Η μεγάλη ζήτηση αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, στο γνωστό “πρότυπο”, δηλαδή αναπλήρωση αποθεμάτων από όσα βλήματα έχουν σταλεί στην Ουκρανία, παραγωγή για τους νέους εκτοξευτές που παραγγέλονται και κυρίως ενίσχυση των υπαρχόντων αποθεμάτων που εμφανίζονται “λίγα”, επεκτείνει και την παραγωγή τους εκτός ΗΠΑ.
Έτσι η κύρια κατασκευάστρια των πυραύλων, Lockheed Martin, υπέγραψε ένα μνημόνιο συννενόησης με την ισπανική Grupo Oesia ώστε να μελετηθεί η παραγωγή απάρτιων για βλήματα PAC-3 MSE (αντιβαλλιστικά) για διεθνείς πελάτες. H Grupo Oesia είναι μεγάλος μηχανολογικός όμιλος και έχει αμυντική δραστηριότητα, με συμμετοχή στα πρόγραμματα των ισπανικών φρεγατών F100 και F110, των νέων ισπανικών υποβρυχίων S80, στο Eurofighter και στο μεταγωγικό Α400, ενώ μετέχει και στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού 6ης γενιάς, FCAS μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία. H συνεργασία της με την Lockheed Martin είναι ήδη πολλών ετών, ως προμηθευτής εξαρτημάτων, και από πέρυσι είχε συμφωνηθεί η αναβάθμιση της ως στρατηγικών εταίρων.
Σήμερα οι Patriot παράγονται εντός ΗΠΑ, σε αναβαθμισμένο εργοστάσιο στο Αρκάνσας, με ρυθμό 500 βλημάτων το έτος (αυξημένο ήδη κατά περίπου 30% από ότι πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), ενώ προβλέπεται και νέα αύξηση στα επόμενα χρόνια, κάπου στα 650 βλήματα. Επίσης τους πυραύλους παράγει η Mitsubishi Heavy Industries στην Ιαπωνία (και έχει συμφωνηθεί μέρος της παραγωγής να εξαχθεί στις ΗΠΑ, ώστε μετά να δρομολογηθεί στην Ουκρανία), ενώ τρίτο σημείο παραγωγής συμφωνήθηκε πρόσφατα, στη Γερμανία, όπου θα το λειτουργήσει η COMLOG, μια κοινοπραξία της Raytheon με την ευρωπαϊκή MBDA, έχοντας ήδη πάρει παραγγελία για 1.000 βλήματα PAC-2.
Οι διεθνείς ανάγκες μπορεί να απαιτήσουν και άλλο εργοστάσιο παραγωγής ή νέους συνεργάτες για εξαρτήματα, όπου βέβαια θα ήταν ευχής έργο να δούμε και κάποια ελληνική αμυντική εταιρεία να παίρνει μερίδιο, με πρώτη υποψηφιότητα την Intracom Defense, η οποία έχει ήδη συμμετοχή στο πρόγραμμα των Patriot, μέσω Raytheon.