Σάλο έχουν προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα, ελληνικά δημοσιεύματα που μιλούν για “τρόμο” και λοιπά συναφή “από ακραία ισλαμιστική οργάνωση στην Αλβανία” που βασίζονται σε άρθρο του Spiegel, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Πρόκειται για την αντιπολιτευόμενη στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, οργάνωση MEK, μέλη της οποία φιλοξενούνται σε στρατόπεδο στην Αλβανία, από το 2013. Για αυτό το λόγο, αναδημοσιεύουμε παλαιότερο άρθρο μας, με πληροφορίες για την οργάνωση.
Πρώτη δημοσίευση 27/5/2018
Η οργάνωση Mojahedin-e Khalq (MEK), είναι μια εξόριστη παραστρατιωτική ομάδα που ιδρύθηκε το 1965 και από το 1979, υποστηρίζει την ανατροπή του τρέχοντος καθεστώτος του Ιράν. Μέχρι το 2012, βρισκόταν στον αμερικανικό κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Richard Engel, η εν λόγω ομάδα έχει στήσει μια στρατιωτικών προδιαγραφών βάση στην Αλβανία.
Το 2013 και επί προεδρίας Ομπάμα, συμφωνήθηκε με τη Κυβέρνηση της Αλβανίας να παραχωρηθεί άσυλο σε 250 μέλη της ΜΕΚ που εκδιώχθηκαν από το Ιράν τα πρώτα χρόνια μετά την επικράτηση του Αγιατολάχ Χομεϊνί (πολιτικός ηγέτης του Ιράν από το 1979 ως το 1989). Η εν λόγω οργάνωση όμως χαρακτηρίζεται ως “ριζοσπαστική” (για την ακρίβεια πρεσβεύει τον ισλαμιστικό μαρξισμό-εθνικισμό) και βίαιη (διατηρώντας επαφές με τον Σαντάμ Χουσεϊν κατά τη δεκαετία του ’80), ενώ πολλές φορές στο παρελθόν έχει χτυπήσει δυτικούς στόχους*. Η έδρα της βρίσκεται στο Παρίσι, ενώ διατηρεί παραρτήματα στις ΗΠΑ, το Ιράκ και την Αλβανία. Διαθέτει μάλιστα και στρατιωτικό βραχίονα με την ονομασία “Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός του Ιράν” (NLA). Η οργάνωση έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ακόμη και μελών της), καθώς και για εμπλοκή σε απάτες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
(* Παράδειγμα, δολοφονία Αμερικανού αντισυνταγματάρχη Lewis L. Hawkins -1973, δολοφονία συνταγματάρχη Paul Shaffer και αντισυνταγματάρχη Jack Turner – 1975 κτλ. Το 2003 η ΜΕΚ τοποθέτησε βόμβα σε κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ)
Το Σεπτέμβριο του 2016, έπειτα από συνεννόηση μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 250 μέλη του ΜΕΚ εγκαταλείπουν το Ιράκ και εγκαθίστανται στην Αλβανία. Σύμφωνα όμως με άλλες πηγές, ο αριθμός των μελών του ΜΕΚ στην Αλβανία, ενδέχεται να φτάνει τα 2.000 άτομα και ο σκοπός της παρουσίας τους εκεί είναι η ανασυγκρότηση της αντιστασιακής τους δράσης κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.
Το ΜΕΚ φαίνεται να απολαμβάνει αποδοχής από μέρος της πολιτικής ελίτ της Αλβανίας με τον πρώην πρωθυπουργό Pandeli Majko, αλλά και τουλάχιστον άλλες 20 πολιτικές προσωπικότητες να εκφράζουν τη θερμή υποστήριξη στον αγώνα της οργάνωσης για την αλλαγή του τρέχοντος καθεστώτος στο Ιράν.
Το ΜΕΚ πιθανότατα έχει λάβει βοήθεια από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, ενώ πιο πρόσφατες αναφορές κάνουν λόγο για την άφιξη και ενσωμάτωση στην ομάδα που βρίσκεται στην Αλβανία, χήρων και ορφανών μαχητών του ISIS από τη Συρία, σε ένα χώρο που φυλάσσεται αποκλειστικά από μέλη της ΜΕΚ και οι αλβανικές αρχές δεν έχουν καμία πρόσβαση.
Μερίδα του αμερικανικού τύπου, έχει κατηγορήσει τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον και τον πρώην Δήμαρχο της Νέας Υόρκης και σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι, πως έχουν λάβει χρήματα από τη ΜΕΚ για τη προώθηση των θέσεών της. Αυτά τα δημοσιεύματα έχουν προκαλέσει προβλήματα στη Κυβέρνηση Τραμπ, δεδομένου πως η ΜΕΚ είναι υπεύθυνη για δεκάδες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων.
Αυτό που αφήνεται να εννοηθεί ως συμπέρασμα, είναι πως μια ακραία οργάνωση όπως η ΜΕΚ, ενδεχομένως χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις στην Αλβανία, ως ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης μαχητών που ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ιράν. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου πως η Τεχεράνη αποτελεί το νούμερο 1 εχθρό της Δύσης στη Μέση Ανατολή. Το γεγονός όμως πως η ΜΕΚ συμπεριλαμβάνει ακραία στοιχεία στις τάξεις της και λειτουργεί περισσότερο ως φανατική θρησκευτική αίρεση παρά ως μια ακόμη αντικαθεστωτική ομάδα που θέλει να επαναφέρει τις αξίες που στη Δύση θεωρούνται δεδομένες στη χώρα προέλευσής της, κάνει πολλούς να ανησυχούν για τα πραγματικά κίνητρά της.
VIDEO EXCLUSIVE: We obtained never-before-seen footage of the MEK's secret base in Albania. The MEK is an Iranian opposition group with a history of terrorism. More recently it's paid thousands to @AmbJohnBolton & @RudyGiuliani. More tonight at 9PM ET @MSNBC @RichardEngel pic.twitter.com/teaGhQeVZy
— On Assignment with Richard Engel (@OARichardEngel) May 25, 2018
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη στο Ιράν, που απολαμβάνει της μεγαλύτερης δημοφιλίας, είναι ο διάδοχος του εκθρονισμένου το 1979 Σάχη, Ρεζά Παχλαβί. Ο Παχλαβί είναι ο ιδρυτής και ηγέτης του αποκαλούμενου Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν, μιας εξόριστης αντιπολιτευτικής ομάδας και αποτελεί ηγετική μορφή ανάμεσα σε εκείνους που επικρίνουν το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν.