Στην παρουσίαση τoυ πυραύλου πλεύσης AGM-158 XR προχώρησε χθες η εταιρεία Lockheed Martin στη διάρκεια του συνεδρίου Air, Space & Cyber 2024 του οργανισμού Air & Space Forces Association (AFA). Κύριο χαρακτηριστικό της νέας έκδοσης είναι η σημαντική αύξηση της εμβέλειας, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η κωδικοποίηση XR (eXtreme Range), γεγονός που σύμφωνα με την κατασκευάστρια, προσφέρει ένα πολλαπλά εκτενέστερο πεδίο επιθετικών επιχειρήσεων. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, πληροφορίες κάνουν λόγο για εμβέλεια 1.600 χιλιομέτρων τουλάχιστον.
Η αύξηση της ακτίνας δράσης του πυραύλου, φέρνει και δύο παράπλευρα, αλλά σημαντικά πλεονεκτήματα στον χρήστη, την αύξηση του ρυθμού επιχειρήσεων και την μείωση της ανάγκης για εναέριο ανεφοδιασμό.
Σύμφωνα με τον Michael Rothstein, αντιπρόεδρο της Lockheed στον τομέα εναέριων όπλων και αισθητήρων, “…αντί να χρειάζεται να πετάτε μακρύτερα στο σημείο άφεσης όπλων, επιστρέφετε τώρα (πιο γρήγορα) για να ανεφοδιαστείτε με καύσιμα και να οπλιστείτε ξανά. Η χρήση του JASSM-XR βοηθά στη δημιουργία αυξημένου επιχειρησιακού ρυθμού, μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότερες έξοδοι σε μια μέρα […] Επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι οι ο εναέριος ανεφοδιασμός είναι πάντα ένας καίριος παράγοντας για τις αεροπορικές μας δυνάμεις (των ΗΠΑ), ειδικά σε θέατρα επιχειρήσεων όπως της Κίνας. Η παραμονή των ιπτάμενων τάνκερ στα σημεία ενδιαφέροντος είναι γενικά μια δύσκολη και κοστοβόρα υπόθεση, έτσι αν έχετε μεγαλύτερη εμβέλεια στα όπλα σας, χρειάζεστε λιγότερο καύσιμο. Επομένως απελευθερώνονται μέσα και πόροι για άλλες επιχειρήσεις.
Η εξελικτική έκδοση του JASSM αν και έχει μεγαλύτερο μήκος λόγω προσθήκης επιπλέον καυσίμου, διατηρεί σε γενικές γραμμές πολλά από τα στοιχεία των προκατόχων του, μεταξύ αυτών και την πολεμική κεφαλή 450 κιλών. Όμως ενσωματώνει πλέον αρκετά από τα στοιχεία που έχουν αναπτυχθεί για το έτερο βλήμα κατά πλοίων, της ίδιας οικογένειας, το γνωστό LRASM, με αποτέλεσμα τα δύο βλήματα πλέον να μοιράζονται κοινή αλυσίδα εφοδιασμού, προγραμματισμού αποστολής και υποδομής λογισμικού. Συνέπεια αυτού είναι η ταχύτερη ενσωμάτωση αναβαθμίσεων και με χαμηλότερο κόστος, μια φιλοσοφία που σήμερα συναντάται και στο μαχητικό αεροσκάφος F-35.
Το νέο βλήμα θεωρείται δεδομένο πως ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τα διδάγματα που προκύπτουν από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, όπου οι ανάγκες για μεγάλη εμβέλεια, χαμηλό ίχνος και ευκολία προσαρμογής επί του πεδίου, θέτουν τα νέα στάνταρ στα όπλα αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς. Το AGM-158 XR σύμφωνα με την Lockheed θα είναι συμβατό με κάθε αεροσκάφος που μπορεί να εξαπολύσει σήμερα βλήματα JASSM και LRASM, ενώ αναμένεται να πιστοποιηθεί σύντομα και στο F-35.