίπεδο 3-D που διαθέτει του επιτρέπει να παρέχει τα απαιτούμενα στοιχεία για την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών από τα συστήματα ελέγχου πυρός. Το MW 08 χρησιμοποιεί σύγχρονες πολυαγωγικές τεχνικές  (multiple stripline techniques) μετάδοσης/λήψης σήματος, καθώς και ψηφιακές τεχνικές επεξεργασίας κυματομορφών FFT. Το παραπάνω μειώνει δραστικά τις πιθανότητες παρεμβολών, τόσο ηλεκτρονικών όσο και περιβάλλοντος.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος είναι:

  • Πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία πρόσκτησης και παρακολούθησης εναέριου
    στόχου.
  • Πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία πρόσκτησης και παρακολούθησης στόχων
    επιφανείας.
  • Ανεξάρτητο κανάλι ελέγχου πυρός για πυρά υποστήριξης από το πυροβόλο.
  • Πολυαγώγιμη κεραία εκπομπής/λήψης.
  • Κάλυψη 70 μοίρες κατά την ανύψωση.
  •  Υδραυλικός μηχανισμός σταθεροποίησης της κεραίας.
  • Δυνατή προσθήκη συστήματος IFF
  • Ενσωματωμένος μηχανισμός ελέγχου λειτουργίας (BITE)

Οι επιδόσεις του συστήματος με μία σάρωση στη μέγιστη εμβέλεια και με 50% πιθανότητα εντοπισμού στόχου είναι:

  • για στόχο επιφάνειας 0.1 μ‚ σε κατάσταση θάλασσας 3 (SW 3), η απόσταση είναι 27 km
  • για στόχο επιφάνειας 1 μ‚ σε SW 1, η απόσταση είναι 46km
  • για στόχο επιφάνειας 2 μ‚σε SW 1, η απόσταση είναι 55 km
  • η μέγιστη θεωρητική ακτίνα έρευνας ανέρχεται στα 105 km.

H ακρίβεια του συστήματος στη λειτουργία παρακολούθησης στόχου είναι 0,25 μοίρες στη διόπτευση και 1,2 μοίρες στην ανύψωση και 30 μέτρα σε ακτίνα. H ικανότητα εντοπισμού πολλαπλών στόχων για εναέριους στόχους είναι 160 και για στόχους επιφανείας 40.

Το δεύτερο σύστημα ραντάρ που χρησιμοποιείται είναι το DA 08 FFT, επίσης της Signaal. Πρόκειται για ένα ραντάρ μέσης-μεγάλης εμβέλειας, εκπέμπει στην μπάντα F (3-4 GHz) και χρησιμοποιείται κυρίως για έρευνα αέρος και ένδειξη στόχων. Μπορεί να εντοπίζει εναέριους στόχους, σε μία σάρωση με 50% πιθανότητα, επιφάνειας 0,1 μ‚ (SW3) σε απόσταση 95km.

  • Εναέριους στόχους 1 μ‚ (SW 1) σε απόσταση 160km.
  • Εναέριους στόχους 2 μ‚ (SW1) σε απόσταση 185km.

Επερχόμενος στόχος μπορεί να εντοπιστεί με μέγιστη ταχύτητα 5 μαχ. H μέγιστη θεωρητική εμβέλεια ανέρχεται στα 135km και η ελάχιστη στα 2km. H ικανότητα διάκρισης στόχων στη διόπτευση ανέρχεται στις 1,55 μοίρες, με δυνατότητα παρακολούθησης και παροχής 64 βλητικών παραμέτρων.

ThinkOutOfTheBox: Μετατροπή 2 ή και 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ σε αντιαεροπορικές φρεγάτες με πυραύλους SM-2, με περιορισμένο κόστος

II. Σύστημα παρακολούθησης στόχων

Το σύστημα παρακολούθησης και παροχής συνεχών παραμέτρων βλητικής πορείας είναι το STIR 1.8, με κεραία διαμέτρου 180cm. To STIR έχει σχεδιαστεί για τον ταυτόχρονο έλεγχο των βλημάτων αντιαεροπορικής αμύνης σημείου και του πλωραίου πυροβόλου. Μπορεί να αναλάβει την αποστολή του εντελώς αυτόματα, αλλά είναι δυνατό το ίδιο να γίνει και με χειροκίνητο έλεγχο.

