Εδώ και δύο μέρες περίπου κυκλοφορεί στο διαδίκτυο -παράγοντας αρκετό “θόρυβο”- η παρακάτω φωτογραφία από το τραγικό πούλμαν στο οποίο επέβαινε η ελληνική αποστολή στη Λιβύη. Η εικόνα είναι ένα καρέ από βίντεο και δείχνει το καμένο όχημα μέσα σε καπνούς. Θολή βέβαια, δεν διακρίνονται λεπτομέρειες, ενώ δεν υπάρχει κάποια μεθοδική ανάλυση του τι βλέπουμε. Κι όμως, στη σχετική συζήτηση διαπιστώνεται από αρκετούς ένα “διάτρητο πούλμαν” με σήμανση μάλιστα των “τρυπών”, οπότε υπονοείται τρομοκρατική ενέργεια. Κάτι που δημιουργεί αίσθηση και πολλούς να αναμεταδίδουν την υπόθεση, συνήθως μάλιστα ως «αδιαμφισβήτητο γεγονός».
Να καταθέσουμε λοιπόν μια παραδοχή. Από τέτοιας χαμηλής ευκρίνειας φωτογραφίες και χωρίς άλλο στοιχείο, τέτοια συμπεράσματα δεν βγαίνουν. Και δεν είναι καλό να διακινούνται γιατί πυροδοτούν συνωμοσιολογία. Μετά από αυτή την παραδοχή όμως, ας κάνουμε μαζί με τους αναγνώστες μας, μια άσκηση διερεύνησης της φωτογραφίας. Προσοχή: Όχι για να βγάλουμε κάποιο στιβαρό συμπέρασμα. Αυτό είπαμε δεν γίνεται. Αλλά για να δούμε αν μας υποδείξει (αλλά όχι αποδείξει), μια διαφορετική ερμηνεία από εκείνη που προκαλεί τη μεγαλύτερη διαδικτυακή εντύπωση.
Αναζητώντας κάποιο στοιχείο
Εμείς λοιπόν αρχίσαμε ψάχνοντας το μοντέλο του συγκεκριμένου οχήματος. Για να δούμε πως είναι αυτό σε κανονική κατάσταση και να το συγκρίνουμε με τη θολή φωτογραφία.
Έχουμε όμως εικόνα από Αφρική, οπότε το ψάξιμο μας ξεκίνησε διαδικτυακά σε εταιρίες που κατασκευάζουν πούλμαν εκεί, καθώς θεωρήσαμε πιο πιθανό να προέρχεται από την τοπική αγορά (που είναι πολύ μεγάλη). Βρήκαμε διάφορες εταιρίες, είδαμε τα μοντέλα τους, αναζητήσαμε φωτογραφίες από την ίδια γωνία λήψης (δύσκολο, καθώς συνήθως τα οχήματα εικονίζονται από μπροστά). Μας πήρε ώρες και όποιος έχει ασχοληθεί με το διαδικτυακό “ψαχτήρι”, ξέρει πως από ένα σημείο και μετά γίνεται λίγο και εμμονή.
Και τελικά μάλλον ανταμειφθήκαμε. Είδαμε ένα όχημα που μοιάζει πάρα πολύ με αυτό που βλέπουμε. Είναι αυτό; Δεν το ξέρουμε! Ξαναλέμε, εδώ κάνουμε μια άσκηση για να δείξουμε πως μπορείς να ανελκύσεις περισσότερη πληροφορία, που όμως παραμένει προς έλεγχο. Αλλά σαφώς είναι κάτι καλύτερο από μια “πρόχειρη και εν θερμώ εντύπωση”.
Ποιο είναι το μοντέλο του πούλμαν; Το Yutong F7. Η Yutong είναι κινεζική εταιρεία και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο σε όγκο πωλήσεων λεωφορείων και πούλμαν. Με εξαγωγές, αλλά και παραγωγή (εκτός Κίνας) σε Γαλλία, Βρετανία, Αυστραλία, Ρωσία, αλλά και Σαουδική Αραβία και Νότια Αφρική. Εταιρίες σαν και αυτή βέβαια έχουν μεγάλη γκάμα προϊόντων, σε πολλές παραλλαγές και εκδόσεις, και με διαφορετικούς κωδικούς ανά περιοχή.
Το F7 πάντως νοτιοαφρικανικής παραγωγής, είναι ένα 7μετρο μικρό πούλμαν, έως 27 θέσεων, 8,5 τόνων μικτού βάρους. Είναι νέα σχετικά σχεδίαση, πωλείται σε αρκετές χώρες, παράγεται όπως είπαμε και εντός αφρικανικής ηπείρου, άρα ταιριάζει με την υπόθεση μας. Και κυρίως έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με την αρχική εικόνα. Προσέξτε την δεύτερη καμπύλη που κάνει η οροφή στο πίσω μέρος, που είναι ταυτόσημη και στις δύο φωτό, όπως και όλα τα άλλα στοιχεία, θέσης και μεγέθους φώτων, πινακίδας, έκτασης του παρμπρίζ, αναλογιών μεταξύ τους, διαχωρισμού πλαισίων κ.λπ.
Πάμε τώρα να ελέγξουμε την εικόνα του F7 σε σχέση με εκείνη που υποτίθεται πως φανερώνει «τρύπες από έκρηξη». Τις δύο φωτό τις φέραμε στην ίδια κλίση για να είναι πιο εύκολη η σύγκριση.
- Αρχικά η νούμερο 1 τρύπα, στο πάνω μέρος. Είναι φανερό πως μάλλον είναι η κάμερα της όπισθεν, που τοποθετείται στο κέντρο ακριβώς του πίσω πλαισίου, στο άνω μέρος. Πολλά άλλωστε πούλμαν και σύγχρονα λεωφορεία έχουν την ίδια συσκευή σε αυτό το σημείο.
- Πάμε στο νούμερο 2 κάτω δεξιά. Εκεί το Yutong έχει ένα τυπικό αντανακλαστικό στρογγυλό φως, πάλι στο ίδιο σημείο. Στην εικόνα βέβαια την καθαρή, βλέπουμε πως υπάρχει διπλό ανακλαστικό, αλλά είπαμε, τα οχήματα αυτά κυκλοφορούν με μικροπαραλλαγές. Σε άλλες φωτό από τον τόπο της καταστροφής. που βρήκαμε σε λιβυκά ΜΜΕ, διακρίνεται πως αυτό που στην Ελλάδα αποκαλείται «τρύπα από έκρηξη», είναι στρόγγυλη και πάλι ακριβώς εκεί που το κινεζικό πούλμαν έχει ανακλαστικά.
- Περνάμε στην ύποπτη τρύπα νούμερο 3. Το Yutong F7 εκεί έχει το λογότυπο του μοντέλου, που στη θολή φωτογραφία του καμένου, φαίνεται μια σκιά. Μήπως λοιπόν είναι το λογότυπο, μεταλλικό ή πλαστικό, που έχει λιώσει από την πυρκαγιά; Ίσως βλέπουμε την υποδοχή στερέωσης του;
- Τρύπα νούμερο 4. Εδώ, επιτέλους, δεν μπορούμε να βρούμε ομοιότητα. Διαφαίνεται όμως μια μάλλον στογγυλή οπή που δύσκολα θα προέρχεται από θραύσμα έκρηξης. Αμφίσημη η εικόνα, αλλά κατά τη δική μας εκτίμηση δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί «έκρηξη-διάτρηση».
Να συνοψίσουμε εδώ: Δεν αποδείξαμε τίποτα. Απολύτως τίποτα. Αλλά βλέπουμε πως η συζήτηση έως και βεβαιότητα περί “διάτρητου” πούλμαν, μπορεί να αμφισβητηθεί πειστικά, με κάποια διαδικτυακή αναζήτηση και βέβαια χωρίς διάθεση καταστροφολογίας. Kαι καλούμε τους αναγνώστες μας να κάνουν τη δική τους ερασιτεχνική διερεύνηση και να βρουν περισσότερες ή και τελείως διαφορετικές ενδείξεις, ώστε να εξελιχθεί ο διάλογος. Μπορεί να κάνουμε εμείς λάθος σε ότι βρήκαμε.
Τι έγινε στο τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη που κόστισε τη ζωή σε 5 Έλληνες
Όμως τι συνέβη στη Λιβύη; Έχουμε γράψει σχετικά από τις πληροφορίες που συλλέξαμε (στο παραπάνω άρθρο), μα σίγουρα θέλουμε περισσότερες λεπτομέρειες, που ζητάμε να δωθούν στη δημοσιότητα από επίσημη πηγή.
Για να προλάβουμε και την κριτική. Δεν επιχειρούμε με την άσκηση που παραθέτουμε, κάποιο «ξέπλυμα» των όποιων ευθυνών οργάνωσης. Γιατί είναι εκτίμηση μας πως υπάρχουν τέτοιες, δια του αποτελέσματος. Καθώς δεν μπορεί η απώλεια 5 Ελλήνων σε δύσκολη αποστολή σε μια ξένη χώρα, όπως η Λιβύη, να καταχωρηθεί απλά στην «κακιά την ώρα». Και το τυχαίο υπάρχει, και το ατύχημα μπορεί να συμβεί, και το απρόσμενο να καραδοκεί. Αλλά πρέπει να αποδειχθεί πως η προετοιμασία ενός τέτοιου εγχειρήματος έγινε με την μεγίστη -δυνατή πάντα- πρόβλεψη, με τη διασφάλιση πολλών παραμέτρων και το συνυπολογισμό και του αναπάντεχου. Αν αυτά έχουν γίνει, τότε και μόνο τότε, το τραγικό μπορεί να αποδοθεί στο μοιραίο.
Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι την ταχεία αναζήτηση ακραίων ερμηνειών περί «τζιχαντιστών», «τουρκικής ΜΙΤ σε τζιπ», «δολοφονία Ελλήνων με θυσία ολόκληρης οικογένειας Λιβύων», υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και το ίδιο και η βιασύνη υποδείξεως ενόχων. Το βασικό είναι να διατηρούμε καθαρή εικόνα των όσων ξέρουμε και καθαρότερη των όσων δεν ξέρουμε. Και με βάση αυτά να απαιτήσουμε τη διερεύνηση, τις πειστικές απαντήσεις, αλλά και την ανάληψη ευθύνης αν και όση διαπιστωθεί. Για να είναι το όποιο συμπέρασμα συμπαγές και όχι “διάτρητο”.
Rafale…
Την αναβάθμιση του ΣΑΕ ξεχάσατε η οποία είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για όλα τα υπόλοιπα.
Διαβάστε εδώ ένα εξαιρετικό άρθρο του πάντα απολαυστικού Σμηνάρχου Κ.Ζηκίδη:
https://www.armyvoice.gr/2018/07/prosomiosi-ellinika-f-16-viper-enantion-tourkikon-f-35/
Μετα τα F16 ενα είναι το επόμενο βήμα , Το F35 + όπλα μακράς εμβέλειας για ολη την αεροπορια + και νεα τεχνολογία αισθητήρων ατρακιδια …
Ευρωπαϊκός υποψήφιος ειναι μόνο ένας ,το Γαλλογερμανικο project αλλα μάλλον θα αργήσει .
Επίσης δεν εχουμε κανενα νεο απο τα Neuron !!!
Εκτός από το μονολεκτικό του
Mageiras, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε εγχώρια παραγωγή προηγμένων όπλων και ΜΕΑ (και ο συνδυασμός αυτών…) για την αποδέσμευση από τις ξένες εφοδιαστικές αλυσίδες και βιομηχανίες στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Το μόνο σίγουρο είναι οτι πρεπει να πάμε σε απόκτηση Φ35 λόγο στεαλθ…θα τα έχουν οι απέναντι καλό είναι να τα έχουμε κ εμεις.
Σε dogfight όμως υπερτερούν τα μιραζ των φ16… οπότε αν οχι κ ραφαλε τότες προτείνω τα gripen Ε. Θα είχαμε μεγάλη υπέροχη με αυτόν τον τρόπο κ ειναι εν σύγκριση με άλλα αρκετά ποιό οικονομικά για να πετούν απο το Αιγαίο κ να κάνουν τις αναχαιτίσεις.
Οποτε Φ35 κ grιpenΕ
Aμην οι γαλλοι μεσω αντισταθμιστικων να προσφερουν εφικτο οικονομικα πακετο ομογενοποιησης ολων των Μ2000 της ΠΑ.
Aμην τα αγαπημενα και ηρωικα 30αρια να συνεχισουν αναβαθμισμενα να υπηρετουν μεχρι να … λιωσουν.
Αμην τα 50αρια να καταληξουν φουλ 70.
Αμην να αποκατασταθουν οι διαθεσιμοτητες spartan & hercules δια παντως.
Αμην να γινει η αναβαθμιση σε Global Eye.
Η επομένη μέρα μετα τα F16V θα πρεπει να περιλαμβάνει:
1) την αναβάθμιση και των υπολοιπων F16 σε V
2) την προμήθεια συγχρονων οπλων αλλιώς δεν εχει νοημα η ολη προσπάθεια (Harpoon, NSM, Spice, κλπ κλπ)
3) την επαυξηση του αριθμού των Mirage 2000-5 (μεταχειρισμένα) και την ενεργοποιηση δυνατοτητας τους βολής Exocet
4) την αποκτηση 40-50 F35 καθώς και περίπου 60+ Rafale F4. Απιθανο σενάριο τα δεύτερα, οι αριθμοι όμως ειναι υπαρκτη αναγκη που θα βρουμε μπροστα μας μια η αλλη. Θα μπορουσαμε σαν αντάλλαγμα να ζητήσουμε και κανα μτχ F16 τουλάχιστον για συμπληρωση απωλειών.
5) Εκσυγχρονισμός των ERIEYE… δεν χωρα και πολυ συζητηση
6) Απόκτηση 30-40 Fighter/Trainer αεροσκαφων (Μ346 κανεις?) μαζί με τον οπλισμό τους.
7) Απαίτηση για παραχώρηση 2χ KC-10 Extender σαν αντάλλαγμα για την παραχώρηση βάσης
8) Διερευνηση για παραχώρηση/αποκτηση σε φιλικη τιμή 5χ C130J μεταχειρα παντα (πως τα χασαμε τα βρετανικα ενας θεος το ξερει)
Γενικά οι ανάγκες ειναι πολυ μεγάλες και παρα μα παρα πολυ ακριβές. Θα πρέπει ομως να σπάσουμε αυγά και να κάνουμε ομελετα. Η αεροπορία έχει ανάγκη απο τουλάχιστον 5δις και πρεπει να γινουν τώρα για να αποδώσουν σε 4-6 χρόνια.
Επιτέλους ΠΤΗΣΗ ένα άρθρο που βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Καλό το νέο μαχητικό αεροσκάφος το οποίο θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ΠΑ δεν παύει όμως να χρειάζεται και το << κοντάρι>> το οποίο θα αποτελούν τα F-16V,MIRAGE2000,F-16 BLOCK 50+ για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου . Επιπλέον θα τολμήσω να προσθέσω και την αναβάθμιση των PATRIOT η οποία σε συνδυασμό με τα αναβαθμισμένα ΑΣΕΠΕ θα αποτελούν θανάσιμη απειλή για τους γείτονες . Τέλος θα αναφέρω και τη προτίμηση μου στο RAFALE έναντι του F-35 για μια σειρά από λόγους (κόστος απόκτησης και χρήσης, συνδυασμό EXOCET/SCALP τα οποία υπηρετούν ήδη στη ΠΑ κ.α)
Αν νικήσουν οι πολιτικές λυκοφιλίες και μείνουμε μόνο με αμερικάνικα αεροσκάφη, προσωπικά θεωρώ ότι θα είναι μεγαλύτερο λάθος και από τον εκσυγχρονισμό των P-3! Όσο για τα F-35, κατά τη γνώμη μου είναι ένα εξωπραγματικά ακριβό μαχητικό (απαραίτητες υποδομές+α/φος καθεαυτό+συντήρηση) και ως εκ τούτου όσο καλό και να είναι δεν μπορεί να υποστηριχτεί από τη χώρα μας. Να τολμήσω να προσθέσω και μη δοκιμασμένο επαρκώς, με παιδικές ασθένειες να βγαίνουν συνεχώς στη φόρα.. Η Ελλάδα θέλει τα πιο δοκιμασμένα Rafale τελευταίας έκδοσης που θα κάνουν μια χαρά τη δουλειά μέχρι να καθιερωθούν ικανά μη επανδρωμένα μαχητικά ή κάτι άλλο σε καμιά 40αριά χρόνια..
Η άμεση λύση που πρέπει η κυβέρνηση να κάνει προχθές είναι μετεγκατάσταση 24 Mirage 2000-5F και D μαζί με τα όπλα τους.
Δεν έχουμε χρόνο.
Ο ερντογάν κάνει πράξη ότι υποσχέθηκε:
1) Αγία Σοφία τζαμί (έγινε)
2) Κατάκτηση της Γαλάζιας Πατρίδας. Ήδη έχει γίνει εν μέρει με τον εποικισμό των νησιών μας. Οι νησιώτες αδελφοί μας θα έχουν δύσκολο έργο και διπλό μέτωπο.
Η πρόταση σας είναι μονόδρομος για ομοιογενοποίηση F16, M2000 και απόκτηση Rafale ως ενδιάμεση λύση για αντικατάσταση του στόλου (πρώτα τα M2000) με το FCAS (στο οποίο μπορούμε να πάρουμε συμμετοχή).
Έχουμε πόλεμο. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με όσους από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και με εντεταλμένη υπηρεσία προσπαθούν να μας αποκοιμίσουν.
Πολύ ωραίο αρθρο που θετει το θεμα Π.Α του κοντινου μελλοντος σε σωστη βαση. Τη δε φωτογραφια με τα 2 δελταπτερυγα μακαρι να την δουμε στο μελλον…Όταν θα αποσυρονται τα mirage να τα συνοδευουν rafale με ελληνικο εθνόσημο.
Αν εξαιρεσουμε τις παγιες ελλειψεις σε θεματα εκπαιδευσης, υποστηριξης, οπλων, συστηματων υποστηριξης αποστολων, αναβαθμισης ΣΕΠ, κλπ, στο ζητημα αμιγως της επιλογης νεου μαχητικου ειναι πολυ πρωιμη ακομα οποιαδηποτε σκεψη.Αυτο θα εξαρτηθει και απο τις εξελιξεις στο ζητημα των Τουρκικων F 35, μια υποθεση που δεν εχει κλεισει οριστικα οπως πιστευουν πολλοι.Σε καθε περιπτωση το Rafale, ιδιως στην πολλα υποσχομενη εκδοση F 4, μοιαζει μια ιδανικη επιλογη, συνδυαζοντας και την συνεχεια της Γαλλικης οδου προμηθειας αεροπορικου υλικου, πραγμα απαραιτητο, αν και κοστοβορο, για την επαρκεια μεσων ακομα και σε περιπτωσεις οπου υπαρχουν δυσκολιες σε επιπεδο διακρατικων σχεσεων, για να το πω πιο κομψα.
