Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την Παρασκευή πως τα Ευρωπαϊκά έθνη “δεν μπορούν να μείνουν θεατές” ενώπιον μια πιθανής κούρσας πυρηνικού εξοπλισμού παρακινώντας τα να πιέσουν για ένα “δίκτυο διεθνούς ελέγχου των εξοπλισμών”.
“Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν πως η απουσία ενός νομικού πλαισίου μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κούρσα συμβατικών, ίσως και πυρηνικών όπλων, μέσα στην ίδια τους την ήπειρο”, είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος σε αξιωματικούς σε ομιλία του για την πυρηνική στρατηγική της Γαλλίας στην μετά-BREXIT περίοδο.
Η Γαλλία είναι πλέον η μόνη πυρηνικά οπλισμένη δύναμη εντός της Ε.Ε. σε μια στιγμή που οι παλιές συνθήκες περιορισμού των όπλων πυρηνικού πλήγματος είναι σε κίνδυνο.
“Τα ζωτικά συμφέροντα της Γαλλίας είναι τώρα και Ευρωπαϊκά”, είπε με νόημα.
Σημείωσε πως η Γαλλία μείωσε τις πυρηνικές κεφαλές στην κατοχή της σε κάτω από 300 “με την απαραίτητη προϋπόθεση πως η απαίτηση προς τις άλλες δυνάμεις να μειώσουν εξίσου το πυρηνικό τους οπλοστάσιο προς τον παγκόσμιο αφοπλισμό είναι σταδιακή, αξιόπιστη και επαληθεύσιμη”.
Ποια είναι η Συνθήκη INF και γιατί απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν ο Πρόεδρος Τραμπ
Οι ΗΠΑ έχουν υπονοήσει πως δεν θα ανανεώσουν την νέα START, μια συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών που υπογράφηκε το 2010 και λήγει το 2021, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία έχουν εγκαταλείψει τη συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων μέσης εμβέλειας (INF).
Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της START το 2021 διαφορετικά τόνισε πως βρισκόμαστε ενώπιον μιας ανεξέλγκτης κούρσας εξοπλισμών που όμοιά της δεν έχουμε δει από τη δεκαετία του 1960.
Αυτόνομη δράση
Η ομιλία Μακρόν έρχεται να ταράξει τα νερά στις Ευρω-Ρωσικές σχέσεις που έχουν παγώσει από την εποχή της Ρωσικής επέπμβασης στην Κριμαία. Η εμμονή του Γάλλου προέδρου να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο δεν είναι καλοδεχούμενη από όλους τους κύκλους αλλά με τον Πούτιν να κατέχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, η κίνηση είναι για αυτόν επιβεβλημένη.
“Κανένα σχέδιο άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη δεν είναι πολιτικά βιώσιμο αν δεν περιλαμβάνει ένα δρόμο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης με τη Ρωσία”, είπε ο Μακρόν.
Ως σήμερα, η ευρωπαϊκή άμυνα βασιζόταν σε μια καλή, μακροχρόνια σχέση με τις ΗΠΑ αλλά στο μέλλον η ασφάλεια θα βασιστεί εξίσου στην ικανότητα των ευρωπαϊκών κρατών να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, αναλαμβάνοντας το οικονομικό βάρος της άμυνάς τους, σημείωσε ο πρόεδρος.
Το Πεντάγωνο διατηρεί αποθέματα περίπου 150 πυρηνικών βομβών σε ευρωπαϊκές βάσεις
Αν υπάρξει μια συμφωνία για τον περιορισμό των μέσης ακτίνος όπλων στην Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέρος αυτής της συμφωνίας, αφού πρόκειται για την περιοχή τους. Πώς περιμένουν να τους υπολογίζουν αν δεν αυξήσουν τα έξοδα για την άμυνά τους;
Ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε επίσης τα ευρωπαϊκά κράτη να εμπλακούν σε “στρατηγικό διάλογο” για τον αποτρεπτικό ρόλο της Γαλλίας ως μόνης πυρηνικής δύναμης στην Ε.Ε., ενώ η χώρα του ανανεώνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο με μεγάλο κόστος.
Γερμανικό Think-Tank προτρέπει τη Γαλλία να αναλάβει τη στρατηγική προστασία της Ε.Ε.
Σε αυτό το πνεύμα τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαίων για να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ανεξαρτησία στην λήψη αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης.
Δεν ξεκαθάρισε, βέβαια, αν σε αυτή τη συνεργασία υπολογίζει και τη Βρετανία -την άλλη πυρηνική δύναμη στην Ευρώπη- τώρα που αυτή εγκατέλειψε την Ε.Ε. αλλά σε παλιότερη ομιλία του είχε πει πως “από το 1995, η Γαλλία και η Βρετανία είπαν ξεκάθαρα πως η απειλή κατά των στρατηγικών συμφερόντων της μίας επηρρεάζει και τα συμφέροντα της άλλης (…) το BREXIT δεν αλλάζει καθόλου αυτή τη θέση”.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων