“Άπαντες παρόντες” θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, MARTE (Main ARmoured Tank of Europe), το οποίο ξεκίνησε επίσημα αυτή την εβδομάδα, με στόχο την σχεδίαση ενός “πανευρωπαϊκού βαρέος άρματος μάχης”. Κι αυτό καθώς στο πρόγραμμα μετέχουν σχεδόν όλες οι μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες της ηπείρου, όπως οι KMW, Leonardo, Patria, Renk, Rheinmetall, Saab, GDELSS-Santa Barbara Sistemas, BAE Systems Bofors, Elletronica, FN Herstal, Hensoldt, Indra, IVECO, John Cockerill, Kongsberg, και άλλες. Ένω από ελληνικής πλευράς έχουμε την Intracom Defence και την ISD.
To πρόγραμμα έχει διετή διάρκεια, και μέτρια χρηματοδότηση, μόλις 20 εκατ. ευρώ, αλλά στοχεύει σε αρχικό σχεδιασμό και υποβολή προτάσεων, οπότε θα εξελιχθεί σε επόμενα στάδια χρηματοδότησης.
Το ερώτημα τι σχέση έχει αυτό το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα με το ήδη υπό ανάπτυξη γαλλογερμανικό άρμα νέας γενιάς, MGCS ( Main Ground Combat System), απαντάται, καθώς διαχειριστής του MARTE έχει αναλάβει η ομώνυμη κοινοπραξία, που δημιούργησαν η KNDS Γερμανίας και η Rheinmetall. Δηλαδή οι γερμανικές εταιρείες που αποτελούν τον “πυλώνα” του Βερολίνου στο γαλλογερμανικό project.
Έτσι τα δύο προγράμματα, το ένα διμερές, που έχει σαφή στόχο και είναι σε αρκετά εξελιγμένο στάδιο σχεδίασης και το πανευρωπαϊκό με πολλές συμμετοχές από 11 χώρες, επικαλύπτονται. Κάνει όμως εντύπωση πως στο MARTE δεν μετέχει καμμία γαλλική εταιρεία, οπότε δεν είναι απίθανο να δούμε εδώ και τριβές μεταξύ Γάλλων και Γερμανών, αν το MARTE θεωρηθεί από το Παρίσι ως “σφήνα” στο MGCS.
Το βασικό ζήτημα πάντως και των δύο προγραμμάτων, είναι προδιαγραφών, καθώς ένα “ευρωπαϊκό άρμα επόμενης γενιάς” έχει πολλά να συμπεριλάβει: όπως ένα νέο πυροβόλο 130 ή και 140 χιλιοστών, πυραύλους μεγάλης εμβελείας, πιθανά συνοδά μη επανδρωμένα για εντοπισμό στόχων και επισκόπηση γύρω χώρου, εξελιγμένο σύστημα αυτοπροστασίας, ενεργητική άμυνα κατά εχθρικών drone κ.λπ. Αλλά παρόλα αυτά, πρέπει η τιμή του και οι διαστάσεις όπως και το βάρος να παραμένουν σε κάποια… λογικά μεγέθη ώστε να μπορεί να γίνει και μαζική παραγγελία του. Αλλιώς αν προταθεί κάποιο “τερατούργημα” των 30 εκατομμυρίων ευρώ το όχημα, αυτό ελάχιστες χώρες θα αφορά.