Πολλές φορές, παρασυρμένοι από τον ενθουσιασμό μας, ξεχνάμε πως υπάρχουν πολλοί φίλοι που αγνοούν, ή δεν έχουν μάθει ακόμη κάποιες βασικές ορολογίες στην Άμυνα. Έτσι, πολλά από τα άρθρα που γράφουμε είναι κυριολεκτικά “κινέζικα” για αρκετούς από τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της σελίδας μας κάθε μέρα. Συνεπώς, η μόνη λύση είναι να κάνουμε αυτό που ιστορικά κάνει η ΠΤΗΣΗ, να προσφέρουμε και θέματα για ανθρώπους που ενδιαφέρονται μεν για την Άμυνα, αλλά δεν είναι εξοικειωμένοι με πολλές από τις ορολογίες που χρησιμοποιούμε. Σήμερα, θα γράψουμε λίγα πράγματα για το Link 16, που έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Ελληνικά MH-60R: Επίσημη επιβεβαίωση για Link 16, στο «πακέτο» και πύραυλοι Hellfire
Το Link 16, γνωστό και ως Joint Tactical Information Distribution System (JTIDS), είναι ένα στρατιωτικό σύστημα τακτικής ψηφιακής σύνδεσης δεδομένων, που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω ασφαλών τηλεπικοινωνιών. Στο δίκτυο αυτό τηλεπικοινωνίας μετέχουν στρατιωτικά αεροσκάφη, πλοία και μονάδες εδάφους, γενικότερα κάθε “τι” που φέρει την ανάλογη υποδομή. Το σύστημα αναπτύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, και έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την επίγνωση της κατάστασης και τον συντονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.
Το Link 16 χρησιμοποιεί μια τεχνολογία αναπήδησης συχνοτήτων (δηλαδή η πληροφορία που μεταδίδεται χρησιμοποιεί όχι μια συχνότητα, αλλά μια γκάμα συχνοτήτων, με συνεχή αλλαγή αναμεταξύ τους) μαζί με ισχυρή κρυπτογράφηση, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικό σε υποκλοπές και ηλεκτρονικές παρεμβολές. Αυτό επιτρέπει στις στρατιωτικές μονάδες να μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τη θέση των φιλικών και εχθρικών δυνάμεων, χωρίς τον κίνδυνο να αναχαιτιστούν ή να μπλοκαριστούν από τον εχθρό.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του Link 16 είναι η ικανότητά του να παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον επιτρέπει την χρήση πληροφορίας σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων κειμένου, εικόνων και βίντεο, οπότε έχει και την ανάλογη ευελιξία ενημέρωσης. Η ταχύτητα μετάδοσης πληροφοριών φθάνει έως τα 115,2 kilobits το δευτερόλεπτο κάτι το οποίο επαρκεί για μετάδοση αξιόλογου όγκου πληροφοριών (που είναι και κωδικοποιημένα, οπότε σε μικρό όγκο εμπεριέχεται σημαντική πληροφόρηση). Όμως καθώς εξελίσσονται οι τηλεπικοινωνίες αρχίζει και δείχνει τα όρια του, ειδικά όταν απαιτείται μετάδοση βίντεο υψηλής ανάλυσης.
Η εμβέλεια της μετάδοσης φθάνει έως τα 300 ναυτικά μίλια, αλλά εξαρτάται από το ανάγλυφο του εδάφους, οπότε η πρακτική εμβέλεια είναι μικρότερη καθώς παραμένει ο περιορισμός της εντός του ορατού ορίζοντα. Έτσι εναέριες μονάδες με τερματικό Link 16 μπορεί να επικοινωνούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις (λόγω ύψους, έχουν μεγαλύτερο ορίζοντα) από ότι επίγειες. Όμως μια μονάδα μπορεί να λειτουργήσει και ως αναμεταδότης εντός δικτύου, αυξάνοντας έμμεσα την εμβέλεια μιας εκπομπής.
Τα τελευταία χρόνια, το Link 16 ενσωματώνεται όλο και περισσότερο σε στρατιωτικά αεροσκάφη, πλοία και οχήματα εδάφους, επιτρέποντας μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμό μεταξύ των διαφόρων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, το σύστημα ενημερώνεται και βελτιώνεται συνεχώς, καθιστώντας το πιο ασφαλές, ανθεκτικό σε παρεμβολές και ικανό να χειρίζεται μεγαλύτερο όγκο δεδομένων.
Επί του παρόντος, χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ, όπως και από συμμαχικές χώρες, π.χ. η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Υπάρχει ένα ειδικό “γραφείο” (μια πολυεθνική υπηρεσία πιο σωστά) που λέγεται MIDS International Program Office, που διαχειρίζεται το όλο πρόγραμμα θέτοντας τα σχετικά πρωτόκολλα, ελέγχοντας την ασφάλεια και την κρυπτογράφηση, την πρόσβαση, την οργάνωση του δικτύου, την εξέλιξη του, την ενσωμάτωση του σε νέες πλατφόρμες, την πιστοποίηση των σχετικών τερματικών κ.λπ. Στην υπηρεσία αυτή, με βάση το Σαν Ντιέγκο, βαρύνοντα λόγο και έλεγχο έχουν οι ΗΠΑ.
Γιατί το AESA στα εκσυγχρονισμένα ελληνικά F-16V είναι εκ των ων ουκ άνευ;
Στην Ελλάδα, το σύστημα φέρουν αυτή τη στιγμή μόνο τα 30 μαχητικά F-16C/D Block 52+Adv, αλλά θα τοποθετηθεί και σε όλα τα αναβαθμισμένα F-16V. To Rafale F3R είναι επίσης χρήστης του συστήματος, όπως επίσης και το ιπτάμενο ραντάρ EMB-145AEW. Στην Πολεμική Αεροπορία είναι τοποθετημένο και στις πυροβολαρχίες Patriot. Το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει ακόμη κάποιο σύστημα με Link 16, και τα πρώτα θα είναι τα νέα ελικόπτερα MH-60R, ενώ θα το φέρουν οι νέες φρεγάτες κλάσης FDI HN, όπως και οι εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ. Ως προδιαγραφή περιλαμβάνεται και στην περιγραφή των νέων κορβετών που σχεδιάζει να προμηθευτεί το ΠΝ, ενώ μελετάται η τοποθέτησή του σε περισσότερα πλοία και συστήματα (ΤΠΚ, επάκτιες πυροβολαρχίες, παλαιότερα ελικόπτερα SeaHawk κ.ο.κ.).
Γαλλικό Ναυτικό: Οι φρεγάτες FREMM εισέρχονται στην “εποχή” του Link 22
Συμπερασματικά, το Link 16 είναι ένα προηγμένο και ασφαλές στρατιωτικό σύστημα τακτικής ψηφιακής σύνδεσης δεδομένων που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης και του συντονισμού των στρατιωτικών δυνάμεων, κάτι κρίσιμο στα σημερινά πεδία μάχης, όπου η καλή επικοινωνία γίνεται κορυφαίο προαπαιτούμενο. Η καθιέρωση του ως στάνταρ στη Δύση και η ικανότητά του να παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, το καθιστούν πολύτιμο πλεονέκτημα και οι Ελληνικές Ένοπλες “βαδίζουν” (έστω και με αργοπορία) στην ενσωμάτωση του.