Σαφείς αιχμές για την Τουρκία άφησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο Κολλέγιο της Ευρώπης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι όσοι δεν σέβονται αυτό που πρεσβεύει η ΕΕ δεν μπορούν να επωφελούνται από την τελωνειακή ένωση, την πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή τα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι σε δύο εβδομάδες, οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στην Πράγα για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις προοπτικές μιας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας». «Είναι μια κρίσιμη στιγμή, πιστεύω, για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους εταίρους μας να επαναδεσμευτούν σταθερά στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας» ανέφερε επισημαίνοντας ότι «για να πετύχει μια τέτοια κοινότητα, δεν μπορούν να υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Όσοι δεν σέβονται αυτό που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να επωφεληθούν -ή να συνεχίσουν να επωφελούνται- από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά μας, την τελωνειακή μας ένωση ή τα χρηματοδοτικά μας προγράμματα. Και εμείς, ως ΕΕ, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να το εφαρμόσουμε στην πράξη». Σημείωσε επίσης ότι «η εποχή της αθωότητας» της Ευρώπης πρέπει να μπει στο παρελθόν.
«Πριν από λίγες μέρες ακούσαμε τον Πρόεδρο της Τουρκίας να χρησιμοποιεί το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να εξαπολύσει μια αβάσιμη επίθεση εναντίον δύο κρατών μελών της ΕΕ, μιλώντας για “τυραννία” στην Κύπρο και κατηγορώντας την Ελλάδα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είδαμε την Τουρκία, από τη μια πλευρά, να παίζει έναν αξιέπαινο, καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και ταυτόχρονα να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σκοπιμότητας αρνούμενη να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό, ενώ είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να είναι πιο κατηγορηματική.
«Πρέπει να αφήσουμε μια για πάντα πίσω μας την «εποχή της αθωότητας» της Ευρώπης.
Το να είναι δύναμη του καλού στον κόσμο -όπως είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι η ΕΕ- δεν σημαίνει ότι είναι κατευναστής. Δεν πρέπει να σημαίνει κακή κρίση ντυμένη με καλές προθέσεις» προσέθεσε.
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ανέφερε ότι η ΕΕ στάθηκε απέναντι «στις προσπάθειες αυταρχικών γειτόνων να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπους ως πιόνια στα πολιτικά τους παιχνίδια, εργαλειοποιώντας τη μετανάστευση».
«Η Ευρώπη ήταν και θα είναι πάντα ανοιχτή στους μετανάστες και σε όσους φεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Υποβάλαμε ένα φιλόδοξο σύνολο προτάσεων στο πλαίσιο του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο για την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα αντικαταστήσει το σημερινό συνονθύλευμα κανονισμών που αποδείχθηκαν ανίκανοι να ανταπεξέλθουν στην κλίμακα των αφίξεων στη σύγχρονη εποχή» τόνισε, εξηγώντας, ωστόσο, ότι «ποτέ δεν θα επιτρέψουμε στους ανθρώπους να γίνουν μια απλή συναλλαγή στα χέρια εμπόρων και διακινητών. Από τον Έβρο, στη Θέουτα μέχρι τα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία, η ΕΕ στάθηκε ενωμένη για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη μας υπό πίεση».