Οι επιδόσεις του για πιθανότητα ιχνηλάτησης στόχων 90% αφορούν στόχο εμβαδού 0,5 μ‚ στα 39km και για στόχο εμβαδού 0,1 μ‚ η απόσταση βρίσκεται στα 32km. Το σύστημα χρησιμοποιεί τις μπάντες I/K , με την πρώτη η μέγιστη εμβέλεια ιχνηλάτησης να είναι στα 72km και για τη δεύτερη στα 17km. H μέση ισχύς εξόδου κατά τη διάρκεια λειτουργίας του μεταδότη στην μπάντα «Ι» ανέρχεται στα 200W, ενώ στην μπάντα «Κ» η ισχύς είναι 40W.
To μήκος παλμού είναι 0,4/0,16 μs και 0,13μs αντίστοιχα για τις «Ι» και «Κ». H PRF είναι 3 6 KHz και 6-12 KHz αντίστοιχα. Το περιθώριο μετακίνησης της κεραίας του συστήματος στον κάθετο άξονα είναι -30 μοίρες +100 μοίρες, σε σχέση με το επίπεδο καταστρώματος του πλοίου, ενώ ο μέγιστος ρυθμός ανύψωσης ανέρχεται στις 115 μοίρες/s. H κεραία περιλαμβάνει μονάδα TV για τον παθητικό εντοπισμό των στόχων.

Επιπλέον, το σύστημα STIR διαθέτει εκτεταμένες δυνατότητες ηλεκτρονικών αντι-αντιμέτρων (ECCM), καθώς και ειδικές τεχνικές που του επιτρέπουν την ιχνηλάτηση στόχου, όταν αυτός βρίσκεται κάτω από στάδιο ελιγμών υψηλής φόρτισης. Το συνολικό βάρος του συστήματος (το οποίο περιλαμβάνει κατευθυντήρα, διαμέρισμα παροχής και ενίσχυσης σήματος, τμήμα TWT, διαμέρισμα επεξεργασίας ιχνηλάτησης) ανέρχεται στα 2917kg.

Οι φρεγάτες κλάσης «ΥΔΡΑ» διαθέτουν δύο συστήματα STIR 1.8, τα οποία συγκροτούν το σύστημα ελέγχου όπλων διπλής διεύθυνσης (DDWCS). Το τελευταίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο και καθοδήγηση  των όπλων του συστήματος N.A.T.O. Sea Sparrow και του πυροβόλου Mk 45 Mod 2A, ενώ  μπορεί να επεξεργαστεί παραμέτρους καθοδήγησης όπλων για 6 στόχους.

Το δεύτερο σύστημα παρακολούθησης και παροχής συνεχών παραμέτρων βλητικής πορείας είναι το VPS-2 του αντιπυραυλικού συστήματος Phalanx Mk 15. Πρόκειται για ένα παλμικό Doppler, αποτελούμενο από δύο ζεύγη κεραιών και ένα για την ιχνηλάτηση του στόχου. H χρησιμοποιούμενη μπάντα συχνοτήτων είναι η J (10-20 GHz), και πιο συγκεκριμένα οι συχνότητες 13,2-14GHz. Το σύστημα ελέγχου πυρός είναι το Μκ 15. Το ραντάρ παρακολούθησης ανιχνεύει την πορεία των βολίδων σε σχέση με το στόχο και όπου διαπιστωθεί σφάλμα διόπτευσης, απόστασης ή γωνίας ανυψώσεως, μεταδίδει τις διορθωτικές εντολές στο σύστημα ελέγχου πυρός για την επίτευξη της ακριβούς σκόπευσης.

H Τουρκία εκσυγχρονίζει τις 40-45 ετών γαλλικής κατασκευής κορβέτες κλάσης Burak (ex- D’Estienne d’Orves) και τους δίνει ρόλο αντίστοιχο των αμερικανικών LCS

2) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ AUES

Ι. Σύστημα sonar

Το sonar που εξοπλίζει τις φρεγάτες κλάσης «ΥΔΡΑ», είναι το DE1160HM/VDS. Πρόκειται για την εξαγωγική έκδοση του αντίστοιχου αμερικάνικου συστήματος AN/SQS-56. Η συσκευή διαθέτει ενεργή/παθητική διάταξη σήματος, το οποίο παρέχει πανοραμική σάρωση 360 μοίρες ή σάρωση στο αζιμούθιο κατά τομείς έως και 120 μοίρες.

