Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ζήτησαν να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν για να διασφαλιστεί η “σταθερότητα” της περιοχής καλώντας παράλληλα τους νέους κυβερνώντες να εφαρμόσουν “μετριοπαθείς πολιτικές”.
“Ανήσυχες για τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων απαγορευμένων στο Αφγανιστάν, οι πλευρές επανέλαβαν τη βούλησή τους να προωθήσουν την ασφάλεια στη χώρα για να συμβάλουν στην περιφερειακή σταθερότητα”, έγραψαν αυτές οι τρεις χώρες σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος των συνομιλιών.
Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν ήταν σήμερα στη Μόσχα για τις πρώτες διεθνείς διαπραγματεύσεις στο ρωσικό έδαφος μετά την άφιξή τους στην εξουσία τον Αύγουστο. Δέκα χώρες συνολικά μετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία του νέου αφγανικού καθεστώτος: η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, η Ινδία και οι πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, αλλά όχι οι ΗΠΑ, οι οποίες επικαλέστηκαν τεχνικούς λόγους.
Οι δέκα χώρες προέτρεψαν επίσης τους Ταλιμπάν να “σεβαστούν τα δικαιώματα των εθνοτήτων, των γυναικών και των παιδιών”. Ζήτησαν επίσης μια “συλλογική πρωτοβουλία” για τη διοργάνωση μαζί με τον ΟΗΕ διεθνούς διάσκεψης δωρητών για το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, το “βάρος” της οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Αφγανιστάν πρέπει να το επωμιστούν “οι παράγοντες (της σύγκρουσης) που ήταν στη χώρα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια”, ένας σαφής υπαινιγμός στις αμερικανικές δυνάμεις.
Το Αφγανιστάν, εξουθενωμένο έπειτα από δεκαετίες πολέμου, αντιμετωπίζει τη διπλή απειλή της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης και της ασφάλειας λόγω της δράσης τζιχαντιστικών οργανώσεων, κυρίως των αιματηρών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους-Χορασάν.
Στη συνάντηση στη Μόσχα, οι εκπρόσωποι των δέκα χωρών της περιοχής κάλεσαν επίσης τους Ταλιμπάν να εφαρμόσουν “μετριοπαθείς πολιτικές”, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική. Η Ρωσία αύξησε σήμερα την πίεση στους Ταλιμπάν για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς που θα αντιπροσωπεύει το ευρύ φάσμα της αφγανικής κοινωνίας, καθώς φιλοξενεί τη νέα τους διοίκηση σε μεγάλο συνέδριο για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβαν την εξουσία.
Με το Αφγανιστάν να αντιμετωπίζει την οικονομική κατάρρευση και την ανθρωπιστική καταστροφή, η Μόσχα απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια προς την Καμπούλ, γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε συνέπεια μπορεί να απειλήσει την περιφερειακή σταθερότητα. “Κανείς δεν έχει συμφέρον για την πλήρη παράλυση ολόκληρου του κράτους, το οποίο συνορεύει, μεταξύ άλλων, με την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (CIS)”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η πρωτοβουλία της Ρωσίας να φιλοξενήσει τις συνομιλίες εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι λυπάται για την απουσία των ΗΠΑ από τις συνομιλίες, τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση για την περιοχή μετά την νίκη των Ταλιμπάν τον Αύγουστο.
Ο Λαβρόφ είχε έναν συμφιλιωτικό τόνο προς την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία ζητεί διεθνή διπλωματική αναγνώριση του καθεστώτος τους και νομιμότητα καθώς αυτό θα ενίσχυε τις εκκλήσεις της για την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στη Δύση και την προώθηση της βοήθειας.
“Μια μεγάλη πολιτική διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη”, δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Βλαντίμιρ Πουτιν για το Αφγανιστάν, στους δημοσιογράφους. Τόνισε ότι οι προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να επιτευχθούν, προσθέτοντας: “Αυτό σημαίνει τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και την απουσία αποκλεισμών”.
“Η απομόνωση του Αφγανιστάν δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”, δήλωσε ο Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν και επικεφαλής της αντιπροσωπείας.