Έτσι οπός λέτε πρέπει να γίνει η πολεμική αεροπορία του μέλλοντος.
Αλά αυτό το απόλυτο σενάριο δεν νομίζω ποτέ να επιτευχθεί.
Το πρόβλημα είναι ότι η ΠΑ δεν αντέχει έναν τόσο μεγάλο στόλο με 4 διαφορετικούς τύπους κάποιος είναι ο αδύναμος κρίκος, η όλα τα μιραζ θα αποσυρθούν η δεν θα αγοράσουμε το F35, το ραφαλ είναι το μέλλον,
Και το πιο λογικό σενάριο είναι F16v με ραφαλ γιατί τα μιραζ έχουν έτσι κ αλλιώς απαξιωθει και το F35 είναι πανάκριβο στην χρήση.
Εγώ πιστεύω ότι θα μείνουμε κάποια στιγμή μόνο με τα 80 F16V και έπειτα θα αγοράσουμε μεταχειρισμένα ραφαλ.
Σιγά μην μείνει Euro για την Αεροπορία
-des
- 3 billion και τελειώσαμε
2 Be
Τα ξαναλέμε κατά το 2030!!
Θα με πει κανείς γαλλομανη… Τα πράγματα ωστόσο είναι απλά.
Σουπερ ντουπερ το F-35 ωραία παμε να το παρουμε!
Ξεκινάμε:
Θα το πληρωσουμε όσο και οι Αμερικανοί? Κι αν ναι θα έχει το ίδιο στελθ με αυτούς ή πρόκειται για εξαγωγιμη έκδοση? 1ο φάουλ
Θα είναι πληρως λειτουργικό ανεξάρτητα από την συγκατάθεση των ΗΠΑ για να το χρησιμοποιήσουμε? 2ο φάουλ
Θα έχουμε όλα τα όπλα αποδεσμευσιμα για αγορά και κυρίως:θα έχουμε τα μελλοντικά? 3 φάουλ
Είναι ώριμο τεχνολογικά το μαχητικό ή θα πρεπει με το που το παρουμε να προβουμε σε αναβαθμίσεις? 4 φαουλ
΄Με δεδομένο ότι σε 10 με 15 χρόνια από σήμερα θα πετάν 6thG Air Dominance Fighters νομίζω ότι η αγορά των F35 είναι άσκοπη και άκαιρη.
Θεωρώ ότι αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να δωθούν για την είσοδο σε κάποιο consortium Μαχητικού 6ης Γενεάς με option αγοράς τουλάχιστο 100 σε πρώτη δόση.
Τώρα τα block 30 μπορεί να γίνει ένας μινι εγχώριος εκσυγχρονισμός έστω και με την βοήθεια της LM για την τοποθέτηση σύμμορφων δεξαμενών και των απαρτιών του ρανταρ των block 52 και ενός IRST. (Pirate πχ)
Ομοίως τα Μ2000 θα έπρεπε να γίνει ένας μίνι εγχώριος εκσυγχρονισμός με τις σύμμορφες δεξαμενές του Rafale ( είχαν αρχικά σχεδιαστεί για το Μ2000), IRST, EOTS και ίσως την αλλαγή των οθονών του πιλοτηρίου ή ΗΜD και Link 16.
Για όλα τα αεροσκάφη δεν θα στοιχίσει περισότερο από 2 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος και θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τους Ουρανούς δικούς μας μέχρι να έρθει το 6ης Γενεάς Αεροσκάφος.
Αναβάθμιση 122 F-16V, αναβάθμιση Mirage σε ένα κοινό πρότυπο, αναβάθμιση Erieye, αναβάθμιση Patriot και φυσικά αγορά επιπλέον όπλων και ατρακτιδίων για τα F-16V.
Για το ΝΜΑ το F-35 έχει το πλεονέκτημα αλλά αν δεν έρθει με τα κατάλληλα όπλα τότε το Rafale F4 (με Meteor και όχι μόνο) θα κερδίσει το στοίχημα. Ειδικά αν η Safran προχωρήσει τα σχέδια της στην Ελλάδα -και άλλες γαλλικές εταιρείες ακολουθήσουν- τότε το Rfale F4 θα κερδίσει στα σημεία.
https://www.kathimerini.gr/1075551/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/synthrhsh-kinhthrwn-aeroskafwn-sthn-ellada
Αν το Rafale άνοιγε πόρτα για συμμετοχή μας στο FCAS θα ήταν διπλά επωφελής επιλογή. Ωστόσο, δεν βλέπω να αποφεύγεται το F35 ως NMA, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τόσο για πολιτικούς λόγους όσο και του μονοπωλίου του stealth. Εκτός και αν οι Γάλλοι έκαναν κάποια εντυπωσιακή κίνηση, όπως π.χ. παραχώρηση με leasing μιας μοίρας μεταχειρισμένων Rafale, για αντικατάσταση των Μ2000-EBGΜ.
Σε κάθε περίπτωση, το παράτημα των τελευταίων προκαλεί πραγματικά θλίψη, ειδικά αν συνυπολογιστεί ότι πρόκειται για αεροσκάφη σε άριστη δομική κατάσταση. Είναι κρίμα που οι Γάλλοι δεν προτείνουν κάποια έκδοση των RDY-2/3 με κεραία AESA. Αν όμως δεν προσφερθεί κάποια λύση χαμηλού κόστους ούτε με τα RDY-3, δεν βλέπω τρόπο να διασωθούν από την πρόωρη (και άδοξη) απόσυρση. Βέβαια δεν κρύβω ότι κατά καιρούς φαντασιώνομαι πως θα ήταν αν υπήρχε στην αγορά ένα πακέτο εκσυγχρονισμού, με τα Μ2000 να φορούν π.χ. το Selex Raven ES-05 των Gripen-E, αλλά είπαμε, όνειρα!..
Όπως έχουν τα πράγματα, η πιο βατή (και οικονομικά ανεκτή) λύση για εμάς θα ήταν μια πρόταση στα HAE για αγορά 20-24 Μ2000-9 και η τοποθέτηση link-16 σε όλα. Έτσι θα καλυφθεί τουλάχιστον η έλλειψη AESA μέσω της συνεργασίας με τα Vipers και τα ΑΣΕΠΕ. Και προφανώς, επαναπιστοποίηση/αναβάθμιση των AM39 και των Μica σε -ng.
Πιστεύω τα στελέχη της Π.Α. μπορούν και πρέπει να εκπονήσουν τις οικονομοτεχνικές μελέτες που χρειάζονται ώστε η Π.Α. να είναι φόβητρο και στο μέλλον και να μπορεί να κράτα τα κόστη χρήσης σε ανεκτά για την οικονομία της χώρας επίπεδα.
Εγω παντως παραθετω καποιες σκεψεις επι του θεματος “μετα τα f-16v τι;”:
Αμεσα λοιπον θελουμε:
Δεδομένου όμως ότι σύντομα η ΠΑ θα στέλνει στο εργοστάσιο ένα σεβαστό αριθμό από 16αρια για αναβάθμιση σε Viper, πρέπει να βρεθεί μια λύση και για αυτό είτε από την Αμερική είτε από τη Γαλλια.
Εγώ θα ήθελα να μπορούσαμε να περνάμε 30 Rafale στη θέση των fantom, και σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη αγορά των belhara, οι γαλλοι να μας παραχωρούσαν έναν ικανό αριθμό mirage από τα αποθέματα τους.Τα δε egm/bgm με τους exocet να πηγαίνανε στην Κύπρο μόνιμα με έξοδα της Μεγαλονησου.
Εναλλακτικά το F-35B+JSM είναι μεγάλο δέλεαρ για το Αιγαίο .Θα αντικαθιστουσαμε τα F-4 με 2 ντουζινες F-35B και να ζητάγαμε απο τους Αμερικανούς μεταχειρισμενα f-16 άμεσα ή έστω την ανταλλαγή των F-16 block 30 με πιο σύγχρονα block (μτχf16 θα ήταν ένα καλό αντάλλαγμα για τη Σούδα)
Επίσης αίτημα για παραχώρηση μιας μοίρας PATRIOT, εκσυγχρονισμό των υπαρχοντων και απόσυρση των i-HAWK.
Τέλος απαιτείται μια διακλαδική δικτυοκεντρική διασύνδεση όλων των οπλικών συστημάτων που μπορούν να ενσωματώσουν link-16 καθώς αξιοποίηση των ucav και αγορά νέων(γιατί όχι και εγχώριων)
Η προμήθεια ενός αριθμού F-35 έστω και ο ελάχιστος αριθμός των 12 αεροσκαφών αποτελεί μια αναγκαιότητα για την Π.Α.. Οι S-400 περιορίζουν τις δυνατότητες του συνόλου των αεροσκαφών της Π.Α. ανεξάρτητα του τι ραντάρ θα φοράνε ή τι κινητήρα θα έχουν. Αποτελούν ένα φράγμα που αποκλείει ολόκληρη περιοχή. Η αποδέσμευση ενός αριθμού AGM-88E μαζί με τα F-35 θα μας έδινε το “φιλί της ζωής”. Το να λέμε οτι δεν χρειαζόμαστε άμεσα τα F-35 είναι σαν να στρουθοκαμηλίζουμε.
Rafale f4 για μεθαύριο
m2000-5F για αύριο
FOS για σήμερα
Αναβάθμιση όλων των f-16 σε επίπεδο v πλην των b30. Ατεακτιδια και νέα όπλα για όλα. Πρόταση συνολική στην Γαλλία για 60 rafale σε f3r και f4 έκδοση πακέτο με τις belharra και τις xl versions, ομογενοποίηση των mirage σε ίδιο επίπεδο και να μπορούν να ρίξουν όλα scalp αλλά και am39 Exocet, επαναπιστοποιηση όλων των γαλλικών όπλων και αίτημα να μπούμε τόσο στο ευρωπαϊκό άρμα μάχης όσο και στο fcas. Δεν ξέρω αν στο παραπάνω πακέτο θα μπορούσε να μπει ακόμη και η πιστοποίηση και αγορά τορπιλών f 21 με πιθανή παραγγελία γαλλικών υποβρυχίων. Έτσι γίνονται οι σοβαρές συζητήσεις, και θα παρακαλέσω να μην μου πείτε κάποιοι πως δεν έχουμε λεφτά διότι με το παραπάνω πρόγραμμα και πιο πολλες οικονομίες κλίμακας θα πετύχουμε και θα κάνουν τεράστια προσπάθεια να μας δώσουν χρηματοδότηση. Και ναι αναφέρομαι σε τουλάχιστον 10 belharra 5 υποβρύχια, 60 rafale και όπλα και fos για όλα τα παραπάνω. Επίσης για να προλάβω τα περί αμυντικής διπλωματίας ναι ισχύει και αυτό σε ένα βαθμό είτε μας ενοχλεί είτε όχι. Αλλά τον κυριότερο είναι τι συμφέρον μας. Καθαρά αυτό. Και μιας και είναι της παρούσης, ας ψάξουν όσοι δεν το γνωρίζουν ήδη για την πρόσβαση στον δορυφόρο Helios. Έχει πολύ ενδιαφέρον ο συνδιασμός των παραπάνω πλατφορμών και υποστρατηγικων όπλων με αυτό.
Όλα γίνονται δίχως γκρίνια, με δουλειά και ομόνοια και φυσικά όταν όλοι προσπαθήσουμε για αυτό.
Με εκτίμηση.
Καλησπέρα!
Σενάριο:
Τα F-35 πετάνε χωρίς να έχουν εντοπιστεί προς το στόχο τους. Ο οποίος είναι οι συστοιχίες S-400.
Αφού φτάσουν εντός βεληνεκούς των πυραύλων που φέρουν, ανοίγουν οι θυρίδες για να τους εξαπολύσουν.
Τότε εντοπίζονται από τα εχθρικά ραντάρ. Λόγω των θυρίδων.
Ερώτηση 1:
Τα βλήματα αναχαιτίζονται από τα S-400;
Ερώτηση 2:
Αφού εντοπίστηκαν τα αεροσκάφη, μπορούν να καταριφθούν;
Ευχαριστώ!
Καταρχάς, θα πρέπει να ξεπεράσουμε το σύνδρομο του τζαμπατζή εάν θέλουμε να κάνουμε δουλειά. Με π… δεν βάφονται αυγά.
Χρειαζόμαστε πυρομαχικά και συντήρηση εξασφαλισμένα εφ’ όρου ζωής. Και να πουλήσεις αεροσκάφη, μαζί με το πακέτο συντήρησης θα “πιάσουν” περισσότερα χρήματα.
Χρειαζόμαστε αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Μου ήρθε στο μυαλό η μία μοίρα Rafale ηλεκτρονικού πολέμου που είχε ως πρόταση ο Wolf. Ίσως πρέπει να σκεφτούμε αντικατάσταση των F-16 που δεν θα γίνουν Viper με Rafale.
Όσον αφορά τα Μιράζ τέσσερις λύσεις βλέπω: 1. Πιστοποίηση πυραύλων Cruise στα F-16 ή/και Rafale και τα ξεχνάμε. 2. Αναβάθμιση από Γάλλους ή Ισραηλινούς (;). 3. Αντικατάσταση με Gripen. 4. Να περιμένουμε και άλλες χώρες να κατασκευάσουν stealth strike fighter και να παίξουμε με τον ανταγωνισμό τις τιμές. Εάν τότε το F-35 είναι πιο φθηνό να το πάρουμε.
Να προσθέσω κάποια πραγματάκια πριν αρχίσουμε να μιλάμε για ΝΜΑ.
Αναβάθμιση του ΣΑΕ. Υπάρχουν μερικά πολύ καλά εποχούμενα ρανταράκια στην πιάτσα, πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούμε έναν αριθμό.
ΑΑ άμυνα. Ίσως η αναβάθμιση των Πάτριοτ είναι επιβεβλημένη ωστε να καλύπτουν 360 μοίρες. Ιδανικά χρειάζεται ενίσχυση και η αεράμυνα μέσου βεληνεκούς, αλλά και μικρού βεληνεκούς για τους τουρκικούς δρόνους..
Εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Οι πιλότοι μας αξίζουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, και αυτή την στιγμή είμαστε σε μαύρα χάλια.
Ατρακίδια και διάφορα όπλα. Αυτονόητο.
Συστήματα συλλογής σημάτων/πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου. Αυτό είναι κάτι που θα άξιζε να το αναπτύσσαμε εγχωρίως. Αρχίζεις ταπεινά, αλλά αν έχεις μακροπρόθεσμο πρόγραμμα με εξασφαλισμένο και πλήρως κοινοποιημένο πλάνο[*] χρηματοδότησης ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κάνει θαύματα σε σύντομο σχετικά χρόνο.
[*] απαραίτητο για να ξέρουν οι εταιρίες που, πόσο και πότε να επενδύσουν. Συνεπώς θα πρέπει και να σχεδιαστεί μαζί τους.
Πλάκα πλάκα, πολύ σύντομα τα 34 F4 θα μας πούν “έχετε γειά”.
Θα μας πούν γειά τα 32 F16 Block 30, κι όπως πάει πολύ σύντομα θα μας πουν “έχετε γειά” και τα 42 M2000, ή τουλάχιστον τα 19 Μ2000 EGM/BGM
Μιλάμε για 80 εως 100 δυσαναπλήρωτα αεροσκάφη. Ίσως – λέω ίσως – δλδ ονειρεύομαι – δυό μοιρούλες Ραφάλ να μπορούσαν να αναλάβουν όλες τις αποστολές που εκτελούσαν αυτά τα άφοι. Και σίγουρα μπορούν να φέρουν τα όπλα των M2000, αρκεί να τα επαναπιστοποιήσουμε.
Αν θελουν να μας βοηθησουν οι “συμμαχοι” Αμερικανοι, ας μας δωσουν την αδεια και την βοηθεια να “σαρωσουμε” καμμια 50αρια+ Χορνετ που σταδιακα αποσυρονται απο διαφορες χωρες. (βεβαια, αυτα δεν ειναι Λοκχιντ Μαρτιν, οποτε προβλημα).
Το Φ-35 δεν το χριαζομαστε, οσο δεν το εχουν και οι απενεντι.
Αριθμους χρειαζομαστε, και δικινητηρια.
Μεταχειρισμενα Ραφαλ επισης θα βοηθουσαν εξισου
Eκσυγχρονισμός Mirage και NMA Rafale.
Εξοπλιστική ευθυγράμμιση με τη Γαλλία. Είναι η μόνη μας σύμμαχος πλέον.Έχει τα δικαιώματα εξόρυξης σε Κύπρο και Ελλάδα. Είναι ενάντια στην Τουρκία ανοικτά.
Οι ΗΠΑ έδωσαν μαζί με τη Γερμανία δώρο στον Ερντογάν την Αγ.Σοφιά για τη βρώμικη δουλειά που τους έκανε στη Λιβύη. Που στέρησε τις ανταγωνιστικές βιομηχανίες της Γαλλίας και Ιταλίας το φθηνό Λιβυκό αέριο (και ίσως το Αιγυπτιακό και από τα ΗΑΕ στο μέλλον).
Για την αγαθοεργία αυτή έδωσαν στον Ερντογάν σαν αντάλλαγμα αυτό που πάντα ήθελε, τώρα στη δύση της καριέρας του. Την Αγ.Σοφιά. Το έκανε τώρα ο Ερντογάν γιατί τώρα έχει τη μέγιστη στήριξη από τις ΗΠΑ (δεν ειναι τυχαίο που οι αμερικάνοι σιωπούν και δεν θα αντιδράσουν παρόλο που και το Πατριαρχείο τους έχει στηρίξει απόλυτα).