Όλα τα σήματα περνούν από επεξεργασία, ενισχύονται, ψηφιοποιούνται και παρουσιάζονται από τις δύο έγχρωμες οθόνες CRT, που εξυπηρετούνται από ένα χειριστή. O παραπάνω χειριστής μπορεί να ερευνήσει, να παρακολουθήσει και να επισημάνει πολλαπλούς στόχους, χρησιμοποιώντας την ενεργή φάση του συστήματος, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να διατηρήσει διαμόρφωση παθητικής παρακολούθησης επερχόμενων τορπιλών.

H παραπάνω λειτουργία αποτελεί και τη μοναδική παθητική διαμόρφωση του DE1160, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δέκτης του συστήματος χρησιμοποιεί τεχνολογία ψηφιακής διεύθυνσης πολλαπλής δέσμης (DIMUS). O έλεγχος των διαδικασιών του συστήματος από τον ενσωματωμένο Υ/Π (built-in-mini computer) επιτρέπει στο χειριστή να επικεντρωθεί στην παρουσίαση των στοιχείων τακτικής κατάστασης.

H ισχύς εκπομπής εξόδου είναι 36 KW και η εμβέλεια του συστήματος ανέρχεται στα 18,3km. Το sonar μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι και 6 στόχους, τα στοιχεία των οποίων μεταβιβάζει στο σύστημα C‚. Οι διαμορφώσεις του DE 1160  περιλαμβάνουν την ενεργό ιχνηλάτηση/ταξινόμηση, όπου πραγματοποιείται ακριβής μέτρηση ακτίνας, διόπτευσης και μετατόπισης συχνότητας Doppler για δύο στόχους, ενώ συνεχίζεται η έρευνα.

Οι υπόλοιπες διαμορφώσεις είναι η αξιολόγηση/ιχνηλάτηση επαφών περιορισμένης εμβέλειας, η μεταβλητή ρύθμιση εμβέλειας, η οποία παρέχει αυξημένο ρυθμό ανανέωσης δεδομένων για την ακριβή ιχνηλάτηση και εμπλοκή ελισσόμενων στόχων σε ελάχιστη ακτίνα και η διαμόρφωση πρόβλεψης επιδόσεων, η οποία παρουσιάζει τρεις  εναλλακτικές γραφικές απεικονίσεις που βοηθούν στην καταλληλότερη διαμόρφωση λειτουργίας.

Φρεγάτα Te Kaha (MEKO 200 ANZAC) της Νέας Ζηλανδίας – Τουλάχιστον αυτοί τις αναβαθμίζουν…

ΙΙ. Σύστημα βαθυθερμογραφικών αναλώσιμων

O εξοπλισμός αναλώσιμων ταχυμέτρων ήχου και βαθυθερμογραφικών (XSV/XBT) χρησιμοποιείται για την εκτέλεση αναλύσεων ηχητικής διάδοσης και προβλέψεων ακουστικής εμβέλειας μέχρι βάθους 2.000 μέτρων. Τα αναλώσιμα αυτά απορρίπτονται από το σκάφος εν πλω και μεταδίδουν τα σχετικά στοιχεία, χωρίς βέβαια να επανακτώνται. H απευθείας μέτρηση του ήχου μέσω των XSV είναι σημαντική για θάλασσες όπου η περιεκτικότητα σε αλάτι δεν είναι σταθερή, όπως αυτή της Μεσογείου.

Το σύστημα  καταγραφής Μk8 παρέχει πλήρεις ικανότητες επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων των XSV/XBT, καθώς και διασύνδεσης με υπολογιστές.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Εδώ έχουμε το σύστημα διαχείρισης μάχης STACOS Mod2, το οποίο χρησιμοποιεί τον Υ/Π SMR-4, και αποτελείται από οκτώ οθόνες MOC Mk2. To σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί γραφικά υψηλής ανάλυσης 3D και μέσω αυτών να παρουσιάσει τη γενικότερη εικόνα της τακτικής κατάστασης. Μέσα από την εφαρμογή του προηγμένου μετατροπέα σάρωσης ραντάρ πραγματικού χρόνου RACO (Radar Scan Converter), εικόνες των στοιχείων του ραντάρ μπορούν να παρουσιαστούν στις οθόνες του συστήματος, πλαισιωμένες από γραφικά τακτικής κατάστασης.

