Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν, μεταξύ άλλων, μια βιώσιμη λύση για επείγουσες και αξιόπιστες μεταφορές στον ιατρικό τομέα. Το SAFIR-Med είναι ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό έργο που θα επιδείξει πως τα drones μπορούν να υποστηρίξουν το σύστημα υγείας της Ευρώπης πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος (400 πόδια πάνω από την στάθμη της θάλασσας) στον εναέριο αστικό χώρο (που ονομάζεται U-space). Στόχος του έργου είναι να επιταχυνθεί η υιοθέτηση των drones στο σύστημα υγείας με έναν ασφαλή, βιώσιμο αλλά και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο, στο περίπλοκο περιβάλλον των πόλεων που είναι γεμάτο «εμπόδια» – πολυκατοικίες, γερανούς, πολιτιστικά μνημεία, καλώδια, άλλα αεροσκάφη, κοκ.
Οι δοκιμαστικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν από πέντε καινοτόμες πλατφόρμες drone: ένα επιβατικό ηλεκτροκίνητο drone (χωρίς πιλότο), ένα ηλεκτρικό κάθετης απογείωσης με καύσιμο υδρογόνου, ένα drone ανάνηψης με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, ενα οκτακόπτερο drone για μεταφορά ιατρικού υλικού και ένα ηλεκτρικό drone κάθετης απογείωσης με αναδιπλούμενες πτέρυγες για μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα.
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων οι πτήσεις θα συνδυαστούν με πτήσεις επανδρωμένων οχημάτων (αεροπλάνων, ελικοπτέρων) στον ίδιο εναέριο χώρο. Τα αποτελέσματα των ασκήσεων θα εμπλουτιστούν περαιτέρω με δεδομένα που θα προκύψουν από προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας, προκειμένου να αξιολογηθεί η μέγιστη χωρητικότητα του εναέριου χώρου των πόλεων όπου θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις. Οι επιδείξεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με νοσοκομεία στις πόλεις της Αμβέρσας (Βέλγιο), του Άαχεν (Γερμανία), του Χέερλεν (Ολλανδία) και του Μάαστριχτ (Ολλανδία), με διασυνοριακή συνεργασία των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας των τριών χωρών.
Τα αποτελέσματα του έργου θα επικυρωθούν περαιτέρω με προσομοίωση επιχειρησιακών ασκήσεων στην Αθήνα (Ελλάδα) και στην Πράγα (Τσεχία). Πριν από τις επιδείξεις σε επιχειρησιακό περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί άσκηση de-risking για να εξαλειφθεί κάθε ρίσκο πριν από πτήση πάνω από κατοικημένες περιοχές.
Στο έργο υπάρχει ελληνοκυπριακή συμμετοχή μέσω δύο εταίρων, του ελληνικού Ινστιτούτου Hellenic U-Space Institute και της κυπριακής εταιρείας Future Needs Management Consulting Ltd. Το Ινστιτούτο Hellenic U-Space Institute έχει ως στόχο την εξασφάλιση ασφαλούς ενσωμάτωσης και λειτουργίας αυτόνομων και μη ηλεκτρικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης σε αστική κλίμακα. Ο ρόλος του Ινστιτούτου στο πρόγραμμα είναι να ερευνήσει την εφαρμογή των αεροπορικών προτύπων Part 21 της EASA στις απαιτήσεις απόδοσης εναέριων οχημάτων σε περιβάλλον U-Space. Από τη μελέτη θα προκύψουν συστάσεις προς χειριστές και κατασκευαστές drone καθώς και προς οργανισμούς υπεύθυνους για συστήματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας σχετικά με θέματα ασφάλειας πτήσης. Επίσης, η εταιρεία Future Needs Management Consulting Ltd κατέχει τεχνογνωσία στην αξιολόγηση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που προέρχονται από την εξέλιξη των τεχνολογιών και ειδικεύεται στην βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη (user experience design) σε προϊόντα καινοτομίας. Στο έργο SAFIR-Med η Future Needs Management Consulting εστιάζει στην αξιολόγηση του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου της αστικής εναέριας κινητικότητας και στην ομαλή ενσωμάτωση αυτής στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας των πόλεων της Ευρώπης.
Το έργο SAFIR-Med είναι μέρος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφαλή ενσωμάτωση των drones στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Το έργο ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2020 και θα διαρκέσει για 2 χρόνια.