Το σύστημα άμυνας κατά drone (C-UAS) Sky Warden NNbs, παρουσίασε η εταιρία MBDA στην έκθεση ILA 2022, το οποίο εκφράζει την άποψη της σχετικά με το πως πρέπει να είναι μια ευέλικτη και σχετικά χαμηλού κόστους υποδομή αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων, καθώς και των όπλων που αυτά φέρουν.
VIDEO: Sky Warden NNbS @ILA_Berlin #ILA2022 #Drohnenabwehr https://t.co/jpMlXdwxBh pic.twitter.com/NZvyeOQACl
— MBDA Deutschland (@MBDADeutschland) June 22, 2022
Το σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να επιχειρεί ως μέρος ενός ευρύτερου δικτύου αεράμυνας ή και αυτόνομα, καθώς φέρει τους απαραίτητους αισθητήρες για τον εντοπισμό και την προσβολή στόχων.
Σε 6 μήνες έτοιμη η έκδοση του Πανόπτη, του ελληνικής σχεδίασης Αnti-Drone συστήματος
Η κλιμακωτή φιλοσοφία στην αντιμετώπιση των εναέριων απειλών, καταδεικνύεται από την επιλογή εγκατάστασης πολλαπλών διαφορετικών οπλικών συστημάτων στην ίδια πλατφόρμα, που του επιτρέπει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα Class 1 και Class 2 UAV.
Σύστημα συστημάτων
Στην έκθεση παρουσιάστηκε ως προτεινόμενη κινητή πλατφόρμα του Sky Warden το τεθωρακισμένο όχημα LAPV Enok (με βάση ένα G-Class της Mercedes Benz), με laser υψηλής ενέργειας και τους μίνι πυραύλους SADM όπως και ένα πολυβόλο 7,62 χιλιοστών. Εναλλακτικά των SADM, το όχημα μπορεί να φέρει και τους μεγαλύτερους Mistral, οι οποίοι λόγω της εμβέλειάς τους που φτάνει τα 7 χλμ., μπορούν να εμπλέξουν ένα ευρύτερο φάσμα εναέριων απειλών.
O πύραυλος SADM, προέρχεται από τη νέα οικογένεια πυραύλων Enforcer ή οποία έχει επιλεγεί για χρήση από το γερμανικό Στρατό, ως ένα φορητό πολλαπλών χρήσεων πυραυλικό σύστημα κατά στόχων εδάφους με εμβέλεια άνω των 2 χλμ. Η επιτυχία του συστήματος άνοιξε και την προοπτική για νέες εφαρμογές σε ξηρά, θάλασσα και αέρα εξ’ ου και η σχεδίαση του SADM για αντιμετώπιση εναέριων απειλών.
Το Sky Warden NNbs ενσωματώνει διδάγματα από τις σύγχρονες πολεμικές αναμετρήσεις, όπως του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Ουκρανία, κατά τις οποίες τα UAV έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των επιχειρήσεων. Γι‘ αυτό και η σπονδυλωτή δομή του, επιτρέπει να αλληλεπιδρούν πολλαπλοί αισθητήρες εντοπισμού, πλατφόρμες και συστήματα καταστροφής στόχων, ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις και ανάγκες του πελάτη. Το πακέτο αισθητήρων περιλαμβάνει ηλεκτροοπτικό πυργίσκο, κεραίες εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων ενώ μπορεί να ενταχθεί σε δίκτυο δεδομένων.
DARPA: Σχέδια και δοκιμές για σμήνη έως και 1.000 drones στο πεδίο μάχης
Συμπερασματικά παρατηρούμε, κρίνοντας από τη φιλοσοφία του Sky Warden όπως και άλλων ανταγωνιστικών συστημάτων, π.χ. το Skyranger 30Hel της Rheinmetall, ότι η μελλοντική αεράμυνα θα είναι δικτυοκεντρικής φιλοσοφίας και ανοιχτής αρχιτεκτονικής, έτσι ώστε να μπορεί άμεσα να προσαρμόζεται σε κάθε απειλή.