Επιπρόσθετα, εικόνες TV μπορούν να παρουσιαστούν σε προεπιλεγμένο μέρος της οθόνης μέσω του TVCO (TV Video Converter). O χειριστής έχει τη δυνατότητα παγώματος της εικόνας, της φωτεινότητας της οθόνης και τοποθέτησης της σχετικής εικόνας σε προεπιλεγμένο σημείο στην οθόνη. H τελευταία είναι των 20 ιντσών (1024 x 1280 pixels), με ενσωματωμένο μηχανισμό BITE, ο οποίος καλύπτει τη διάγνωση βλαβών μέχρι το επίπεδο LRU. H βασική μονάδα MOC Mk 2 διαθέτει επεξεργαστή SUN-1 S, με υπολογιστική ικανότητα 12,5 MIPS και μνήμη RAM 16Mbyte και χωρητικότητα σκληρού στα 800 Mbyte. Το βάρος της κάθε κονσόλας Μκ 2 είναι 225kg.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η φθηνότερη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ έρχεται από τη Σουηδία και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του ΠΝ! Sea Giraffe και CMS 9LV Mk4 στο Αιγαίο;

ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Το σύστημα ηλεκτρονικής δραστηριότητας υποστήριξης / αντίδρασης (ESM/ECM) είναι το AR-700 ESM/APECS II της argosystems. To πρώτο αναλαμβάνει την αναχαίτιση των «ξένων» ηλεκτρονικών υπογραφών και ταυτόχρονα εντοπίζει με ακρίβεια τις συντεταγμένες του φορέα εκπομπής τους. Το σύστημα ESM στηρίζεται στον επεξεργαστή ASP-2000, χάρη στον οποίο αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει τις απειλές μέσα σε 1 sec.

Στις δυνατότητές του περιλαμβάνονται υπολογισμός στοιχείων συχνότητας πλάτους παλμού, εύρους, διεύθυνσης και χρόνου άφιξης για κάθε λαμβανόμενο σήμα. Καλύπτει τις συχνότητες 0,5-18 GHz και έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης 500 ηλεκτρονικών απειλών σε περιβάλλον έντονης δραστηριότητας. H πιθανότητα εξακρίβωσης του σήματος φτάνει το 100% και η ακρίβεια εντοπισμού του σε διόπτευση τις 2 μοίρες.

H ακτίνα λειτουργίας του συστήματος ανέρχεται στα 370 km για αεροσκάφη και στα 92 km για σκάφη επιφανείας. Το όλο συγκρότημα αποτελείται από δύο κεραίες πάσης διεύθυνσης με κάλυψη στις συχνότητες 0,5-2/2-8/8-18 GHz και δύο μονοπαλμικές μονάδες λήψης συχνοτήτων 0,5-18 GHz. Στο AR-700 περιλαμβάνεται και ενσωματωμένος μηχανισμός ανεύρεσης αστοχιών (BITE). Το σύστημα ενεργών ECM APECS II αποτελείται από δύο κεραίες με κάλυψη 180 μοίρες η καθεμία.

H κάλυψη του συστήματος αφορά τις συχνότητες 8-18 GHz, ενώ υπάρχει δυνατότητα παρεμβολής 16 στόχων ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση και τη  συχνότητα. Το σύστημα επιλέγει τους στόχους του βάσει προγραμματισμένων δεδομένων, που αφορούν το βαθμό κινδύνου της κάθε εκπομπής, ενώ άλλοι οκτώ στόχοι είναι σε κατάσταση προτεραιότητας για να αντιμετωπιστούν αμέσως μετά τους 16 πρώτους. H ισχύς εξόδου του συστήματος είναι 180 KW και χρησιμοποιούνται συνολικά εννέα τεχνικές παραπλάνησης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων διαμορφώσεις ανταπόκρισης (Transponder) και επανάληψης (Repeater).

