Λάβαμε το παρακάτω δελτίο Τύπου από τη Lockheed Martin, σχετικά με την εκτέλεση του προγράμματος δομικών μερών του αεροσκάφους C-130J από την ΕΑΒ:
Η Lockheed Martin εκφράζει την εκτίμησή της προς την ΕΑΒ και ιδιαιτέρως στην ομάδα εκτέλεσης του προγράμματος κατασκευής δομικών μερών του αεροσκάφους C-130J. Τα κολακευτικά σχόλια για το έργο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας διατυπώθηκαν κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, με την ευκαιρία της περάτωσης κατασκευής του απαρτίου (mid panel) 5940 από την ομάδα Αεροκατασκευών του C-130J της ΕΑΒ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το απάρτιο παραδίδεται χωρίς κανένα απολύτως ποιοτικό εύρημα ή σφάλμα.
Να σημειωθεί ότι η κατασκευή των mid panels είναι μέρος του προγράμματος κατασκευής δομικών τμημάτων του αεροσκάφους C-130J “Hercules” που έχει αναλάβει η ΕΑΒ ως μοναδικός προμηθευτής των πελατών της Lockheed Martin παγκοσμίως.
Η εκδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Lockheed Martin, τα στελέχη της οποίας εξέφρασαν την εκτίμησή τους στην ομάδα εκτέλεσης του προγράμματος της ΕΑΒ που εργάζεται με απόλυτη προσήλωση για την ποιοτικά άρτια και εμπρόθεσμη παράδοση των τμημάτων C-130J στο εργοστάσιο της LM στην Marietta, της Georgia, των ΗΠΑ.
Η ποιοτική αυτή εργασία είναι το αποτέλεσμα των διαχρονικών βελτιώσεων στην συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία αλλά κυρίως της ιδιαίτερης επιμέλειας και προσοχής που επιδεικνύει το προσωπικό της ΕΑΒ στην εκτέλεση των προγραμμάτων της.
Η Διοίκηση της ΕΑΒ αισθάνεται υπερήφανη για όλους όσους συνέβαλαν σε ένα ακόμη επίτευγμα σε διεθνές επίπεδο, που αποδεικνύει την αξία και τις άριστες τεχνολογικές ικανότητες του προσωπικού της, το οποίο εν μέσω των αντίξοων συνθηκών της πανδημίας του Covid-19 ανταποκρίνεται με επαγγελματισμό στις δύσκολες προκλήσεις των απαιτήσεων της παραγωγής της Εταιρείας.
Άρα έχουμε και λέμε:
1. Εγχώριας ανάπτυξης οπλικό σύστημα
2. Νέες πιθανές εξαγωγές και έσοδα
3. Απόκτηση τεχνογνωσίας για μελλοντικές επιδιώξεις
4. Ομοιοτυπία για μείωση κόστους και διευκόλυνση των logistics
5. “Τσεκ” σε σημαντικό κομμάτι Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου
Βρείτε ένα από αυτά σε εμάς και μπείτε στην κλήρωση για πλούσια δώρα!
Υγ. Το αστείο αλλά άκρως ελληνικό είναι πως ακόμα θα βρεθούν στα σχόλια οι γνωστοί καφενειακοί τύποι που θα λένε ότι οι πύραυλοι θα πέσουν στον γάμο του Καραγκιόζη ή ότι θα αυτοκαταστραφούν κατά την πυροδότηση. Επικίνδυνοι το λιγότερο…
Ολο εικονιτσες με εμβελειες διαφημιζουν οι μογγολοι, με εμφαση στο … Αιγαιο φυσικα… (απο Βορρα, δεν χρειαζεται να επιδεικνυονται αφου συμμαχο εχουν τον κοντο). Κατα τ αλλα, απαιτουν να αποστρατηκοποιησουμε τα νησια…. και γβηκε σημερα ο μπαρμπας να μιλησει και για TAYFUN…. Μωρε ας τα γεμισουμε εμεις με καμια 16αρα συστοιχιες Patriot το καθενα, για να δουν ποσα απιδια πιανει ο σακος… Γιατι οχι και Brahmos…
Οι Τούρκοι προχωράνε στο δικτυοκεντρικό περιβάλλον μάχης και εμείς ονειρευόμαστε τον νέο Αβέρωφ. Η διαφορά επιπέδου πλέον είναι εμφανείς.
Ποιές κορβέτες και ποιό ναυτικό, έτσι γίνονται τα τσεκ ματ…οι Τούρκοι μας κάνουν αυτά που θα έπρεπε να τους κάνουμε εμείς και εμείς μένουμε να λέμε για τους καπεταναίους και τη ναυτοσύνη που έχουμε…κ ο κυβερνήτης του μοσκβα ναυτοσύνη είχε αλλά κάνεις δεν του είπε ότι πλέον σήμερα δε μετράει με πόσα μποφορ δενεις το καράβι στο λιμάνι αλλά πως μάχεσαι μέσα σε ένα δικτυοκεντρικο περιβάλλον με πολλαπλά επίπεδα απειλών και Α2D2
Όσο και ανησυχητικά είναι τα νέα, επειδή δεν ξέρουμε λεπτομέρειες, είναι φανερή η προσπάθεια των γειτόνων μας να προκαλέσουν τρόμο. Ορισμός της Ψυχολογικής Επιχείρησης. Φυσικά και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά να μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσθήκες. Φυσικά και λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Ας κάνουμε έναν σοβαρό προγραμματισμό επιτέλους. Οι ανάγκες πολλές, τα κουκιά μετρημένα… Πληρώνουμε την τριανταετία της μίζας, του διλήμματος κανόνια ή βούτυρο και την επικινδυνότητα του θα το ρισκάρουμε.
Και η κλασική ελληνική απάντηση θα είναι η αγορά ενός μικροσκοπικού αριθμού ξένων συστημάτων με απολύτως 0,00% συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνογνωσίας.
Και ακόμα και με αυτο εμείς θα γλεντάμε και θα πανηγυρίζουμε.
Οκ, ζητάμε λοιπόν ΑΜΕΣΑ τοπική παραγωγή για kit SPICE, φέρνουμε κάμποσους HAMMER και SCALP για τα Rafale και άστους να πιστεύουν πως είναι όλα οκ.
Βέβαια, υπάρχει η ανάγκη είναι να σπείρουμε επάκτιες συστοιχίες σε Αλεξανδρούπολη, Χαλκιδική και Κρήτη, Σκύρο, Κάρπαθο και Αστυπάλαια και άλλα νησιά στο κέντρο του Αιγαίου και βλέπουμε “ποιός κλειδώνει ποιόν”
και κάποιοι χαίρονται με 3 ψωροτρατες πού θέλουν να πάρουμε..
Οι Τούρκοι κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή ολοκληρώνουν τα όπλα τους γύρω από ένα λογισμικό το οποίο ελέγχουν απόλυτα. Εμείς θεωρούμε πως μπορούμε να αγοράζουμε άσχετα μεταξύ τους συστήματα και μετά, κάπως, με ιδρώτα, με πατέντες, με εκπτώσεις, θα μιλήσουν το ένα με το άλλο.
They are still talking with future tense. Islamic regime had 20 years but where is the result? They proclaimed thousands defense projects but how many of them were succesfully finished today? There is only 5 months for the elections.
Θα πρεπει να αναθεωρησουμε πλεον πολλα πραγματα και να αλλαξουν σχεδον ολα στην αμυνα αλλα κυριως στην επιθεση στην οποία υστερουμε
Οταν λεω επιθεση εννοω επιθετικα οπλα απο αερα ,εδαφος και θαλασσα που να ξερουν οι απεναντι οτι θα επιφερουν σφοδρα χτυπηματα παντου
Ξερω οτι θελουν χρημα και θεληση αλλα κυριως θελουν αλλαγη του δογματος περι αμυνας και μονο
Ευτυχώς τρέχει η διαδικασία για παραγγελία πυραύλων αέρος -εδαφους στην ΠΑ από το Ισραήλ, ωστόσο ότι εμφανίζουν τέτοια όπλα οι Τούρκοι πρέπει να παραγγελθούν και άλλα όπλα μακρού πλήγματος. Πλέον μονόδρομος. Εμφανίζονται νεοι στόχοι στην τουρκική ενδοχώρα , πρέπει να υπάρχει το ανάλογο απόθεμα πυραύλων αέρος-έδαφους από εμάς. Και σύντομα πρέπει να προχωρήσουμε αν όχι στην παραγωγή τουλάχιστον σε παραγγελία βαλλιστικών πυραύλων σε αρκετές ποσότητες που να μπορούν να χτυπάνε από την Θεσσαλία η τις Κυκλάδες μέσα στην Τουρκία .Ας κινηθούμε και στο θέμα αυτό αποφασιστηκα
Οι ιδέες αυτές εμφανίζουν μια έλξη και σε μέρος του ελληνικού κοινού. Και μάλιστα ως υποκατάστατα πολεμικού ναυτικού.