Το θέμα της Λιβύης θίγει την ελληνική κυριαρχία, την ΑΟΖ μας. Επίσης μια τουρκική αεροπορική βάση ανοίγει μέτωπο στα νώτα της αεράμυνας μας. Θα θέλουμε νέα ραντάρ, νέες περιοχές που πρέπει να ελέγχουμε κτλ Επιπρόσθετα μια ναυτική βάση δε συνδυασμό με το Anadolu ας μην σκεφτούμε τι κινδύνους μπορεί να κρύβει. Ίσως να βάλουμε και φρουρές στα Κύθηρα…
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι λάθος να αγοράσουμε όπλα από τις ΗΠΑ, όχι F-16, F-35 και φρεγάτες σίγουρα. Οι Αιγύπτιοι το μετάνιωσαν και ψωνίζουν από αλλού εσπευσμένα. Όχι τυχαία από Γαλλία και εκείνοι. Εμείς πρέπει να έχουμε όπλα συμβατά και με μεγαλύτερο interoperability με την Κύπρο που επίσης εξοπλίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλία, και με τους ίδιους τους Γάλλους αν χρειαστεί να επιδείξουμε από κοινού ισχύ στα Ελλαδικά και Κυπριακά οικόπεδα και με τους Αιγυπτίους αν χρειαστεί έμπρακτα να αμφισβητήσουμε την τουρκική κυριαρχία νότια της Κρήτης.
Τα χρήματα από τους υδρογονάνθρακες ίσως μας σώσουν γεωπολιτικά και οικονομικά. Οπότε πρέπει να τα επενδύσουμε πίσω σε αυτόν που τολμάει να επενδύσει σε εμάς.
Δεν ξέρω τι και πώς θα αναβαθμίσουμε και τι θα αγοράσουμε αλλά
1) εν αρχή είναι η πληροφορία και ο διαμοιρασμός της . Η γνώση του τί γίνεται στο “σπίτι” σου , στην “αυλή” και “γειτονιά” σου είναι εκ των ων ούκ άνευ. Το να καθοδηγείς τις πλατφόρμες σου και τα όπλα τους απομυζώντας το 110% των δυνατοτήτων τους (έστω κι αν αμφότερα δεν είναι τα πιο σύγχρονα-ακριβά ) είναι καθοριστικό της επικράτησης.
2) Βοηθάει (!!! ) το να ξέρεις και υποστηρίζεις κάποιο δόγμα (για παράδειγμα μόνο άρνηση περιοχής ή και κυριαρχία -και ως πού ) εξοπλιζόμενος-διατασσόμενος-εκπαιδευόμενος κατάλληλα.
3) Τα “λεφτόδενδρα” δεν θα ευδοκιμήσουν σύντομα στην Ελλάδα άρα από την μια θέλουμε λελογισμένες κινήσεις( ξεζούμισμα όσων έχουμε και στοχευμένα καινούρια) και από την άλλη να μένει και ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των δαπανών στην χώρα μας-με ταυτόχρονη εφοδιαστική ασφάλεια
Κι αν τα παραπάνω ακούγονται πολύ γενικόλογα και “μπλα-μπλα” , να καταθέσω μια μόνο πρόταση …. γιατί να μην γίνουν τα παλιά F-16 και διχίλιαρα τα “μουλάρια” των σούπερ-ντούπερ αδελφών τους με link-16 ή όποιο άλλο και μια μετριοπαθή αναβάθμιση μικρότερου κόστους από αυτήν σε -V- ή -MK- ; Ή , γιατί να μην σκεφτούμε (το έχει ήδη γράψει η “ΠΤΗΣΗ” ) την λύση των μαχητικών ως τροφοδότες καυσίμων σε επιχειρήσεις , αντί των τεράστιων στόχων KC ;
Εκτος απο τα φ35 και τους εκσυγχρονισμους ειναι πολυ σημαντικο να αναβαθμιστει η Αεραμυνα και το ΣΑΕ,θα πρεπει να μπορουμε να δωσουμε πειστικες απαντησεις οσον αφορα την αντιμετωπιση των βαλιστικων πυραυλων και των αλλων εναεριων απειλων που προερχονται απο τη γειτονα..
Αφού από την αναβάθμιση των F-16 σε επίπεδο V προκύπτουν 84 συλλογές απαρτίων F-16 block 52/block 52 adv. ποιός ο λόγος να μην αναβαθμιστούν και τα block-30 ( που έχουν ήδη αναβαθμιστεί με F-110GE-129 ίδιο με των block-50 ) σε κάτι μεταξύ block-50 και block-52 ;
Αν δεν αναζωπυρωθει η προοπτικη των τουρκικων F35, δεν το βλεπω το ΝΜΑ οσο ειμαστε εν ζωη πολλοι απο εμας εδω.
Επισης όσο δεν υφιστανται τουρκικα F35, με σουλουπωμα, ολοκληρωση, υποστηριξη και εκσυγχρονισμο ολων των υπαρχοντων μεσων συν σοβαρη επενδυση σε φερομενα συστηματα και οπλα παιρνουμε το προβαδισμα ισχυος που χρειαζομαστε ανετα. Χωρις ΝΜΑ.
Δεν βγαινουν τα οικονομικα ετσι και αλλιως, ακομα και βαθια μακροπροθεσμα, ουτε θα υπαρξει ποτε ηγεσια που θα εχει τετοιες προτεραιοτητες.
Στη απιθανη περιπτωση ΝΜΑ, θεωρω οτι θα εχουν βγει σιγουρα εκτος υπηρεσιας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ τα egm και τα 30αρια …
Πολύ πιθανόν να μην χρειαστει να αγοράσουμε νέου τυπου μαχητικά αεροσκάφη για την επόμενη δεκαετία. Κονδύλια δεν υπάρχουν για τόσο ακριβή αγορά μαχητικών.
Το πρόβλημα μας δεν ειναι απαραιτήτως να αντιπαραθέσουμε κάτι εναντίον των τουρκικών Φ-35 διότι δεν θα υπάρξουν τουρκικά Φ-35 για τα επόμενα χρόνια (εαν οχι και ποτέ).
Το πρόβλημα μας ειναι αντιπαρατάξουμε επαρκή αριθμό απο ΚΑΛΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ F-16V και Mirage εναντίον των Φ-16 της τουρκίας. Οπότε το καλύτερο σχέδιο για τα διαφαινόμενα κονδύλια το είπε ο Φιγκολφιν
«Αναβάθμιση 122 F-16V, αναβάθμιση Mirage σε ένα κοινό πρότυπο, αναβάθμιση Erieye, αναβάθμιση Patriot και φυσικά αγορά επιπλέον όπλων και ατρακτιδίων για τα F-16V».
Εγω προσθέτω οτι αυτες τις αναβαθμίσεις να τις συμπληρώσουμε με αγορά επιπλέον 24-36 F-16V συν ισχυρότερα όπλα. Με επιπλέον €1,5 Δισ για 24-36 F-16V θα μπορούμε να αντιπαρατάξουμε πολυαριθμότερο μεγαλύτερων δυνατοτήτων και ισχυρότερα εξοπλισμένο αεροπορικό στόλο απο οτι η τουρκια.
Στο μεταξύ μπορουμε να συζητάμε για το Φ-35, για το Ραφάλ Φ4 ή και για το μελοντικο Ευρωμαχητικό 6ης Γενεάς, αλλά όλα αυτα για μετα απο μια δεκαετία, διότι στο μεσοδιάστημα με αυτην την προτεινόμενη συνθεση θα τους ελέγχουμε πλήρως.
Ναι, στο μέλλον θα αγοράσουμε πολύ πιο εξελιγμένου τυπου Μαχητικό Αεροσκάφος, αλλά δεν ειναι απαραίτητο να το επισπεύσουμε όσο η Τουρκία αδυνατεί να αγοράσει Φ-35 ή άλλο νέο μαχητικό. Στο μεταξύ κερδίζουμε χρόνο βελτιώνοντας τα οικονομικά μας και καλύπτωντας άλλες αδυναμίες μας ταυτοχρόνως ελέγχωντάς τους πλήρως.
Με την αναβάθμιση των F-16 και έπαθαν παροξυσμό… Για φανταστείτε να παίρναμε F-35 τι κατάθλιψη θα τους έπιανε.. Είναι ιστορικής σημασίας η ποιοτική αναβάθμιση που θα μας δώσουν τα F-35. Η αγορά Rafale κρίνεται σκόπιμη σε περίπτωση επιλογής SU-35, πράγμα που για να γίνει θα σημαίνει ότι η Τουρκία έφυγε από το ΝΑΤΟ. Αντικειμενικά τα Rafale δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, Είναι εξίσου ακριβά με τα F-35, Εξίσου ακριβά στην χρήση (δικινητήρια), Μελλοντική αναβάθμιση με εγγυημένα τρομακτικό κόστος, και τέλος θα αποτελεί τροφή για τους S-400.
Μην ξεχνάτε τα κολητάρια τους το Κατάρ… που μπορούν να μάθουν ότι θέλουν για το Rafale… και να είστε σίγουροι θα το μάθουν όταν και αν χρειαστεί…
Αν δοθούν χρήματα για όλα τα προγράμματα που αναφέρει το άρθρο (και σωστά τα αναφέρει γιατί είναι απαραίτητα) δεν θα μείνει φράγκο όχι για F-35 αλλά ούτε για Belh@rra!
Η χώρα δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για τέτοιου είδους επενδύσεις. Aρα ή θα κόψει από κάπου αλλού (εύκολο να το λες δύσκολο να το κάνεις) ή θα χρειαστεί να αυξήσει τα έσοδα της (ανάπτυξη, αύξηση φορολογικής βάσης, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις κλπ). Τα δανεικά έχουν τελειώσει για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια. Το ξέρω ότι ακούγομαι σαν τον CK με τα καράβια αλλά όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε.
Το ερώτημα ειναι όχι μετά αλλα ΠΡΙΝ τον εκσυγχρονισμό των f 16 σε V τι κάνουμε..
