
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού μας, αμερικανική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί εντός της εβδομάδας το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ στα ΕΝΑΕ, προκειμένου να επιβεβαιώσει το κατά πόσο συμβατό είναι το ΣΕΠ (και οι υποδομές) του υποβρυχίου με τις αμερικανικές τορπίλες Mk48 Mod7. Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να επισκεφτεί υποβρύχιο κλάσης 214ΗΝ, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Το πιθανότερο είναι η Raytheon και η Lockheed Martin να προσφέρουν την Mk48 Mod 7 κι όχι την Mod 6, μοντέλο που έχει παραγγείλει η Τουρκία για τα υποβρύχια 214ΤΝ (αν και πιθανολογούμε πως θα παραλάβει τελικά τις Mod 7). H Mk48 Mod 6 παρέχει ακόμη και σήμερα τις κορυφαίες επιδόσεις, αν και δεν αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (για παράδειγμα, χρησιμοποιεί ακόμη καλώδιο χαλκού για ζεύξη με το υποβρύχιο). Ωστόσο, κατά την άποψή μας, είναι μια λύση που αξίζει να εξεταστεί λόγω των επιδόσεων που προσφέρει και παρά τη θερμική πρόωση που χρησιμοποιεί. Η Mk48 Mod 7 Common Broadband Advanced Sonar System (CBASS) χρησιμοποιεί αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά, ενώ πιθανότατα έχει απαλλαγεί από το καλώδιο χαλκού κι κάνει χρήση οπτικής ίνας.
Από την άποψη της υποστήριξης η Raytheon εγγυάται για τη Mk48 τουλάχιστον έως το 2025 (πιθανότατα όμως πολύ περισσότερο λόγω νέων πωλήσεων)Μια κρίσιμη παράμετρος που επηρέασε και τον προηγούμενο διαγωνισμό είναι το ζήτημα της ολοκλήρωσης στα συστήματα μάχης. Για τις BSA και SeaHake Mod 4 το ζήτημα έχει, εκ των πραγμάτων, επιλυθεί. Για τη Mk48 το ζήτημα επίσης έχει επιλυθεί, καθώς θα ολοκληρωθεί στο ISUS 90-72 των U214TN. Αντίθετα, δεν υφίσταται στην παρούσα φάση ανάλογη διασύνδεση για την F-21 και ίσως να απαιτηθεί επιπρόσθετα η απόκτηση του συστήματος ελέγχου πυρός MIGAL.

Μια ακόμη παράμετρος του μελλοντικού διαγωνισμού είναι η πιθανότητα να παρέχει ο προμηθευτής σύγχρονες τορπίλες ως ενδιάμεση λύση για την κάλυψη των αναγκών ή τη συμπλήρωση του οπλοστασίου. Κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανό για τη SeaHake Mod 4 με την παραχώρηση παλαιότερων DM-2A3, που είναι σαφώς υπέρτερες από τις SUT και SST-4. Αντίστοιχη δυνατότητα ίσως υφίσταται και για τις Mk48, αφού μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμες παλαιότερες τορπίλες Mk48 Mod 4 και Mod 5 ADCAP. Το Αμερικανικό Ναυτικό αγοράζει περίπου 50 τορπίλες ετησίως, για τον εξοπλισμό των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων του.
Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί δείχνουν την διάθεση να “κοντραριστούν” με τους Γάλλους στα προγράμματα του ΠΝ, κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς μέσω του ανταγωνισμού επωφελείται ο πελάτης!

Νομίζω ότι θα χρειαστούμε τον ROCKS, υπάρχει ένα παλάτι για κατεδάφιση σε μεγάλη απόσταση:
https://en.wikipedia.org/wiki/Presidential_Complex_(Turkey)
Ερώτημα: Αν χρησιμοποιήθηκαν F-15, γιατί η αεράμυνα Ιορδανίας και Ιράκ δεν αντέδρασαν καθόλου;
Τους χορεύουν όπως θέλουν οι Ισραηλινοί…. και οι άλλοι βγάζουν ανακοινώσεις περί εκδίκησης σε μια χώρα η οποία διαθέτει τουλάχιστον 90 κομμάτια παραγωγής πιλαφιού άριστης ποιότητας.
Ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Πάντως i) ομάδα ειδικών επιχειρήσεων (Ισραηλινοί; σύμμαχοι Κούρδοι; σκιώδης αντιπολίτευση;) με ii) ισραηλινό εξοπλισμό βαρέων όπλων (Spike NLOS) που iii) αναπτύχθηκε σε θέση βολής έπειτα από διείσδυση τόσο βαθιά στο εχθρικό έδαφος με iv) ελικόπτερο (το οποίο θα πρέπει να φτάσει αθέατο, να αποβιβάσει προσωπικό και εξοπλισμό και ίσως πρέπει να παραμείνει για να παραλάβει το προσωπικό) το οποίο είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε αναχαίτιση (τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο) και χρειάζεται μεγάλο χρόνο για να διανύσει τα 600+χλμ nap of the earth (2+ ώρες) μέσα στο Ιραν έχει εξαιρετικά υψηλό ρίσκο. Πιθανό το σενάριο εισόδου ομάδας (συνεργατών, όχι ισραηλινών, και εξοπλισμού οδικώς και προώθηση επίσης οδικώς) ή το πλήγμα από F-35 Adir με SDB ( ή άλλο όπλο το οποίο έχουν αναπτύξει οι Ισραηλινοί). Το τελευταίο σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό με μόνη επιχειρησιακή δυσκολία τους εναέριους ανεφοδιασμούς που θα χρειαζόταν το F-35 πάω από άλλες χώρες (βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ επιχειρεί εδώ και καιρό πάνω από τη Συρία και δεν νομίζω να είχε πρόβλημα να προωθήσει αφ εναέριου ανεφοδιασμού και πάνω από το Ιράκ το οποίο δεν νομίζω ότι έχει δυνατότητα αναχαίτισης).