Άλλως όμως έχουν τα πράγματα.
Δεν είναι μόνο το γεγονός της ευχερούς στοχοποίησης τέτοιων μέσων στα ελληνικά νησιά: Ακόμη και η όποια ευκινησία των φορέων τους παραμένει αλυσιτελής στο περιβάλλον των ελληνικών νήσων, με το εξαιρετικά περιορισμένο οδικό δίκτυο και τις συχνά εξαιρετικά βραχώδεις και απρόσιτες και σε εκτός δρόμου οχήματα εκτάσεις (συν την περιορισμένη βλάστηση, δεν είναι Σάμος όλα τα νησιά …).
Είναι η έλλειψη κινητικότητος το μοιραίο χαρακτηριστικό αυτών των μέσων. Μπορεί να πάνε μερικά χιλιόμετρα παρακάτω, αλλά όχι σε … άλλο νησί! Για να δράσουν πρέπει απειλή να εμφανισθεί στον τομέα τους. Άλλως θα μείνουν αδρανή σε μια σύγκρουση που εκτυλίσσεται αλλού. Στην καλύτερη γι’ αυτά περίπτωση.
Εξάλλου, οι ανάγκες των δύο εθνών δεν είναι ίδιες.
Ένα περιβάλλον, όπου αμφότεροι οι αντίπαλοι θα έχουν κατορθώσει να επιβάλλουν απαγόρευση πλεύσεως του αντιπάλου ναυτικού στο Αιγαίο, είναι ανεκτό για την Τουρκία, η οποία δεν στερείται της δυνατότητος αεραποβατικού εγχειρήματος σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου ή των Δωδεκανήσων με τον τεράστιο στόλο ελικοπτέρων της (αλλά και με φουσκωτά, λόγω εγγύτητος …). Είναι όμως ολέθριο για την Ελλάδα, η οποία πρέπει να διατηρήσει την “αρτηρία” της ναυσιπλοϊας προς τις νήσους της.
Επομένως, αυτά τα όπλα αποτελούν θανάσιμη απειλή για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως, η ενδεχόμενη ανάπτυξη (deployment, όχι development, για να μην παρεξηγούμαστε …) παρομοίων όπλων από την Ελλάδα δεν την απαλλάσσει από την ανάγκη διατήρησης πολεμικού ναυτικού με εξαιρετικά, ασυνήθιστα ισχυρές αντιαεροπορικές και αντιβληματικές δυνατότητες, αν θέλει να μην απωλέσει την κυριαρχία της επί των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.
Δυστυχώς, σε κάθε ανόρεχτο βήμα που κάνουμε, κατά προτίμηση με πλημμελώς εξοπλισμένες πανάκριβες πλατφόρμες σε όλους του κλάδους διαχρονικώς, οι Τούρκοι απαντούν με πέντε βήματα. Δεν θα παρασυρθώ στην εικοτολογία για την ακρίβεια της κατεύθυνσης των βλημάτων αυτών: Το σίγουρο είναι ότι το καθένα από αυτά απαιτεί δύο δικά μας για αντιμετώπισή του, ουδείς σώφρων βλέπει απαθής ένα βλήμα να έρχεται καταπάνω του, ελπίζοντας ότι αυτό θα αστοχήσει. Συν ECM και παθητικά μέσα προφανώς.
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου : Το F-35A το χρειαζόμασταν χθές. Στα σχόλιά μου για την αναγκαιότητα της απόκτησης του F-35 έπαιρνα τις αφελείς απαντήσεις του τύπου “Τι το χρειαζόμαστε το F-35 υπάρχει περίπτωση το αμυντικό μας δόγμα να επιτρέψει επιλογή πρώτου χτυπήματος” ( ωσάν το δεύτερο χτύπημα να ήταν περιττό ). Όχι μόνο χρειαζόμαστε το F-35, αλλά και φθηνά UCAV, που με δεδομένα των αισθητήρων των F-35 να πλησιάζουν ακόμα περισσότερο τους στόχους και να τους καταστρέφουν. Η Γαλλία που δεν απειλείται από κανέναν έβαλε το nEUROn στην κατάψυξη ( πιθανολογώ για να μη θυμώσουν οι Η.Π.Α. ). Ελπίζω η συνειδητοποίηση της απειλής να ακυρώσει το πρόγραμμα για τις κορβετούλες των δημοσίων σχέσεων και να στραφούμε προς την ενίσχυση της Π.Α. που στην τελική ανάλυση θα βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα. Χρειαζόμαστε όπλα όπως τους πυραύλους SPICE και εγχώριας ανάπτυξης Loitering Ammunition και φυσικά αεροσκάφος φορέα που να αψηφά αντιαεροπορικές ομπρέλες προστασίας ή να τις αχρηστεύει με AGM-88E.
Ολα ειναι θεμα πολιτικης αποφασης….οι απεναντι παιρνουν αλλες αποφασεις σε σχεση με εμας.
Τα έχουμε πει πολλές φορές. H αυτονόητη, γρήγορη και φθηνή απάντηση προς εξισορρόπιση όλου αυτού είναι η αναβάθμιση του συνολικού αποθέματος Harpoon του ΠΝ (πάνω από 110 πύραυλοι) στο τελευταίο πρότυπο της Boeing block II+ER. Αρχικά για χρήση σε όποιες από τις παλιές μονάδες του στόλου παραμένουν σε υπηρεσία (ΜΕΚΟ 200, S) αλλά δυνητικά και κάποιες καινούργιες προσωρινά (π.χ. κορβέτες), προκειμένου να εξοικονομηθούν άμεσα κονδήλια που μπορούν να επενδυθούν στην αγορά βλήματος νέας γενιάς προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας (δηλαδή ελάχιστα μετά την ένταξη σε υπηρεσία των νέων μονάδων). Μετά την αντικατάσταση των Harpoon σε κάθε πλωτή μονάδα που θα παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς νέας τεχνολογίας, μεταφορά τους σε παράκτιες κινητές συστοιχίες, ευθέως ανάλογες με τις τουρκικές. Και μετά θα μπορούμε να σχεδιάζουμε και μεις πολλούς κύκλους ακτίνας 240km με κέντρα από τη Σαμοθράκη μέχρι τη Ρόδο.
Βέβαια αυτά για το counter offensive κομμάτι. Στην άμυνα ο τρομακτικός κίνδυνος μαζικού κορεσμού σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου είναι πλέον και υπαρκτός και απόλυτα προφανής. Όπως προφανής είναι και η ανάγκη διάθεσης επαρκών μέσων από την πλευρά μας για την αντιμετώπισή του, χωρίς τσιγκουνιές στην τοποθέτηση 32 MRSAMs, ECM και Strales στις νέες κορβέτες. Κι ας διαβεβαιώνουν κάποιοι ναύαρχοι (κανονικοί, όχι του πληκτρολογίου) στον Π/Θ, ότι τα ECM είναι tres banales και ότι με 16 Mica VL/πλοίο είμαστε κομπλέ…
Μήν κλείσει πολύ γιατί έχουμε και δουλειές
ok προσθέτουμε μερικές επάκτιες και δεν βγαίνει ούτε αυτών ο στόλος στην περιοχή, οπότε δεν χρειάζεται να βγει και ο δικός μας αφού δεν υπάρχει αντίπαλος.Χάνουν πιθανώς τον αέρα και το ξέρουν (με ερωτηματικό σοβαρό εκεί τους s-400 για μας) .Δεν βλέπω να έχουν κάποιο λόγο να ξεκινήσουν κάτι…Αρα η αποτροπή δουλεύει .. μένει όμως το Καστελόριζο. το οποίο μένει σε εμάς μόνο με απόλυτη τοπική αεροπορική υπεροχή ,με “κάψιμο της περιοχής του kas..Η αεροπορία μας μπορεί να έχει εκεί 4-6 εναλλασσόμενα αεροσκάφη όλο το 24 ωρο..συνολικά (120 έξοδοι) .αρκεί να έχει επάρκεια σε οπλα ακριβείας (πιθανώς όπλα πάνω απο 600-δεν τά εχουμε ) και αρκετούς Harm για να σιγήσει η αεράμυνα μικρού μέσου βεληνεκούς στην επριοχή τους και αρκετούς meteor για να πάει πίσω η αεροπορία τους. Πάλι στους s-400 το σενάριο δυσκολεύει όμως .
