Η εξέλιξη ενός σχετικά “μικρού”, ευκίνητου άρματος για τον Αμερικανικό Στρατό, τελικά οδήγησε στην ακύρωση του, ενώ είχε ολοκληρωθεί ως σχέδιο και είχαν ξεκινήσει οι παραδόσεις του με κάπου 80 αντίτυπα!
Η ακύρωση του M10 Booker ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Στρατού Ξηράς, η οποία περιγράφεται προς το παρόν αδρά αλλά θα περιλαμβάνει και κατάργηση μονάδων και μέσων, και στόχευση σε νέες τεχνολογίες, και απόσυρση πολλών παλαιών υλικών.
Το M10 Booker είχε ξεκινήσει με ένα αίτημα του Στρατού από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας για ένα “αερομεταφερόμενο όχημα υποστήριξης πεζικού”, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο πεδίο και με ρίψη από μεταγωγικό C-130. Στην πορεία επελέγη το 2022 η σχετική πρόταση της General Dynamics Land Systems (GDLS), για ένα “ελαφρύ” άρμα με πυροβόλο 105 χιλιοστών, ένα ομοαξονικό πολύβολο 7,62 χιλιοστών και ένα “πενηντάρι” πυροβόλο για τον αρχηγό του οχήματος. Το ζήτημα όμως είναι πως μετά την εξέλιξη το βάρος είχε φθάσει τους 42 τόνους έμφορτο, οπότε μόνο τα μεγάλα μεταγωγικά C-17 μπορούσαν να το μεταφέρουν (δύο από αυτά ανά αεροσκάφος), ενώ ήταν πλέον αδύνατη η ρίψη του στο πεδίο της μάχης με αλεξίπτωτα.

Ο Αμερικανικός Στρατός είχε προγραμματίσει να αγοράσει 504 M10 Booker, ενσωματώνοντας τα στα ελαφριά συγκροτήματα μάχης του, ως συμπληρωματικά των βαρέων αρμάτων M1A3 Abrams, προορίζοντας τα να υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, εξουδετερώνοντας εχθρικά τεθωρακισμένα, πολυβολεία, οχυρώσεις κ.ο.κ. Οι παραδόσεις των ελαφριών αρμάτων (χαρακτηρισμός που είχε προκαλέσει συζήτηση εντός ΗΠΑ, μιας και πολλοί είχαν την απορία “τι τελικά είναι αυτό το όχημα”) είχαν ήδη ξεκινήσει φέτος, σε μονάδες ταχείας ανάπτυξης όπως η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και η 101η Αερομεταφερόμενη.
Η ακύρωση όχι μόνο βυθίζει τα πάνω από 2 δις που έχουν δοθεί για ανάπτυξη και αρχική παραγωγή, αλλά αποκαλύπτει και το προβληματικό πολλών παραγγελιών του Αμερικανικού Πενταγώνου. Όπου ένα αρχικό αίτημα για νέο οπλικό σύστημα, μπαίνει σε ένα κυκεώνα αλλαγών προδιαγραφών, διορθώσεων, νέων απαιτήσεων, προσθηκών, μετά πολιτικών και επιχειρηματικών πιέσεων να συνεχίσει το πρόγραμμα, όπου έχουν επενδυθεί μεγάλα ποσά άρα “πρέπει να ολοκληρωθεί”. Με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να απέχει τόσο από την αρχική περιγραφή, ώστε να χρειάζεται να αλλάξει το δόγμα χρήσης του, ώστε να συμφωνεί με… την κατασκευή!
Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τα M10 Booker που ήδη έχουν παραδοθεί στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αν δηλαδή θα κρατηθούν για π.χ. εκπαιδευτικούς λόγους, ή θα πωληθούν σε κάποια άλλη χώρα.
Leopard 1A5 “φρεσκαρισμένο”, η επιστροφή των ελαφριών/μεσαίων αρμάτων και στην Ελλάδα;