Οι εξελίξεις με την Τουρκία είναι τόσο ραγδαίες που ειναι απίθανο για μια 5 ετία που χρειαζόμαστε για να έχουμε κάποιους ικανούς αριθμούς Vipers να την έχουμε βγαλει καθαρή.
Ακόμη και μια παραγγελία της ακριβής και πολύπλοκης τεχνικά μοίρας των f 35 χρονικά δεν αλλάζει πολλά στο κενό διάστημα μέχρι το 2025.
αλλα και
Α- δεν είμαστε σιγουρα αν οι Αμερικανοί θα αποδέσμευαν ένα ισχυρό πακέτο όπλων για το f 35 αλλά και αν θα μας έδιναν ψηφιακή αυτονομία και εθνικό έλεγχο των κρίσιμων προγραμμάτων του.
Β- πιθανή απόκτηση του f 35 απο την Ελλάδα θα έσπρωχνε δραστικά εντος των ΗΠΑ το ρεύμα που υπιστειρζει την άμεση επανεισδοχή της Τουρκίας στο προγραμμα με πρόφαση την στρατηγική ισορροπία
Συνεπώς ως μόνη πιθανή λυση και στο πλαίσια της όλο και πιο μεγάλης ταυτισης οπτικής και συμφερόντων στην περιοχή μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας
το μόνο που μένει ειναι η Γαλλική λύση.
Με την υπογραφή των belhara αλλά και την εμφάνιση στο προσκήνιο των belhara ( XL) HN -ίσως του ικανότερου πλοίου στον κόσμο στο εκτόπισμα του- που φωτογραφίζει σύντομη επέκταση της παραγγελίας..
..δεν θα ήτανε αφύσικο να ακούσουμε για ενα συνολικότερο εξοπλιστικό πακέτο
που να περιλαμβάνει και μοίρα Rafale F4 κα στο βάθος συμμετοχή της Ελλάδας στο FCAS..
Όμως το σημαντικότερο αντιστάθμισμα για την Ελλάδα μιας τέτοιας διεύρυνσης της παραγγελίας θε πρέπει να ειναι η ΑΜΕΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗ σε χαμηλό τίμημα μεταχειρισμενων Γαλλικών Rafale που θα προσγειωνόταν στην Τανάγρα μεσα σε λίγους μήνες αλλάζοντας δραστικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο.
Παράλληλα και με την στρατηγική εγγύηση της Γαλλίας η Κύπρος θα μπορούσε να αποκτησει Π.Α. μέσω αγοράς μέρους των Ελληνικών Μιrage 2000 αλλά και Γαλλικών οταν αυτα αρχίσουν να αποσύρονται.
Έτσι δημιουργείται ΑΜΕΣΑ και δραστικά ενα ικανό αεροπορικό αμυντικό πλέγμα σε Ελλάδα και Κύπρο που θα κάνει τους Τούρκους να το σκεφτούν τριπλά πριν επιχειρήσουν το οτιδήποτε.
Υπάρχει το wishful thinking και υπάρχει και η πραγματικότητα
Πιο ρεαλιστικά εγώ θα έβλεπα την αναβάθμιση των 30/50 με απάρτια από όσα γίνονται Viper τουλάχιστον ως πρώτο σκαλοπάτι αναβάθμισης για τα 50άρια
Την αγορά νέων όπλων για τα Viper
Την αγορά (ανταλλαγή με Spartan?) μιας ντουζίνας MB-339CD (και άλλων για ανταλλακτικά) για αντικατάσταση των T-2 σε συνδυασμό με θανατική ποινή για όποιον αποπροσανατολίζει με συζήτηση για διεθνές κέντρο εκπαίδευσης και άλλα τέτοια φολκλορικάΤην μετατροπή 34 Τ-6 σε ΑΤ-6 για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών/βορειοδυτικά σύνορα σε περίπτωση σύρραξης με Τουρκία αλλά και χρησιμοποίηση τους όπου έχει εξασφαλιστεί εναέρια υπεροχή
Την επαναφορά των υπολοίπων για την εκπαίδευση
Τον παροπλισμό των F-4 και την πώληση των Spartan
Εναν μίνι εκσυγχρονισμό με νέο ραντάρ των 17(?) M-2000 και την ευθυγράμμιση των dash five με το νέο πρότυπο των ΗΑΕ
Την ένταξη των Hawk στην ΠΑ σε συνδυασμό με τους Patriot και την αναβάθμιση του ΣΕΑ και των Erieye
Την πώληση των S-300 στην Κύπρο (χωρίς τυμπανοκρουσίες όπως δηλαδή έγινε με τα Buk) με αφορμή μελλοντική αγορά 24 F-35 και την αγορά ενός ακόμη Patriot αλλά και τον εκσυγχρονισμό τους
Την ανταλλαγή των Crotale με τα Skyguard της Κύπρου για ομοιοτυπία
(σε αυτή τη περίπτωση η Κύπρος θα έχει Γαλλική λύση για πολύ μικρό και μικρό α/α βεληνεκές και Ρώσικη για μεσαίο/μεγάλο
Την σύσταση ενιαίου φορέα πολιτικής προστασίας και την παραχώρηση εκεί των πυροσβεστικών α/ε/ & 109 με αντίστοιχη παραχώρηση στην ΠΑ όλων των Puma
Λογικό και ισορροπημένο άρθρο που ιεραρχεί σωστά τις προτεραιότητες λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές μας δυνατότητες. Ούτως ή άλλως η λατρευτή στην Ελλάδα LM μας προϋπολογίζει για τη δεκαετία του 2030 για αγορά των Φ-35Α, ενώ με αναβάθμιση όλων των Φ-16 50 σε V + όπλα μακρού πλήγματος + ΣΑΕ + ΑΣΕΠΕ + κάποια αναβάθμιση όλων των Μ2000 (ΑΕΣΑ-link16-ατρακτίδια κλπ.) θεωρώ ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην άμυνα του Αιγαίου. Βέβαια θέλουμε και Α/Φ εναέριου ανεφοδιασμού (μεγάλη παράλειψη).
Καλημέρα,
Σιγά -σιγά, δεν θα έπρεπε να μετακινούμαστε και προς οπλισμένα UAV; Εάν έχουν σήμερα τις γνωστές ικανότητες, που θα έχουν φτάσει μετά από 15 χρόνια; Θα μπορούσαν να αναλάβουν μεγάλο μέρος αποστολών ground & surface attack, ξαλαφρώνοντας τα μαχητικά.
Κάτι παρόμοιο θα ισχύει, υποθέτω, και για τα ιπτάμενα πυρομαχικά & βαλλιστικούς πυραύλους (εδώ θα πρέπει να γίνει κάποια σύμπραξη με καμιά ασιατική χώρα που φτιάχνει πυραύλους, για να βαφτίζονται «Ελληνικοί» και να ξεπερνούμε τον περιορισμό των 300 χλμ).
Για την καταστροφή των S400, τι επιλογές υπάρχουν;
Ευχαριστώ
Παιδια ας σοβαρευτουμε δεν ειναι δυνατον να συγκρινουμε ενα μαχητικο που εχει περασει την μεση ηλικια του (Rafale)με to F35 που ειναι οτι ποιο νεο και προηγμενο υπαρχει αυτη την στιγμη.
Μια μοιρα F35 με 20-25 κομματια κανει τεραστια διαφορα σε συνδιασμο με τα F16V.
Απλα αλλαζει το παιχνιδι γιατι μπορει να χτυπησει οτιδηποτε οπουδηποτε χωρις οεριθωρια αντιδρασης,ΑΝ τα ειχεις τωρα δεν θα σχολουσουν καν με τα τουρκολυβικα συμφωνα και αλλες σαχλαμαρες αφου ολοι θα ξεραμε και εμεις και αυτοι οτι αν και εφοσον χρειαζοταν η απαντηση θα ηταν σιγουροι ηττα.
Ουτε στολος ουτε αεροπορια ουτε τιποα δεν θα εμενε.
Οσο για την αποδεσμεση των οπλων του ας μην σαχλαμαριζουμε αν αγορασεις το αεροσκαφος ολα θα στα δωσουν
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλή.
Όταν φεύγεις από ένα μαχητικό 4ης γενιάς, τότε κάνεις την υπέρβαση και πας σε ένα μαχητικό 5ης γενιάς. Δεν ξαναγυρίζεις στην 4η γενιά μαχητικών και ούτε πας στην 4,5.
Το μέλλον της πολεμικής αεροπορίας είναι το F-35.
Επείγει η λύση των μεταγωγικών. Πρέπει άμεσα να δωθεί λύση στο πρόβλημα των C-27J και πρέπει να ξεκινήσει σοβαρά η μελέτη για την σταδιακή αντικατάσταση των C-130.
Τα EriEye θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν ώστε να έχει νόημα να μιλάμε για ολοκλήρωση με το (οποιοδήποτε) NMA και τα F-16V, χώρια την ανάγκη για βελτίωση της ικανότητας ηλ.αναγνώρισης και ανθεκτικότητας έναντι στις παρεμβολές.
Έπειτα, τα HAWK θα πρέπει να αντικατασταθούν με κάποιο νεώτερο σύστημα ενώ καλό θα ήταν να δούμε και το θέμα του εκσυγχρονισμού των PATRIOT. ΟΚ, τα HAWK ανήκουν στον ΕΣ, αλλά καταλαβαίνετε. Επιπλέον, τα SkyGuard χρειάζονται επίσης εκσυγχρονισμό.