Ώρα για IRIS-T! Αυτό, με ταυτόχρονη απόσυρση των ΟΣΑ-ΑΚ θα φέρει τα πάνω-κάτω στους μπαγαπόντηδες γείτονες μας.
Καλή ιδέα θα ήταν η πώληση από την Ελλάδα των ΤΟR-M1 στην Κυπριακή Δημοκρατία.
..
..
Άσχετο, ποιος θυμάται τους χάρτες με την εμβέλεια των S400; Αυτών που σκουριάζουν σε τουρκικές αποθήκες;
Θα μπορουσα για αλλη μια φορα να γκρινιαξω πως εμεις δεν φτιαχνουμε τιποτα κλπ, κλπ, κλπ
Με ποιους συγκρινομαστε και στεναχωριόμαστε ? Με Τουρκους ? Με Σερβους ? Με Ισραηλιτες ?
Εδω μια παρενθεση. Οι Ελληνες ειναι 10,5 εκατ, με ονομαστικο ΑΕΠ 225 δις, και κατα κεφαλη ονομαστικο εισοδημα 21000 USD.
Απο τους παραπανω λοιπον, μονο οι Ισραηλιτες ειναι παραδειγμα προς μιμηση. Μονο οι Ισραηλιτες εχουν κανει θαυματα. Γιατι ? Εχουν κατα 1 εκατ. μικροτερο πληθυσμο, εχουν 390 δις ονομαστικο ΑΕΠ, εχουν 43000 USD κατα κεφαλη ονομαστικο εισοδημα και ενω ειναι λιγοτεροι, εχουν ταυτοχρονα υψηλοτατη αμυντικη βιομηχανια με πολυ μεγαλυτερο ονομαστικο κατα κεφαλη εισοδημα. Αυτο ειναι κατορθωμα. Και πλουσιοι, και καλοζωισμενοι και αμυντικα θωρακισμενοι
Ερχομαστε στους Σερβους. Φτιαχνουν καποια σωστα πραγματακια. Οχι τιποτα σπουδαιο αλλα συγκρινομενοι με εμας ειναι απειρως καλυτεροι. Ναι αλλα τι να το κανεις. Εχουν κατα κεφαλη ονομαστικο εισοδημα 5400 USD. Δηλαδη ο λαος τους πεινα, κανεις δεν ενδιαφερεται για αυτον τον λαο.
Και παμε στους Τουρκους. Εδω τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα. Δεν γινεται να συγκριθουμε μαζι τους . Ειναι 85 εκατ. Ειναι εκτεταμενη και πλουσια χωρα, εχουν “Σουλτάνους“, δεν εχουν Δημοκρατια, εχουν ονομαστικο ΑΕΠ 700 δις , τρεις φορες ψηλοτερο απο εμας και το κυριοτερο…εχουν γραμμενο τον λαο τους στα παλαιοτερα των υποδημάτων τους. Διοτι δεν ειναι δυνατον να φτιαχνεις πλοια, αεροπλανα, αρματα, ρανταρ, πυραυλους, ΜΕΑ, κανονια και ο λαος σου να την βγάζει με 9000 USD ονομαστικο κατα κεφαλη εισοδημα !!!!
Συμπερασματικα . Να μην εστιάζουμε στους Τουρκους. Παντα θα φτιαχνουν πολυ περισσοτερα απο ολους στην Ανατολικη Μεσογειο. Να προσπαθήσουμε να μαθουμε απο Ισραηλιτες. Μεγαλη οικονομικη αναπτυξη, υψηλο επιπεδο ζωης, υψηλο εισοδημα, εξαιρετικη αμυντικη βιομηχανια.
Αλλα για σταθείτε. Με τι ασχολείται η Ισραηλιτικη αμυντικη βιομηχανια? Με κορβετες, φρεγατες, υποβρυχια ? ΟΧΙ. Με αεροπλανα ? ΟΧΙ . Ασχολειται με ηλεκτρονικα, πυραυλικα, τεθωρακισμενα, φορητο οπλισμο, περιπολικα πλοιαρια. Τα αλλα τα αγοραζει απο εξω. Ειναι κοροιδα οι Ισραηλιτες ???
Εμεις εδω ειμαστε μαγκες με μεγαλεπιβολα σχεδια. Φρεγατες, αντιτορπιλικα, αρματα, υποβρυχια, τα παντα ολα. Ολες τις λαμαρινοδουλειες……..
Μηπως να προσγειωθουμε ?
Ο κλοιός ολοένα και περισσότερο στενεύει το ίδιο ισχύει και για την θηλιά που σφίγγει πιο ασφυκτικά γύρω από το λαιμό του στόλου μας, τα πράγματα παίρνουν σκοτεινή πορεία την οποία, αμφιβάλλω αν μπορούμε να την αναστρέψουμε. Δεν πειράζει έχουμε τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους εταίρους να μας συνδράμουν όταν, έρθει η πιο σκοτεινή ώρα του ελληνισμού των τελευταίων εκατόν ετών, ήμασταν, ήμαστε και θα είμαστε πάντα μόνοι μας στις δυσκολίες και τις κακουχίες. Δυστυχώς, ακόμη απροετοίμαστες είναι οι ένοπλες δυνάμεις μας εξοπλιστικά, αυτή είναι η αλήθεια και δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθούν εγκαίρως όλα τα προγράμματα και με τον σωστό τρόπο, δίχως “τσαμπατσουλιές”.
Φαίνεται ότι η Intracom Defense εργάζεται σε ένα τέτοιο σύστημα, αν και αυτή τη στιγμή φαίνεται να επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις διάσωσης.
https://www.intracomdefense.com/successful-evaluation-tests-of-the-avicom-system/
Καλησπέρα κ. Κτενά!! Εξαιρετικό άρθρο. Κάνοντας μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν μπόρεσα να βρω πόσοι πύραυλοι atmaca και cakir είναι σήμερα σε υπηρεσία με το Τούρκικο ναυτικό και με ποιον φορέα.. Έχετε κάποια εικόνα εσείς?
Καποιες παρατηρησεις….Εντυπωσιακα τα 5 λεπτά σύμπτυξης του συστήματος ΑΝ ισχυει.Αυτο περιλαμβάνει αναδίπλωση των υδραυλικών “πεδιλών” σταθεροποίησης, κεραιών των οχημάτων επικοινωνίας και επιχειρήσεων αλλα και “μαζέματος” της εξωτερικής παροχής ισχύος που απαιτείται σε τέτοιου είδους συστήματα (εκτός και αν εχουν βρει καποιο άλλο μέσο τροφοδοσίας), πολύ σωστή και καινοτόμα η χρήση “τακτικού συστήματος” και προφανώς μέσων διασύνδεσης (LINK11/16 ?) για παροχή τακτικής εικόνας και ανάθεσης στόχων. Υπο προυποθέσεις και στον μέλλον ενα πολυ πολυ επικύνδυνο όπλο. Ισως πιο επικύνδυνο απο οποιονδήποτε bora,tayfun ή ακομα και νέες Φ/Γ του ΤΠΝ. Απαιτείται μεγαλη προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα.
Η atmaca δεν είναι όπλο ικανό να τρομάξει το ΠΝ,θα τους καταρρίπτει με παρεμβολές απ τα ECM που βάζει σε όλα του τα σκάφη.
Δεδομένου πως ο αντίπαλος αναπτύσσει νέες και επικίνδυνες δυνατότητες εναντίον μας ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι η δική μας απάντηση, δεδομένων των οικονομικών και πολιτικών περιορισμών της χώρας μας; Δηλαδή ιδανικά τί δράση θα πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα από πλευράς μας; Με βάση αυτό να θέσω ακόμη μερικούς περιορισμούς μας με βάση κάποιες δικές μου σκέψεις. 1. Πλοία που να μπορούν να αντισταθούν σε επιθέσεις κορεσμού είναι καλή ιδέα αλλά, πρώτον το πόσους πυραύλους μπορείς τελικά να αντιμετωπίσεις εξαρτάται από το pk των όπλων σου όσα και να διαθέτεις, τον έγκαιρο εντοπισμό και άλλα δεδομένα που επηρεάζουν (καιρός πχ) το pk οπότε δεν μπορείς να στηρίζεσαι σε αυτό. Πάντα είναι καλύτερα να μην στοχοποιηθείς καν. Δεύτερον το ονομαστικό βεληνεκές δεν λέει πολλά αν ο αντίπαλος δεν μπορεί να γνωρίζει τη θέση σου ή δεν μπορεί να κάνει βολή διότι τον έχεις αναγκάσει σε απόκρυψη. Μήπως πρέπει να κινηθούμε προς ένα επιθετικότερο δόγμα;