Στο ερώτημα (για όσους το διατυπώνουν ακόμη), περί εμπλοκής βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ρωσία, τα στοιχεία που το καταδεικνύουν είναι ήδη αρκετά και στιβαρά.
Αρχικά έχουμε, με χρήση διπλωματικής γλώσσας, την παραδοχή της παρουσίας τους και από τις δύο συνεργαζόμενες πλευρές σε ανώτατο επίπεδο. Έτσι ο ίδιος ο Πούτιν είπε στη ρωσική τηλεόραση στις 24 Οκτωβρίου σχετικά με “εμφάνιση εικόνων που δείχνουν κινήσεις Βορειοκορεατών εντός Ρωσίας”, πως “αν υπάρχουν εικόνες αυτές αντανακλούν κάτι”. Επίσης τόνισε για την πρόσφατη σύναψη στρατηγικού συμφώνου μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, που προβλέπει και κοινή άμυνα “…δεν έχουμε καμμία αμφιβολία πως η ηγεσία της Βόρειας Κορέας παίρνει στα σοβαρά τις μεταξύ μας συμφωνίες. Αλλά τι θα κάνουμε εμείς στο πλαίσιο αυτό, είναι δική μας υπόθεση”. Το ίδιο επανέλαβε και σε παρόμοια ερώτηση στην πρόσφατη σύνοδο των χωρών BRICS, χωρίς να αρνηθεί την μετακίνηση των στρατευμάτων.
Από πλευράς Βόρειας Κορέας τώρα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της χώρας, KCNA, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Kim Jong-gyu, δήλωσε πως “αν συμβαίνει κάτι τέτοιο (μετακίνηση στρατευμάτων) είναι εντός διεθνούς νομιμότητας…και κακώς το μεγεθύνουν τα δυτικά ΜΜΕ”.
Exclusive – Newly obtained footage from Russia's Sergievsky Training Ground showing North Korean troops being outfitted in Russian gear in preparation for deployment to Ukraine. pic.twitter.com/01Z4jZIiOe
— SPRAVDI — Stratcom Centre (@StratcomCentre) October 18, 2024
Τα παραπάνω, το ξαναλέμε για όποιον ανιχνεύει τη διπλωματική” γλώσσα, είναι ευθεία παραδοχή της μεταφοράς των στρατευμάτων για λόγους κοινής άμυνας και όχι π.χ. για απλά συνεκπαίδευση. Και από πλευράς Ρωσίας και Βόρειας Κορέας είναι ορθή η διατύπωση πως “αυτό γίνεται εντός διμερούς συμφωνίας”, καθώς και τέτοια υπάρχει και προβλέπει σαφώς στο άρθρο της νο4, ότι μπορεί να υπάρξει αμοιβαία υπεράσπιση. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι αν είναι “νόμιμο”, αλλά κατά πόσο μια τέτοια ενέργεια (που είναι και πρωτοφανής μιας και δεν έχουν ξαναεμφανιστεί κορεατικά στρατεύματα εντός Ευρώπης…) κλιμακώνει και άλλο την ήδη τριετή σύρραξη.
Στην απέναντι όχθη τώρα, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκη Ένωση, πολλές δυτικές κυβερνήσεις (ανάμεσα τους και εκείνη της Νότιας Κορέας) όπως και η κυβέρνηση της Ουκρανίας, επίσης έχουν ανακοινώσει τόσο τη μετακίνηση των βορειοκορεατικών στρατευμάτων και ειδικά στο Κουρσκ, όσο και την πολεμική τους εμπλοκή. Μάλιστα γίνεται και σχετική προσπάθεια να πειστεί η Κίνα, ώστε να μεσολαβήσει στη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτή η εμπλοκή. Τα παραπάνω, που είναι επίσημες δηλώσεις και όχι διαρροές, μπορεί φυσικά να αμφισβητήσει κανείς, αλλά παραμένουν. Και να τονίσουμε εδώ πως για τελείως κυνικούς λόγους, δύσκολα θα διατυπώνονταν τόσο ειδικά (δεν είναι γενικόλογες πολιτικές θέσεις όπου η υπερβολή περισσεύει εκατέρωθεν), αν υπήρχε φόβος να διαψευστούν.
Στο πρακτέο τώρα για τους πιο δύσπιστους, που προφανώς μόνο αν συλληφθούν βόρειοκορεάτες από ουκρανικές δυνάμεις, και έχουν πάνω τους σχετικά έγγραφα, και το παραδεχθούν σε βίντεο, θα πειστούν, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κάποια βίντεο που κυκλοφορούν διαδικτυακά με “βορειοκορεάτες εντός Ρωσίας να πολεμούν” αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Αν πάντως κάποιος “απαιτεί” τέτοια στοιχεία για να αναφερόμαστε στο όλο θέμα (ή σε κάθε θέμα…), τότε δεν θα ικανοποιηθεί ποτέ και δεν μπορούμε να βοηθήσουμε.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η έμμεση παραδοχή περί αποστολής στρατευμάτων, από πλευράς Ρωσίας-Βόρειας Κορέας, δεν μπορεί να θεωρηθεί “τυχαία”, ή “εθιμοτυπική”, ή “εκπαιδευτική”. Συμβαίνει σε κρίσιμη φάση των επιχειρήσεων, η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών είναι δεδομένη, η ροή βορειοκορεατικών πυρομαχικών και όπλων προς τη Μόσχα επίσης γνωστή και σημαντική εδώ και καιρό, και έχει προηγηθεί σχετικό επίκαιρο διμερές στρατηγικό σύμφωνο που νομιμοποιεί την κίνηση, δημιουργώντας δηλαδή και το υπόβαθρο.
Για να είμαστε και πιο ακριβείς: Σαφώς Ουκρανία και Ρωσία χρησιμοποιούν μισθοφόρους και εθελοντές (ή “εθελοντές”) από ξένα κράτη αλλά το καλύπτουν, έστω άτεχνα. Παρουσία όμως τακτικών μονάδων ξένων στρατών (πόσο μάλλον χιλιάδων στρατιωτών), εντός επικράτειας των δύο αντιμαχόμενων είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται και μάλιστα με εμπλοκή. Και για αυτό αποτελεί και υψηλού ρίσκου κλιμάκωση καθώς σπάει και αυτό το ταμπού.