Το πρόγραμμα των UAV θα πρέπει να εκκινηθεί σοβαρά. Ευτυχώς, υπάρχει κινητικότητα μέσω PESCO, αλλά είναι άγνωστο το πότε θα μπορεί το πρόγραμμα να αποδώσει καρπούς.
Τέλος, όσον αφορά το ΝΜΑ ρεαλιστικά, είναι δύο οι δρόμοι:
Η πρώτη λύση φαντάζει η καλύτερη για άμεση αξιοποίηση της επένδυσης στο F-16V. Επιπλέον, παρά τα προβλήματά του, το F-35 παραμένει (απ’ότι φαίνεται) μια εξαιρετική πλατφόρμα αισθητήρων, ενώ η τιμή του πέφτει και οι τιμές διαθεσιμότητας ανεβαίνουν. Πέραν αυτών, συνυπολογίζουμε και τις ευκολίες πληρωμής που έχουμε από τις ΗΠΑ και τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ μας (το οποίο μάλλον σημαίνει ότι θα μπορούμε να αγοράσουμε ό,τι θέλουμε από όπλα). Τέλος (και εδώ θα μπορούσε να σταματήσει και η συζήτηση) το F-35 είναι απ’ότι φαίνεται αυτό που προτιμά και η Π.Α. για ΝΜΑ.
Ο δεύτερος δρόμος θα μπορούσε δυνητικά να αποτελεί το δέλεαρ για λύση-πακέτο με εκσυγχρονισμό των M2000 στο πρότυπο “-5Mk3” ενδεχομένως με ταυτόχρονη παραχώρηση μεταχειρισμένων “-5F”. Να πούμε εδώ πάντως ότι ιστορικά οι Γάλλοι δεν παραχωρούν τόσο εύκολα μεταχειρισμένο υλικό. Επίσης (και εδώ είναι το σημαντικότερο) θα μπορούσε να αποτελεί και τo εισιτήριό μας στο πρόγραμμα FCAS. Παρ’όλα αυτά, η λύση αυτή είναι ίσως ακριβότερη της (1) και μιλάμε για την αγορά των Rafale μόνο μαζί με τον ανάλογο οπλισμό/εξοπλισμό.
Επειδή όμως δεν έχουμε απεριόριστους πόρους και ήδη αναφέρθηκαν άλλα προγράμματα καθοριστικής σημασίας ενώ και οι άλλοι 2 κλάδοι “καίγονται” αντίστοιχα, υπάρχει και τρίτος δρόμος: η μετάθεση απόκτησης ΝΜΑ για το ’35 και μετά και εκτός αυτού να αποκτηθούν δύο Μοίρες από F-16V (40 α/φη τουλάχιστον) νέας κατασκευής. Με αυτόν τον τρόπο η Π.Α. ενισχύεται με φρέσκα α/φη, πετυχαίνει αξιομνημόνευτη ομοιοτυπία και δίνει τη δυνατότητα για την αντικατάσταση των F-4E AUP.
Ερώτηση για όποιον γνωρίζει
Έχω διαβάσει πώς όλα τα τουρκικά F16 αν δε κάνω λάθος έχουν αναβαθμιστεί με Link16 και σκοπευτικό κράνους
αυτό θεωρητικά τα φέρνει σε ανώτερη θέση σε σχέση με τα περισσότερα δικά μας που δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες.
Πόσο επίφοβο είναι σε μία πραγματική σύρραξη το σενάριο να μας αιφνιδιάσουν ρίχνοντας άμπρααμ από μακριά ειδικά στην ανοιχτή θάλασσα γύρω από το Καστελόριζο ή της ανατολικής Μεσογείου,”στέλνοντας περίπατο” την ανώτερη εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων που τόσο βασιζόμαστε σε αυτή?
Ένα από τα πληρέστερα άρθρα που έχω διαβάσει εδώ και καιρό!!!Μπράβο!!!
Αυτό που πρέπει να γίνει μετά τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε V, και πριν την προμήθεια των F-35B (το Β όχι τυχαία, συμφωνώ με το άρθρο και για περισσότερους λόγους από αυτούς που αναφέρετε) είναι η προμήθεια εκπαιδευτικών αεροσκαφών με δυνατότητες ελαφρών μαχητικών. Αυτό γιατί επιλύει πολλά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ΠΑ σε περίπτωση που επιλεγεί κατευθείαν το F-35. Αρχικά η ΠΑ χρειάζεται οπωσδήποτε ένα εκπαιδευτικό, επίσης χρειάζεται να έχει αρκετά μαχητικά εκτός των F-35 να το πλαισιώνουν (τα F-4 αποσύρονται όπως επίσης και τα Mirage 2000 E/B και πιθανώς τα F-16 block30 με αποτέλεσμα να έχουμε τουλάχιστον 60-70 μαχητικά μείον) , και επίσης χρειάζεται οικονομικότερα μαχητικά των F-16 έτσι ώστε εάν γίνεται να βγάζουν οικονομικότερα τις καθημερινές αναχαιτίσεις. Κατά την άποψή μου το ιδανικότερο θα ήταν να κάνουμε μια συμπαραγωγή του Τ-7 για 60 κομμάτια (τα 20 στην εκπαιδευτική έκδοση και τα 40 σε έκδοση ελαφρού μαχητικού που σίγουρα θα ακολουθήσει από την Boeing όπως το Τ-38 με το F-5). Έτσι θα έχουμε έναν ομοιογενή πυρήνα μαχητικών με link 16, ικανοποιητικές επιδόσεις στην αναχαίτιση, οικονομικό και στην αγορά αλλά πρωτίστως στην χρήση, και ταυτόχρονα υπερηχητικό ( ο κινητήρας τους είναι ίδιος με το Gripen).
χρειαζεται η αναβαθμιση των 50αριων σε βιπερ,η αποκτηση 80 rafale f4. σε αντικατασταση μπλοκ 30 κ μιραζ,επανα[ιστοποιηση πατριοτ κ αποκτηση πυραυλων,επαναπιστοποιηση ολου του οπλοστασιου κ προσπαθεια προσκτησης νεων ωστε να αυξηθη το πυραυλικο μας οπλοστασιο,αναβαθμιση σε γκλομπαλ τα ιπταμενα,αποκτηση νεων μεταγωγικων στη θεση των c130,μερος των οποιων μπορει να λαβει κιτ για τανκερ,αποκτηση iron dome και αποσυρση tor m1,αποσυρση σ300 και αποκτηση ειτε samp h μτχ πατριοτ.Αναβαθμιση ρανταρ η αποκτηση νεων,αποσυρση τ2 και προσκτηση αεροσκαφους που να μπορει να βαλει (σκορπιον πχ).
ΥΓ. οπως βλεπουμε γενικα ουτε η περιφανη μας αεροπορια παει καλα απλα αναπνεει,το θεμα ειναι σε ολα το ιδιο…εχουμε διαθεση-ορεξη πρωτα απο ολα? μετα ερχεται το χρημα…
υγ.2 το ραφαλ να συνδυαστει με εισοδο ετερειων στο fcas, οσο για το φ35 η αποκτηση μιας μοιρας μετα το 35 ειναι εφικτη.
Ολα αυτα που πολυ σωστα αναφερετε στο κειμενο εχουν αναγκη απο ενα «καρο» χρηματα για να γινουν πραγματικοτητα. Ειμαστε δηλαδη κοντα σε εκεινο που ειναι γνωστο σαν «ενα γραμμα προς τον Αη Βασιλη».
Μεχρι σημερα ειδαμε να υπογραφεται μια συμβαση για τον εκσυγχρονισμο 84 ή 85 συνολικα F-16C/D “PX III” & “PX IV” σε F-16V! Ειμαστε ομως και θεατες μιας τεχνολογικης και βιομηχανικης εξαρσης σε δυνατοτητες της γειτονος χωρας. Αναμεσα στα μελλοντικα «προϊοντα» υπαρχει και ενα ρανταρ τεχνολογιας AESA που κυοφορειται εδω και καιρο με σκοπο να δει το «φως» λιαν συντομως. Οι τουρκικες προθεσεις ειναι να αντικαταστησει τα νυν AN/APG-69(V)9 των F16C/D Block 50+ που προϋρθαν ειτε αποτην αναβαθμηση των αεροσκαφων με βαση το προγραμμα CCIP ειτε ειναι νεας κατασκευης αεροσκαφη. Οπως εχει γινει γνωστο τα «Β50+» θα γινουν ισοδυναμα με τα ελληνικα F-16V απλα και μονο αντικαθιστωντας τα ρανταρ σε επιπεδο Πτερυγας Μαχης κατα το προηγουμενο των Αμερικανων. Τουλαχιστον προς τα εκει «δειχνει» το προγραμμα. Δεν γνωριζω τα λεγομενα χρονοδιαγραμματα ενος τετοιου προγραμματος. Δεν πιστευω οτι θα τραβηξει παρα πολυ σε βαθος χρονου, καθως μετα την εξοδο της Τουρκιας απο το διεθνες προγραμμα JSF οι εναλλακτικες επιλογες για διατηρηση μιας δυναμικης στην εξελιξη του στολου των μαχητικων μεχρι την ελευση των πολυποθητων πλεον TFX, δεν μενει αλλο παρα αυτο και εναλλακτικα ή συμπληρωματικα η αγορα ενος μαχητικου “Gap Filler” για να μην υπερφορτωθουν εξαιρετικα σε ωρες πτησεις τα F-16 σε διαστημα λιγοτερο των 15 με 20 ετων απο την αποσυρση τους.