Σε ό,τι αφορά τον παθητικό εξοπλισμό αντίδρασης, αυτός αποτελείται από το σύστημα Μκ 36 Mod2 SRBOC. Το τελευταίο χρησιμοποιεί έξι σωλήνες εκτόξευσης αεροφύλλων/ θερμοβολίδων. H καλυπτόμενη περιοχή συχνοτήτων είναι 2-20 GHz ή επιλεγμένες περιοχές  του σε διαμόρφωση διάσπασης εγκλωβισμού καθώς και loroc με πυραυλοκινητήρα για  αυξημένη ακτίνα.

Επίσης, χρησιμοποιούνται φυσίγγια θερμοβολίδων τύπων HIRAM III και IV, καθώς και Gemini με συνδυασμένο φορτίο αεροφύλλων και θερμοβολίδας. Το Μκ 36 Mod2 ελέγχεται αυτόματα από το σύστημα C2 του πλοίου. O εξοπλισμός SES συμπληρώνεται από το σύστημα COMINT Telegon 10 της AEG και σύστημα παραπλάνησης τορπιλών AN//SLQ-25 Nixie.

Οι εξελίξεις του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ, ουσιαστικά λίγο πριν τις ελληνικές καλένδες

ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Ι. Επιφανείας-επιφανείας

Οι φρεγάτες του Π.Ν. κλάσης «ΥΔΡΑ» για την αντιμετώπιση σκαφών επιφανείας διαθέτουν συνολικά δύο τετραπλούς εκτοξευτές Μκ 141 βλημάτων RGM-84C Harpoon. H καθοδήγηση προς το στόχο, στην ενδιάμεση φάση, γίνεται μέσω αδρανειακού συστήματος τριών αξόνων, ενώ για την πτήση του σε χαμηλό ύψος χρησιμοποιεί ραδιοϋψόμετρο αναφοράς επιφανείας.
O προγραμματισμός της πορείας του βλήματος μπορεί να γίνει με τρία ενδιάμεσα σημεία
αναφοράς-καμπής, ώστε το βλήμα να προσεγγίσει από διαφορετική γωνία από τη διόπτευση εκτόξευσης. Στην τελική φάση πορείας προς το στόχο το βλήμα ενεργοποιεί τον ενεργό ερευνητή ραντάρ της T.I. PR-53/DSQ-58 μπάντας συχνοτήτων 12-18GHz, με σχεδιασμό λειτουργίας που αντίκειται στα μέτρα αντίδρασης (ECM).

Στο βλήμα εκτός από τη διαμόρφωση προσβολής, άνοδος στα 1.800 μέτρα και βύθιση υπό γωνία 30 μοίρες, έχει ενσωματωθεί και η διαμόρφωση προσβολής πολυ-χαμηλού ύψους (Sea-Skimming), η οποία του παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού του από τα μέσα υποστήριξης του φορέα στόχου, ιδίως κατά την τελική φάση της προσβολής, όπου και ο Harpoon είναι ηλεκτρονικά ενεργός.

O σχεδιασμός εμπλοκών και ο προγραμματισμός των βλημάτων εκτελείται αυτόματα από το σύστημα διοίκησης και εκτόξευσης του βλήματος του πλοίου AN/SWG-1A που είναι διασυνδεμένος με το σύστημα C‚2 για την παροχή δεδομένων στόχου από τα συστήματα του πλοίου ή από οποιαδήποτε εξωτερική πηγή μέσω ζεύξης δεδομένων για την εμπλοκή στόχων πέρα του LOS του ραντάρ.

Η δεύτερη νεοζηλανδική MEKO 200 πλέει προς τον Καναδά για να εκσυγχρονιστεί

Το επόμενο οπλικό σύστημα που προορίζεται για στόχους επιφανείας είναι το πρωραίο πυροβόλο Mk 45 Mod2A των 127mm (διαμέτρημα 54). Το συγκεκριμένο πυροβόλο μπορεί να επιτύχει μέγιστο ρυθμό βολών 20/λεπτό, ενώ η κάνη του έχει περιθώριο κίνησης στον κάθετο άξονα -15 μοίρες/+65 μοίρες. H ταχύτητα περιστροφής του πύργου είναι 30  μοίρες/sec και ανύψωσης της κάνης 20 μοίρες/sec.

Το βάρος της προωθητικής γόμωσης του βλήματος είναι 8,3kg, ενώ του βλήματος συνολικά 31,7kg. Το μέγιστο βεληνεκές που μπορεί να επιτευχθεί είναι 23 km. Το παραπάνω το καθιστά ικανό για την παροχή πυρών υποστηρίξεως σε φίλια τμήματα εναντίον χερσαίων στόχων.

ΙΙ. Επιφανείας-αέρος

H αντιμετώπιση των εναέριων απειλών προέρχεται από το βλήμα RIM-7M Sea-Sparrow, το οποίο φιλοξενείται στον εκτοξευτή δεκαέξι θέσεων Mk 48 Mod2, από όπου το βλήμα εξέρχεται κάθετα. Αυτό γίνεται χάρη στην προσθήκη στο τελευταίο μιας μονάδας JVC. H συγκεκριμένη μονάδα ελέγχεται από μικροεπεξεργαστή και περιλαμβάνει σύστημα αδρανειακής αναφοράς, 4 πτερύγια ανεξάρτητης λειτουργίας για την εκτροπή του ρεύματος των αερίων του πυραυλοκινητήρα.

H παραπάνω μονάδα απορρίπτεται μετά την περιστροφή του βλήματος, η οποία επιτυγχάνεται σε χρόνο 0,7sec, χρόνος κατά τον οποίο το τελευταίο έχει αποκτήσει ύψος μικρότερο των 55 μέτρων, ενώ η απόστασή του από τη βάση της εκτόξευσης είναι γύρω στα 75 μέτρα. Το σύστημα Mk 48 αποτελείται από τις μονάδες εκτόξευσης Mk 164, το σύστημα εκτόξευσης βλημάτων (MCL) και τη μονάδα ηλεκτρονικής διασύνδεσης (EIU). O μέγιστος ρυθμός βολής του Mk 48 ανέρχεται στο ένα βλήμα/sec.

Το βλήμα RIM-7 διαθέτει πυραυλοκινητήρα στερεών καυσίμων Mk 58 MOD 4, έχει μήκος 4 μέτρων, βάρος 500 λιβρών και πολεμική κεφαλή WAU-17/B των 40 κιλών. H καθοδήγηση του βλήματος είναι ημιενεργού τύπου, ενώ η τοποθέτησή του στον εκτοξευτή Mk 48 του δίνει τη δυνατότητα έναρξης βλητικής πορείας προς το στόχο υπό οποιαδήποτε γωνία.

Το δεύτερο οπλικό σύστημα που προορίζεται για την προσβολή εναέριων στόχων
είναι το CIWS Phalanx Mk 15 Block 1. Το χρησιμοποιούμενο πυροβόλο είναι το γνωστό M61-A1 Vulkan των 20mm. O ρυθμός βολής ανέρχεται στις 1.000 και 3.000 β.α.λ. για το Block 0 και 4.500 β.α.λ. για το Block 1.

H αποτελεσματική ακτίνα δράσης του όπλου EWR (Effective Weapon Range) είναι 1.485 μ., ενώ η ελάχιστη αποτελεσματική ακτίνα δράσης MEWR (Minimum EWR) είναι 400 μ. O τύπος του βλήματος είναι ο Mk 143 mod 1APDS, διατρητικό απορριπτόμενου κελύφους. H ταχύτητα εξόδου των βλημάτων ανέρχεται στα 1.216m/sec. O ρυθμός περιστροφής του πυργίσκου ο οποίος φιλοξενεί το πυροβόλο ισοδυναμεί με 100 μοίρες/sec., ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός με τον οποίο ο πυργίσκος ανέρχεται και κατέρχεται είναι 86 μοίρες/sec. H μέγιστη γωνία ανύψωσης φτάνει τις +80 μοίρες και η αντίστοιχη μέγιστη βύθιση στις -25 μοίρες.

Έρχεται πρόταση εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ που δεν ξεπερνά τα 140-160 εκ. ευρώ, και είναι αμερικανοκαναδική!

