Στις 15 Ιουλίου παρουσιάστηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ το UAV επιτήρησης Aerosonde της αμερικανικής εταιρίας Textron. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μεγάλες ανάγκες σε μη επανδρωμένα συστήματα και αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Αυτό που ξεχωρίζει την πρόταση της Textron είναι ότι προτάθηκε η ενσωμάτωσή του UAV στο τροχοφόρο όχημα αναγνώρισης Μ1117, το οποίο άλλωστε έχει η ίδια κατασκευάσει και γνωρίζει άριστα.
Το σύστημα παράγεται σε δύο εκδόσεις επιτήρησης/στοχοποίησης με εμβέλεια έως 140 χιλιόμετρα: την εκτοξευόμενη από καταπέλτη Aerosonde fixed wing και την κάθετης απογείωσης Aerosonde HQ, προσφέροντας ευελιξία ανάλογα με την αποστολή.
Η μελέτη της Textron για χρήση του αεροχήματος από τα M1117 πιθανότατα προβλέπει και τις δύο εκδόσεις, καθώς είναι εφικτή η ρυμούλκηση των οχημάτων εξαπόλυσης και ανάσχεσης των drones, ενώ σε σχετικό βίντεο παρουσίασης της έκδοσης HQ, εμφανίζεται η μεταφορά του εντός container στην καρότσα οχήματος pick up 4×4 και η μετέπειτα κάθετη απογείωσή του, κάτι που προφανώς μπορεί να γίνει και από Μ1117.
Είναι προφανής η επιχειρησιακή ευελιξία ενός τέτοιου συστήματος, με το M1117 να αποκτά ειδικό ρόλο βαθιάς αναγνώρισης φιλοξενώντας το μη επανδρωμένο, τους χειριστές του, τις απαραίτητες κεραίες, κονσόλες, τα καύσιμα, μια βασική συλλογή ανταλλακτικών κ.λπ. ώστε να μπορεί να το εξυπηρετεί συνεχώς. Ακόμη, αν το ενσωματωμένο UAV είναι και οπλισμένο (π.χ. τύπου περιφερόμενου πυρομαχικού) θα υπάρχει και η δυνατότητα προσβολής στόχων ευκαιρίας.
M1117 και πιθανές χρήσεις του στον Ε.Σ.
Ο Ελληνικός Στρατός μόλις πρόσφατα ξεκίνησε την επιχειρησιακή αξιοποίηση του οχήματος M1117, ενώ παράλληλα οι παραλαβές συνεχίζονται στα πλαίσια της συμφωνίας παραχώρησης 1.200 μονάδων από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Ο μεγάλος τους αριθμός και η πολύ καλή τους κατάσταση επιτρέπει στον Ε.Σ. να διερευνήσει πολλούς τρόπους αξιοποίησης τους, καλύπτοντας έτσι χρονίζουσες ανάγκες με μια ενιαία πλατφόρμα χαμηλού κόστους χρήσης και μεγάλης αξιοπιστίας.
Παραλαβή 180 τεθωρακισμένων M1117 ASV, περαιτέρω ενίσχυση του Ελληνικού Στρατού από τις ΗΠΑ
Έτσι το Μ1117 θα μπορούσε να αντικαταστήσει αθωράκιστα οχήματα που φέρουν αντιαρματικά όπλα, ή αποτελούν διοικητικές τους εκδόσεις όπως τα Mercedes GD290. Επιπλέον στον τομέα της αναγνώρισης, θα ήταν εφικτό να εφοδιαστεί με διάφορους αισθητήρες σε αναπτυσσόμενο ιστό, μιας και το όχημα έχει επαρκείς χώρους, αλλά και να γίνει φορέας UAV όμως ήδη είπαμε. Είναι γνωστό πως ο Ε.Σ. σήμερα χρησιμοποιεί οχήματα HMMWV Hummer ως φορείς των radar Bora 550 και των ηλεκτροοπτικών αισθητήρων Margot XXL.
Ένας επιπλέον ρόλος που θα άξιζε να διερευνηθεί, είναι η χρήση του ως πλατφόρμα μη φονικών όπλων/συστημάτων για έλεγχο πλήθους, όπου έπειτα από τα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 φάνηκε η συγκεκριμένη ανάγκη. Η Ελληνική Αστυνομία άλλωστε έχει τοποθετήσει σε οχήματα MRAP Typhoon, συσκευές LRAD (long range acoustic devices, δηλαδή πολύ ισχυρών μεγαφώνων για τη διάλυση πλήθους).