Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα της στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Λιβύη εξελίσσονται ιδιαίτερα δυσοίωνες εξελίξεις, οι οποίες ίσως οδηγήσουν τις αντίπαλες φατρίες να λύσουν τις διαφορές τους για μια ακόμη φορά με τα όπλα.
Η χώρα είναι πλέον και πάλι de facto χωρισμένη μεταξύ δύο αντίπαλων κυβερνήσεων στα ανατολικά και τα δυτικά.
O πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγκα έχει αναδειχθεί πλέον πρωθυπουργός, εκλεγμένος από το κοινοβούλιο, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη και πλέον είναι σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την “μεταβατική” κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.
Λιβύη: οξύνεται η πολιτική κρίση – ανησυχία για επανέναρξη των εχθροπραξιών
Ο τελευταίος αρνείται να παραδώσει την εξουσία, αν πρώτα δεν πραγματοποιηθούν εκλογές. Ο Μπασάγκα δεν δέχεται την προσφυγή στις κάλπες και η αυτοπεποίθησή του σίγουρα εδράζεται στο γεγονός ότι απολαμβάνει της στήριξης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο με τη σειρά της στηρίζει η Μόσχα.
Και κάπου εδώ η κατάσταση στη Λιβύη ξεφεύγει από τα όρια της χώρας και συνδέεται με τις εξελίξεις – και κυρίως τις οικονομικές συνέπειες – του πολέμου στην Ουκρανία:
Η Ρωσία φέρεται να μελετά το ενδεχόμενο να πιέσει τον Χάφταρ να βοηθήσει να εγκατασταθεί με τη βία η κυβέρνηση Μπασάγκα στην Τρίπολη, ώστε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να διαταράξει την παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη και να διατηρήσει την πίεση στις αγορές και κυρίως στην Ευρώπη.
Και όντως, μαχητές πιστοί στον Χάφταρ απείλησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα κλείσουν τους πετρελαϊκούς σταθμούς στην ανατολική Λιβύη, την ίδια στιγμή που οι βιομηχανοποιημένες χώρες πιέζουν τα μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), στον οποίο ανήκει η Λιβύη, να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειμένου να ελεγχθούν οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στα καύσιμα.
Από την πλευρά του ΟΗΕ, η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Στέφανι Ουίλιαμς και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νόρλαντ χρειάστηκε να καταβάλουν έντονη διπλωματική προσπάθεια για να αποκλιμακώσουν την ένταση μετά την κινητοποίηση των ένοπλων ομάδων που στηρίζουν τον Μπασάγκα και έκτοτε προσπαθούν να προωθήσουν μια έξοδο από την κρίση μέσω διαπραγμάτευσης.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι περισσότερες χώρες απέφυγαν να υποστηρίξουν τη μία ή την άλλη πλευρά, με εξαίρεση τη Ρωσία η οποία στήριξε ενεργά τη νέα κυβέρνηση του Μπασάγκα.
Την ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση στη χώρα σκιαγράφησε η η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, αναπληρώτρια γενικής γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις:
«Η εκτελεστική εξουσία στη Λιβύη είναι αντιμέτωπη με μια κρίση η οποία θα μπορούσε, αν δεν επιλυθεί, να οδηγήσει σε αστάθεια και σε παράλληλες κυβερνήσεις στη χώρα», προειδοποίησε στην έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Με αυτές τις εξελίξεις, η πραγματοποίηση ελεύθερων εκλογών στη χώρα φαίνεται πλέον πιο απίθανη από ποτέ. Η Λιβύη δείχνει να μπαίνει ξανά σε ένα δρόμο εσωτερικών πολιτικών αντιπαραθέσεων, οι οποίες ίσως οδηγήσουν σε έναν ακόμη αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ)