Πριν από λίγο καιρό η Γερουσία των ΗΠΑ άρχισε έρευνα για το κατά πόσο η ασθένεια Βορρελίωση (νόσος του Lyme) θα μπορούσε να είναι βιολογικό όπλο σχεδιασμένο σε κάποιο εργαστήριο βιολογικού πολέμου των ΗΠΑ, κατά την δεκαετία του 60. Ακόμη και το Κογκρέσο των ΗΠΑ διέταξε το Πεντάγωνο να αποκαλύψει εάν έχει χρησιμοποιήσει τσιμπούρια σαν μέσο διάδοσης βιολογικών όπλων.
Μήπως οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τσιμπούρια σαν βιολογικά όπλα για την διάδοση της Βορρελίωσης;
Η φήμη για την διάδοση της Βορρελίωσης σαν βιολογικό όπλο μέσω τσιμπουριών δεν είναι καινούργια. Ερευνητές που μελέτησαν τη ασθένεια απαντούν ξεκάθαρα πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Οι υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας λένε ότι τα πρώτα κρούσματα Βορρελίωσης εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κοντά σε ερευνητικό εργαστήριο του Στρατού στο Plum Island το 1970.
Όμως ο ανεξάρτητος επιστημονικός ερευνητής Sam Telford με διδακτορικό πάνω στην Βορρελίωση λέει ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Κατά την διάρκεια της διδακτορικής του έρευνας, και της συνεργασίας του με τον μικροβιολόγο David Pershing, βρήκε στελέχη της ασθένειας σε δείγματα τσιμπουριών που πάρθηκαν το 1945, από το νότιο τμήμα του Long Island των ΗΠΑ. Ερευνώντας το θέμα περαιτέρω ανακάλυψαν ότι δείγματα ποντικών, που είχαν ληφθεί το 1896 στο Cape Cod της Μασαχουσέτης, είχαν μολυνθεί από την ασθένεια.
Έτσι λοιπόν ήταν προφανές ότι δεκαετίες πριν η νόσος ανακαλυφθεί, και δεκαετίες πριν οι επιστήμονες την ανακαλύψουν και την χαρακτηρίσουν σαν ασθένεια, το βακτήριο που την προκαλεί ήταν υπαρκτό στην φύση. Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να αποστομώσει κάθε είδους συνομωσιολογία. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία να αποδείξουν κάτι τέτοιο.
Η Βορρελίωση δεν είναι κατάλληλη για χρήση ως βιολογικό όπλο.
Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός βιολογικού όπλου είναι η ικανότητα του να καταβάλλει γρήγορα το στρατιωτικό προσωπικό του αντιπάλου. Τα βακτηρία που μεταδίδουν την Βορρελίωση αλλά και η ίδια η νόσος δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Πολλά από τα βιολογικά όπλα που έχουν ερευνηθεί είναι όντως μεταδιδόμενα από τσιμπούρια, κουνούπια ή άλλα έντομα. Για παράδειγμα η πανώλη (ψύλλους) , η τουλαραιμία (αλογόμυγες), αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας Κονγκό (τσιμπούρια), ίππεια εγκεφαλίτιδας ανατολικού τύπου (τσιμπούρια), Ρωσική εγκεφαλίτιδα (τσιμπούρια) κλπ.
Σε όλες τις περιπτώσεις η ασθένεια καταβάλει τον ασθενή πολύ γρήγορα και είναι αρκετά συχνά θανατηφόρα. Για παράδειγμα το 30% των ασθενών με ίππεια εγκεφαλίτιδας ανατολικού τύπου πεθαίνουν. Κατά την διάρκεια του Α ΠΠ ο επιδημικός τύπος τύφου ήταν υπεύθυνος για τρία εκατομμύρια θανάτους. Συγκριτικά η Βορρελίωση, έχει περίοδο επώασης μιας εβδομάδας που είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να είναι αποτελεσματική σαν βιολογικό όπλο, κάνει μερικούς ανθρώπους να νιώθουν πολύ άρρωστοι για λίγο, μέχρι να αντιδράσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Στις περιπτώσεις που δεν τυγχάνουν ιατρικής περίθαλψης ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει αρθρίτιδα ή νευρολογικά προβλήματα. Η ασθένεια είναι πολύ σπάνια θανατηφόρα.
Βεβαίως αν και τα συμπτώματα της Βορρελίωσης είχαν περιγράφει από Ευρωπαίους γιατρούς στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, η αιτία δεν ανακαλύφθηκε πριν το 1981 από τον Willy Burgdorfer ένα εντομολόγο που την ανακάλυψε τυχαία.