Εαν λαβουμε υποψη το συγκεκρημενο σκηνικο, και με δεδομενο οτι η Ελλαδα με δυσκολια θα βρει «λυσεις» δια «μαγειας» στα εξοπλιστικα και των 3 Ενοπλων Δυναμεων, υπαρχει ενας οριζοντας επιλογων που σε οτι αφορα την ΠΑ κανουν «κεφαλιές» μεταξυ τους για το ποια θα δει το «φως» και ποια οχι.
Το ποιο σημαντικο πραγμα που θεωρω οτι πρεπει να τυχει της προσοχης μας ειναι ποια προγραμματα ειναι σε θεση να αντικρουσουν με επιτυχια αυτο που «ψηνεται» στην αλλη πλευρα του αιγαιου και να επιτρεψουν στην ΠΑ να εχει και να μην χασει για τα επομενα τουλαχιστον 10 χρονια την εναερια κυριαρχια σε περιτπωση μιας ελληνοτουρκικης αναμετρησης. Βρεξει χιονησει – το ξερετε καλυτερα απο εμενα – δεν μπορει το σκορ να «πεσει» χαμηλοτερα απο «ισοπαλια στα σημεια» ενώ μια καθαρη νικη ειναι το πολυποθητο και το ποιο δυσκολο να πραγματοποιηθει.
Ακομη και σημερα θυμαμαι το αρθρο στο μπλογκ της Π&Δ που ειχε σαν αντικειμενο μια αερομαχια μεταξυ F-35 vs F16 στην RED FLAG το 2017. Θυμαμαι το σκορ που εγραψε το «ταμπλώ» με 20 προς 1 καταρριψεις υπερ του F-35A.
Υπολογιζοντας με τα σημερινα δεδομενα αυτο μεταφραζεται σε μια επικη μαχη μεταξυ 30 F35 εναντια σε 200 F16 που στο τελος μενουν νικητες αποκλειστικα τα 20 F35 που ειναι και εκεινα που επιβιωνουν.
Δεν νομιζω οτι το προηγουμενο σκηνικο μπορει να πραγματοποιηθει με τα ελληνικα F16V εναντια σε καποιο «φτωχο» ή μη συγγενη του της ΤΗΚ εφοδιασμενο με το AESA της ASELSAN και μαλιστα ο αριθμος των φιλιων απωλειων θεωρω οτι θα ειναι σημαντικα ανωτερος, ισως μαλιστα να φερει απλα μια «ισοπαλια» και οχι μια «νικη» οπως ολοι μας το επιθυμουμε.
Δηλαδη παρα τον απλοϊκο και «μπακαλικο» λογαριασμο, μια μεγαλυτερη προσοχη στο ισοζυγιο ισχυος και στις τεχνολογικα ανωτερες δυνατοτητες του λεγομενου «Κουβά» (οπως εδω και πολλα χρονια εχει βαφτιστει το F35) θα επρεπε να ληφθουν υποψη. Γιατι εαν μεχρι και το 2018, ετος που υπογραφτηκε το ελληνικο προγραμμα εκσυγχρονισμου υποβαθμηστηκε παρα πολυ η τουρκικη διασταση του προγραμματος JSF, με κινδυνο να βρεθουμε μαρτυρες καποια στιγμη προ τραγικων εκπληξεων, απο τοτε χαρις στην «μπανανοφλουδα» που ακουει στο ονομα “S-400” εχουν ανατραπει τα δεδομενα για ενα παρα πολυ ποιο ευνοϊκο σκηνικο για την ΠΑ.
Θεωρω λοιπον σαν προτεραιοτητα την αποκτηση μια ελαχιστης δυναμης απο τα F-35A σε μια (πλεον) ακομη ποιο βελτιωμενη διαμορφωση που ειναι ακομη σε μια ενδιαμεση φαση αναπτυξης μεχρι την διαμορφωση που θα αποκτησουν τα αεροσκαφη Full Rate Production. Ειναι λογικο οτι τα χρηματα που θα επενδυθουν στα F-35 δεν θα επιτρεψουν να πραγματοποιηθουν πολλα αλλα προγραμματα. Το ερωτημα που μπορει καποιος να θεσει ειναι: Ποιο ειναι το εναλλακτικο σεναριο που θα επιτρεψει να εχει η ΠΑ μια καθολικη εναερια κυριαρχια με απωλειες μολις μια χουφτα αεροσκαφη; Τετοια ή αναλογα σκηνικα σε ελαχιστες περιπτωσεις στην ιστορια του αεροπορικου οπλου σταθηκε δυνατο να πραγματοποιηθουν.
Ενα απο εκεινα ηταν η περιπτωση των Ιρανικων F-14A εναντια στην Ιρακινη Αεροπορια του Σανταμ Χουσεϊν κατα την περιοδο 1981-1988. Νομιζω οτι το σκορ ηταν 130 ιρακινα αεροσκαφη που καταριφτηκαν απο τα F-14A εναντια σε 3 μολις απωλειες απο F-14A.
Εδώ οι καταραμένοι οι κυβερνώντες ακόμα να δώσουν 100 εκατομμύρια ευρώ για τις ρημαδοτορπίλες και να ολοκληρώσουν επιτέλους την FOS των Mirage, και άλλοι ονειρεύονται ομοιογενοποίηση των F16, ομοιογενοποίηση των M2000 και απόκτηση Rafale.
Τι πίνετε ρε γαμώτο…
Αγανάκτηση.
Η ΠΑ χρειαζεται και αριθμους. Δεν γινεται χωρις αριθμους. Οι χαμηλοι αριθμοι ικανων αεροσκαφων ειναι αποτροπη, αλλα καθημερινα τα λιγα αεροσκαφη που εχεις θα φθειρονται απο τις παραβιασεις. Η ΠΑ δυστυχως οχι μονο δεν πρεπει να ξεχασει τα 300 αεροσκαφη, αλλα πρεπει να γλυκοκοιταει και τα 400. Μονη λυση λοιπον τα μεταχειρισμενα. Η δικη μου προταση ειναι ή οσα περισσοτερα F-16 μπορουμε απο ΗΠΑ και μετα μια αναβαθμιση μαζι με τα 30αρια που εχουμε σε ενα κοινο επιπεδο (και AESA γινεται, δεν ειναι αναγκη να ειναι της LM) ή οσα F/A-18 γινεται απο ΗΠΑ και παλι με παρομοια αναβαθμιση (χαμηλου κοστους). Ειμαι οπαδος των γαλλικων αεροσκαφων αλλα δεν βλεπω δρομο για διατηρηση των Μ2000 και το μονο που βλεπω ειναι καποια ενοικιαση Rafale εαν μπορουν οι Γαλλοι.
Διαφωνώ στο να γίνουν τα Block50 και αυτά viper καθαρά από άποψη κόστους, καθώς μιλάμε για μισό και πλέον δις επιπλέον που θα εξηγήσω παρακάτω πόσο χρήσιμο μπορεί να μας φανεί κυρίως σε οπλισμο. Άλλωστε με τα απαρτία των 52+ με ελάχιστο κόστος αναβαθμιζονται και γίνονται εφαμμιλα των Τούρκων. Με ένα link 16 επιπλέον περνούν εικόνα και από τα viper αν πετούν σε σχηματισμούς 2 viper και 1, 52+ καθώς θα έχουμε 84 viper και 38, 52+advanced, 122 αεροσκάφη ανώτερα των ccip.
Τα block30 τώρα είναι ένα τεράστιο θέμα καθώς όντας τα τελευταία αναλογικά του τύπου, θέλουν πολύ δουλειά στην ΕΑΒ και χρόνο πέρα από το πολύ πιο αυξημένο κόστος σε σχέση με τα ψηφιακά 50αρια που είναι πανεύκολα αφού υπάρχει ήδη 50αρι που έχει γίνει 52+.
Καμια σκεψη για απόσυρση φυσικά ούτε για πώληση, αλλά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καθαρά κρούσης μόνο με ένα ατρακτιδιο litening 5 που σε αυτή την τελευταία του έκδοση είναι ένα μίνι ρανταρ+irst ταυτόχρονα μέχρι τα 120 χιλιόμετρα, με 1.5 εκ/ρια κόστος αγοράς του κάθε ατρακτιδιο. Επίσης επικοινωνεί και με επίγειους σταθμούς είναι εν μέρη και link 16.
Ενα καλό ψηφιακό κράνος με καλές νυχτερινές δυνατότητες, και έγχρωμες οθωνες τζαμπα από τα απαρτία των 52+ και τα 30αρια θα φτάσουν ως το 2048 όπως της αμερικανικής εθνοφρουρός με μια έξτρα δομική κάποια στιγμή στο μέλλον με 2 εκ/ρια.
Τωρα χρειαζόμαστε και τα κατάλληλα όπλα.
Spice 1000 και 250 αμφότερα στα 100 χιλιόμετρα εμβέλεια και το κυριότερο και αντιπλοικες. Με 150 εκρια από τους ισραηλινούς έχουμε πάρει 200 τετράδες spice 250 και 300 κιτ μετατροπής Spice 1000 σε υπάρχουσες GBU που έχουμε,και γλυτώνουμε κόστος.