Αν και κάποιοι έχουν δέσει κόμπο και διαλαλούν την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ MEKO200HN εντός του 2019 η αλήθεια ως συνήθως είναι -ως και τελείως- διαφορετική.
Πράγματι το θέμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών, είναι αλήθεια πως πέρασε από «Συμβούλιο» το σχετικό πρόγραμμα, αλλά αυτό ήταν το ΑΝΣ (Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο), και όχι το ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων). Η συζήτηση όμως του θέματος στο ΑΝΣ δεν αφορούσε την ουσία αλλά το διαδικαστικό του θέματος.
ΘΕΜΑ: Φρεγάτες MEKO 200HN, με χαμηλό κόστος μπορούμε να έχουμε αυξημένη αποτελεσματικότητα
Πιο συγκεκριμένα αυτό που εγκρίθηκε ήταν η πρόταση στην υλοποίηση του προγράμματος να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία του «Ανταγωνιστικού Διαλόγου» σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο έχει ενσωματωθεί στην Εθνική Νομοθεσία. Πιστεύεται μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί σε προμήθεια του χώρου των εξοπλισμών σε μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Από την άλλη το πλαίσιο το οποίο οριοθετεί το άκρως ζωτικό αυτό πρόγραμμα για το ΠΝ παραμένουν τα (ασφυκτικά) 150 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί. Σύντομα μάλιστα θα ξεκαθαρίσει και κάτι που δεν έχει αποσαφηνιστεί σχετικά, εάν δηλαδή αυτό το κονδύλι που το ΠΝ μπορεί να δώσει ή… θέλει να δώσει. Η διαφορά είναι εάν αυτό είναι το (απόλυτο) «ταβάνι» του προγράμματος ή υπάρχει περίπτωση αύξησης του ποσού στη τρέχουσα διαδικασία ή στο μέλλον.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη
Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα έχει επισημάνει 12 συστήματα των πλοίων που πρέπει να αντικατασταθούν ή θα αναβαθμιστούν, ενώ άλλα 20 που θα διατηρηθούν, θα πρέπει να ολοκληρωθούν στο νέο τακτικό σύστημα που παραμένει ο πυρήνας του όλου εγχειρήματος. Στα 12 συστήματα περιλαμβάνονται νεό CMS (Σύστημα Διαχείρισης Μάχης), νέο ραντάρ 3D (στη θέση του DA-08), το ESM, το ραντάρ ναυτιλίας, το σύστημα ενδοεπικοινωνιών, ενώ προστίθεται σύστημα LWS (Laser Warning System) και δυο πύργοι κατευθυνόμενοι εξ’ αποστάσεως με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος 20 ή 30 mm, καθώς και σύστημα Link 16 με δυνατότητα αναβάθμισης σε Link 22. Επιπλέον των παραπάνω οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων στη λίστα των αναβαθμίσεων/αντικαταστάσεων περιλαμβάνονται ηλεκτρομηχανικές και άλλες υποδομές του πλοίου, αλλά με κονδύλια που δεν περιλαμβάνονται -ευτυχώς- στα προαναφερόμενα 150 εκ. ευρώ.
Στα συστήματα που διατηρούνται ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει το ραντάρ MW 08, τα δυο STIR, τα σόναρ (τροπίδας και VDS), τα Phalanx (με πιθανότητα αναβάθμισης σε Mk1b), τα ηλεκτρο-οπτικά συγκροτήματα στόχευσης (που μόλις έχουν αναβαθμιστεί), ο εκτοξευτής Mk48, το πυροβόλο Mk45 των 127mm, οι τορπιλοσωλήνες, το σύστημα ΗΠ/αυτοπροστασίας, το σύστημα Link 11 που διαθέτει το πλοίο, οι ψηφιακές γυροπυξίδες κ.α.
Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα
Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις το προϋπολογισθέν ποσό δεν είναι αρκετό για το συνολικό έργο στις τέσσερις φρεγάτες, ειδικά για αντικατάσταση/αναβάθμιση των 12 συστημάτων. Υπάρχουν όμως κατά πληροφορίες και κάποιες εταιρίες που υπόσχονται ότι μπορούν να το κάνουν. Το κρίσιμο ερώτημα σε αυτούς τους ισχυρισμούς είναι ποιο είναι το ρίσκο που υπάρχει σε αυτές της προτάσεις «χαμηλού κόστους» (ή μάλλον του κόστους που «προσαρμόζεται» στον προϋπολογισμό).
Διαγωνισμός για την αντικατάσταση των γυροπυξίδων στην φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»
Κατά τα φαινόμενα η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του ΠΝ που εγκρίθηκε από το ΑΝΣ στοχεύσει στο να διασφαλίσει τη διαδικασία επιλογής του αναδόχου, ξεκαθαρίζοντας την ήρα από το στάρι ανάμεσα στους υποψήφιους, όπως και –κυρίως- να αποκλειστεί η μεθόδευση των ενστάσεων που έχει γίνει μάστιγα στους διαδικασίες προμηθειών του δημοσίου. Το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί να γίνει η αναβάθμιση μέσα στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, σε δικές του εγκαταστάσεις, με μεγάλο μέρος των εργασιών να γίνεται από στελέχη του προκειμένου να συμπιεστεί το κόστος.
Πολλά περισσότερα θα έχουμε στο επόμενο τεύχος της Π&Δ (ΜΑΪΟΥ) αν και να σημειώσουμε ότι η διαδικασία δεν προβλέπεται να είναι και πολύ σύντομη. Δηλαδή, θα καθυστερήσει τόσο (παρά την ταχύτητα που προβλέπεται στον “ανταγωνιστικό διάλογο”) που δύσκολα θα κλείσει το θέμα εντός του 2019, ειδικά αν υπολογίζουμε πως μέσα στο έτος έχουμε 4 εκλογικές αναμετρήσεις… Δηλαδή, το όλο πρόγραμμα δεν χρειάζεται πολύ για να πάει στις ελληνικές καλένδες.