ΙΙΙ. Επιφανείας-βυθού

Πρόκειται για δύο τριπλά περιστρεφόμενα συστήματα τορπιλοσωλήνων Mk 32 Mod5 των 324mm, με πίνακα ελέγχου Μκ 264 Mod3, για τορπίλες Mk 46 βάρους 230 kg, ενεργοπαθητικής καθοδήγησης με εμβέλεια εντοπισμού στόχου 1,5km. Οι Μκ 46 έχουν ακτίνα δράσης 11km, με ταχύτητα 45 κόμβων σε βάθος 15 μέτρων ή 5,5km με 40 κόμβους στα 460 μέτρα βάθος.

Αναμένεται άμεσα η ενεργοποίηση σύμβασης FOS για τα ελικόπτερα S-70B6 AegeanHawk του ΠΝ

Οι φρεγάτες κλάσης «ΥΔΡΑ» διαθέτουν την αναβαθμισμένη έκδοση Mk 46 Mod5. H κυριότερη βελτίωση αφορά την ενσωμάτωση δυνατότητας διπλής ταχύτητας στο σύστημα πρόωσης για σχετικά αθόρυβη πλεύση με χαμηλή ταχύτητα στην αρχική φάση έρευνας και στη συνέχεια πορεία προσβολής του στόχου με τη μέγιστη ταχύτητα. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ακτίνας δράσης κατά 45-55%.

Επιπρόσθετα, η τορπίλη απέκτησε προηγμένο σύστημα ψηφιακού ελέγχου για ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις πρόσκτησης και επαναπρόσκτησης στόχων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, παρουσία μέτρων αντίδρασης, ενώ διαθέτει ικανότητα επιχειρήσεων σε θάλασσες περιορισμένου βάθους. Το σύστημα Μκ 32 έχει απόθεμα 12 τορπιλών. Επιπρόσθετος αριθμός υπάρχει για τον εξοπλισμό του ελικοπτέρου S-70 Aegean Hawk.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Φρεγάτες ANZAC για το ΠΝ. Ίσως η μόνη βιώσιμη και οικονομική λύση;

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

21 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πόσα Textron Aerosonde UAS παίρνουμε δωρεάν και πώς συνδυάζονται με τα M1117

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Textron Aerosonde που όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις ΗΠΑ, εγκρίνονται για πώληση στην Ελλάδα, θα είναι μια σημαντική προσθήκη στις...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προς αναβάθμιση 500 τεθωρακισμένων Μ-113 βαδίζει ο Ελληνικός Στρατός

12
Στη ραδιοφωνική εκπομπή "Εμείς οι Έλληνες" του Λάμπρου Καλαρρύτη, στο σταθμό "Παραπολιτικά 90,1" μίλησε ο εκδότης της "ΠΤΗΣΗΣ", Φαίδων Καραϊωσηφίδης, σχετικά με τον αναζητούμενο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Δεκεμβρίου 962: Ο Νικηφόρος Φωκάς καταλαμβάνει τη...

0
Ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη εκστρατεία για την ανάκτηση της Κρήτης το 961 μ.Χ., ο στρατηγός Νικηφόρος Φωκάς εισέρχεται στη Συρία και επιτίθεται στην...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Η καινούργια «Πτήση» Nο 54, Δεκέμβριος 2024 κυκλοφορεί!

Το καινούργιο μας Τεύχος 54, Δεκέμβριος 2024, είναι στα περίπτερα με άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά υπάρχει ήδη  ηλεκτρονικά ΕΔΩ σε ειδική τιμή. O...

Επέστρεψε από την Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ – βίντεο

Κατέπλευσε νωρίς σήμερα το πρωί στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ, έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή της στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES).https://www.youtube.com/watch?v=gixbqRrtvuwΤο πλοίο...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προς αναβάθμιση 500 τεθωρακισμένων Μ-113 βαδίζει ο Ελληνικός Στρατός

Στη ραδιοφωνική εκπομπή "Εμείς οι Έλληνες" του Λάμπρου Καλαρρύτη, στο σταθμό "Παραπολιτικά 90,1" μίλησε ο εκδότης της "ΠΤΗΣΗΣ", Φαίδων Καραϊωσηφίδης, σχετικά με τον αναζητούμενο...