Η Leonardo και η Rheinmetall αποφάσισαν να ιδρύσουν κοινοπραξία στοχεύοντας στη διαμόρφωση ενός νέου ευρωπαϊκού βιομηχανικού πυρήνα για την ανάπτυξη και παραγωγή στρατιωτικών οχημάτων μάχης στην Ευρώπη. Οι εταιρείες είχαν ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) τον Ιούλιο που πέρασε.
Η Rheinmetall AG και η Leonardo θα είναι ισότιμοι μέτοχοι (50% έκαστος) στη νέα εταιρεία Leonardo Rheinmetall Military Vehicles (LRMV), η οποία θα έχει τη νόμιμη έδρα της στη Ρώμη και το επιχειρησιακό της αρχηγείο στη Λα Σπέτσια. Ο καθορισμός της συμφωνίας και η θέσπιση της εταιρείας, η οποία αναμένεται έως το πρώτο τρίμηνο του 2025, υπόκειται σε συνήθεις ρυθμιστικές εγκρίσεις για αυτού του είδους τη λειτουργία.
Ο πρωταρχικός στόχος της κοινοπραξίας είναι η βιομηχανική ανάπτυξη και η μετέπειτα εμπορική προώθηση του νέου ιταλικού κύριου άρματος μάχης και η νέα πλατφόρμα Lynx για το πρόγραμμα Armored Infantry Combat System (AICS) ως μέρος του προγράμματος του Ιταλικού Στρατού για χερσαία συστήματα. Η ανάπτυξη και παραγωγή άλλων οχημάτων αυτής της οικογένειας, όπως οχήματα περισυλλογής, μηχανικού και γεφυροφόρα, επίσης σχεδιάζεται. Και οι δύο εταίροι αναμένουν επίσης τα κοινά τους προϊόντα να παρέχουν εκτεταμένες ευκαιρίες πωλήσεων στις διεθνείς αγορές.
Armin Papperger, διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall AG: «Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό στην παραγωγή ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης. Η Leonardo και η Rheinmetall, δύο κορυφαίοι ευρωπαίοι προμηθευτές αμυντικής τεχνολογίας, ενώνουν δυνάμεις για να υλοποιήσουν φιλόδοξα σχέδια. Απευθυνόμαστε πρωτίστως στην ιταλική αγορά, αλλά θα στοχεύουμε επίσης άλλα έθνη εταίρους που χρειάζονται εκσυγχρονισμό των συστημάτων μάχης τους στο μέλλον. Η Rheinmetall έχει τις τέλειες τεχνολογίες για τις απαιτήσεις της Ιταλίας».
Rheinmetall: βιομηχανικός εταίρος η Ελλάδα σε πρόγραμμα Lynx – και Marder στο τραπέζι, μέρος Β’
Roberto Cingolani, διευθύνων σύμβουλος της Leonardo: «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού συστήματος βασισμένου σε εξειδικευμένες κοινές πλατφόρμες. Η Rheinmetall και η Leonardo στοχεύουν στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών ικανών να ανταγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο».
Το Panther KF51 που αναπτύχθηκε από τη Rheinmetall θα είναι η βάση για το νέο άρμα μάχης που πρόκειται να αντικαταστήσει το Ariete στον Ιταλικό Στρατό. Το ιταλικό πρόγραμμα AICS περιλαμβάνει την προμήθεια περισσοτέρων από 1.000 τεθωρακισμένων οχημάτων σε 16 παραλλαγές στο μέλλον. Εκτός από το κλασικό όχημα μάχης πεζικού, θα υπάρχουν αντιαεροπορικές (Skyranger), αναγνωριστικές και αντιαρματικές εκδόσεις. Όλα τα μοντέλα θα έχουν αρθρωτό σχεδιασμό και το όχημα μάχης πεζικού Lynx θα αποτελέσει την τεχνολογική βάση.
Συμφωνήθηκε καταμερισμός εργασίας 50:50 για την κοινοπραξία, με το 60% των εργασιών να εκτελείται στην Ιταλία. Αυτό αφορά ειδικότερα την τελική συναρμολόγηση, δοκιμές, δραστηριότητες παράδοσης και υλικοτεχνική υποστήριξη. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων νέου άρματος μάχης και AICS, συστήματα αποστολής σουίτες ηλεκτρονικών και η ενσωμάτωση όπλων θα αναπτυχθούν και θα παραχθούν από τη Leonardo σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ιταλίας.
Η Rheinmetall ήδη έχει τρεις θυγατρικές με συνολικά περίπου 1.500 εργαζόμενους σε πέντε εγκαταστάσεις στην Ιταλία.