Η ανακάλυψη της Βορρελίωσης
Ο Burgdorfer είχε σπουδάσει στην Ελβετία στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ερευνώντας νόσους που μεταδίδονται από τσιμπούρια. Κατά την διάρκεια αυτών των σπουδών ανέπτυξε μεθόδους για να εντοπίζει τους παθογόνους οργανισμούς στα τσιμπούρια καθώς και μεθόδους να μολύνει τα τσιμπούρια με συγκεκριμένες ποσότητες αυτών των οργανισμών. Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα.
Αργότερα ο Burgdorfer μετοίκησε στις ΗΠΑ, πιάνοντας δουλειά στα Rocky Mountain Laboratories στην Μοντάνα, ένα ερευνητικό κέντρο που άνηκε στις υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ, αλλά και επίσης το κορυφαίο παγκοσμίως στην έρευνα για τα τσιμπούρια. Τελικά ανακάλυψε τον παθογόνο οργανισμό σε τσιμπούρια που προέρχονταν από το Shelter Island, και δημοσίευσε τις ανακαλύψεις του το 1981.
Η θεωρίες συνωμοσίας δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την χρονολογική σειρά των γεγονότων.
Πολλοί υπεραναλύουν το γεγονός ότι η Βορρελίωση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Shleter Island της Νεάς Υόρκης, ακριβώς δίπλα στο Plum Island οπου και βρίσκεται μια απομονωμένη εγκατάσταση (Fort Terry) που χρησιμοποιούνταν για στρατιωτική έρευνα σε βιολογικούς παράγοντες και βρισκόταν σε χρήση μέχρι το 1954. Όμως ήταν πραγματικά σύμπτωση το γεγονός ότι ο Burgdorfer ανακάλυψε τον παθογόνο οργανισμό σε τσιμπούρια που προέρχονται από το Shelter Island. Από το 1984 και έπειτα, όταν οι ερευνητές ήξεραν για τι να κοιτάξουν, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εντοπίστηκαν από το Κονέκτικατ μέχρι την Καλιφόρνια.
Ας υποθέσουμε όμως ότι ο Στρατός των ΗΠΑ άρχισε την μελέτη του μικροοργανισμού, και την μετατροπή του σε βιολογικό όπλο αμέσως μετά την ανακάλυψη του το 1981. Αυτό θα πρέπει να συνέβη πολύ αργότερα, μετά το 1954 που το Fort Terry δόθηκε στο υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, και μετατράπηκε κέντρο μελέτης ασθενειών εξωτικών ζωών. Θα πρέπει να συνέβη επίσης αρκετά μετά το 1969, όταν και ο πρόεδρος Richard Nixon απαγόρευσε την έρευνα πάνω σε βιολογικούς παράγοντες. Αν το βακτήριο όντως πειράχθηκε και μετατράπηκε σε όπλο, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε γίνει μετά το 1981 όποτε και ανακαλύφθηκε. Οπότε συμπεραίνουμε η χρονολογική συνέπεια των γεγονότων δεν ταιριάζει.
Αυτό όμως που πραγματικά ανατρέπει την ιδέα ότι, η Βορρελίωση είναι βιολογικό όπλο που αφέθηκε από λάθος στις ΗΠΑ, είναι ότι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση της ασθένειας δεν είναι τελικά στο Old Lyme του Κονέκτικατ το 1970. Το 1969 εμφανιστήκαν παρόμοια συμπτώματα σε ασθενή στο Spooner του Γουισκόνσιν. Επίσης θεωρείται ότι αρκετοί άνθρωποι νόσησαν από αυτή το 1978 στην βόρεια Καλιφόρνια. Πως μπορεί μια κατά λάθος διάδοση της ασθένειας να εμφανιστεί σε τρία διαφορετικά γεωγραφικά σημεία και μάλιστα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους;
Επιπλέον μελέτες πάνω στο βακτήριο υποδεικνύουν ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά στελέχη του ίου: το Βορειοανατολικό, το Μεσοδυτικό, και της Καλιφόρνιας. Όλα τους διαχωρίζονται από γεωγραφικούς φραγμούς που εμποδίζουν τα στελέχη να αναμιχθούν μεταξύ τους. Αν ο ιός είχε προέλθει από εργαστήριο τότε θα υπήρχε μεγάλη ομοιότητα μεταξύ των στελεχών, πράγμα το οποίο δεν ισχύει.
Οι αληθινοί λόγοι της επιδημίας είναι η αναδάσωση, η δημιουργία αστικών προαστίων και η αποτυχία να ελεγχθούν τα κοπάδια των ελαφιών.
Πηγή