36.8 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟΑΝΑΛΥΣΗ: Leonardo ATHENA, το πιθανό νέο CMS του Πολεμικού μας Ναυτικού

ΑΝΑΛΥΣΗ: Leonardo ATHENA, το πιθανό νέο CMS του Πολεμικού μας Ναυτικού

- Advertisement -

Η κορβέτα της Fincantieri FCx-30HN, που συμμετέχει στις διαδικασίες του Πολεμικού μας Ναυτικού, έχει γίνει αρκετά “δημοφιλής”. Με ικανό εκτόπισμα, και αρκετά ισχυρή, θεωρείται, μάλλον δικαίως, καλύτερο πλοίο από την ανταγωνιστική Gowind HN. Οι Ιταλοί ήταν αρκετά “επιθετικοί” από πλευράς κοστολόγησης, και έφεραν το πλοίο στην ίδια τιμή με τη γαλλική πρόταση, αλλά πολύ η FCx-30HN είναι ένα πολεμικό πλοίο πολύ πιο “ευέλικτο” σε προσθήκη διαφορετικού οπλισμού (πχ ASTER 30 ή CAMM-ER στην ελληνική περίπτωση), σε σχέση με τη Gowind που φέρει σχεδόν “μονοθεματικά” Exocet MM40 & MICA VL.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: FCx-30HN εναντίον Gowind HN, ποιο είναι το καλύτερο πλοίο;

H Gowind, όπως έχουμε πει, φέρει το ίδιο CMS με την FDI HN, SETIS. To SETIS είναι ένα ικανότατο CMS, αλλά παρά τη θεωρητική “ανοιχτή” αρχιτεκτονική του, παραμένει ερμητικά κλειστό για το ΠΝ. Πάντως, ενώ οι υπέρμαχοί του εντός ΠΝ υπερτονίζουν το θέμα της συμβατότητας με τις FDI HN, όταν επιλέχθηκαν οι τελευταίες, κανείς δεν τόνισε πως υπήρχαν προτάσεις με TACTICOS, το “επίσημο” CMS του Πολεμικού μας Ναυτικού.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Με 16 ως 32 CAMM-ER η FCx-30HN, οι Ιταλοί δείχνουν πόσο θέλουν το πρόγραμμα των κορβετών

Έτσι, ενώ η FCx-30HN είναι προφανώς το φαβορί από πλευράς δυνατοτήτων, εντούτοις υπάρχει μια άποψη που διακινείται, πως όσο καλό κι αν είναι το πλοίο, δεν πρέπει να αγοραστεί καθώς δεν έχει το ίδιο CMS με τις FDI HN, το SETIS. Αντίθετα, το πλοίο φέρει το ΑΤΗΕΝΑ, ένα τελείως διαφορετικό CMS, σε σχέση με το υπάρχον TACTICOS (εκσυγχρονισμένες S, Super Vita και κανονιοφόρους Μαχητής). Ας δούμε λοιπόν ποιο είναι αυτό το CMS με το… ελληνικό όνομα!

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Η FCx-30HN έρχεται με sonar τρόπιδας Kingklip Mk2 (BlueHunter)

Το ATHENA (Architecture & Technologies Handling Electronic Naval Applications) λοιπόν ανήκει στην οικογένεια των Combat Management Systems (CMS) της Leonardo, και μπορεί να μετατραπεί για να καλύψει ανάγκες από μικρά παράκτια περιπολικά, μέχρι και … αεροπλανοφόρα. Με λίγα λόγια, είναι το ιταλικό SETIS, απλά φτιάχνεται από ιδιωτική εταιρεία της χώρας! Τι γνωρίζουμε για το εν λόγω CMS;

ΑΠΟΨΗ: Ας τολμήσουμε ελληνικές κορβέτες FCx-30 με πυραύλους ASTER 30 από τις FDI HN

To ATHENA CMS έχει προταθεί από τη Fincantieri σαν η καρδιά και το μυαλό της προτεινόμενης στο ΠΝ ελαφριάς φρεγάτας (ας μην κοροϊδευόμαστε, κορβέτα δεν είναι!) FCx-30HN, που συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής νέων κορβετών για το ΠΝ. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το ATHENA μπορεί να εκτελεί τα εξής καθήκοντα:

 • Αποστολή Tactical Information Management (Διαχείριση Τακτικής Κατάστασης)
 • Διαχείρισης Τακτικής Δύναμης (χρέη ναυαρχίδας)
 • Διαχείριση Αποστολών AAW, ASuW, ASW
 • Combat System Resource Management
 • System Interoperability (Διασύνδεση Συστημάτων) μέσω Tactical Data Links και Strategic Data Exchanges (ανταλλαγή στρατηγικών δεδομένων)
 • Command Strategic Support (για διοίκηση σε τοπικό επίπεδο)
 • Εκπαίδευση Χειριστών Εν Πλω ή Operator On board Training
 • Καταγραφή και Ανάλυση Δεδομένων (Data Recording and Analysis)

Η εταιρεία μιλά για το “πλαίσιο” του ATHENA CMS , που ενσωματώνει ανοιχτή αρχιτεκτονική, και δυνατότητα για εύκολη ενσωμάτωση όπλων και συστημάτων. Έτσι, το ΑΤΗΕΝΑ μπορεί να κάνει να εξής:

 1. Το Threat Evaluation and Weapons Assignement, ή TEWA. Τώρα όμως το θέμα είναι πως η εταιρεία δηλώνει πως το TEWA μπορεί να αφορά περισσότερα τους ενός πλοία! Αυτό, αν ισχύει πλήρως, θα είναι μια τεράστια αναβάθμιση!
 2. Μέσω αισθητήρων άλλων πλοίων, διαμορφώνει την Κοινή Επιχειρησιακή Εικόνα ή Common Operational Picture μέσω του Multi-Data Link Processor, που ενσωματώνει τα Link 11, Link 16, Link 22, δορυφορικά data links και J-REAP. Η εικόνα αυτή μπορεί να “διανέμεται” και σε άλλα σημεία (πχ χερσαία στρατηγεία ή άλλα πλοία).
 3. Προτεραιοποίηση των εντολών που προέρχονται από τα χερσαία ή πλωτά μέσα(οι εντολές φτάνουν συνεχώς, από χρήση όπλων μέχρι αιτήσεις για μεταφορά τακτικής εικόνας).

Από όσο μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε, το ATHENA CMS είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο CMS, με δυνατότητα να δημιουργεί μέσω των λειτουργιών του, την πλήρη τακτική και στρατηγική εικόνα, και την εικόνα αυτή να την διανείμει όπου χρειάζεται σε πραγματικό χρόνο. Όσο ο κάθε χειριστής έχει τακτική εικόνα, το σύστημα μπορεί να “τρέχει” προσομοιώσεις για την εξέλιξη της επιχείρησης, όπως αποτελέσματα βολών, πρόβλεψη εχθρικών κινήσεων κοκ. Έτσι, μπορεί να έχει καλύτερη άποψη για μια πιθανή κίνηση που θα κάνει. Το CMS όμως δεν “σταματά” εκεί, έχει πολλά ακόμη…

FCX-30 για το ΠΝ, έρχεται με RAM αλλά και STRALES!

 • Μια σημαντική λειτουργία είναι η LAPS, Local Area Picture & Surveillance, που δημιουργείται από τη “σύντηξη”, fusion, δεδομένων από πολλές και διάφορες πηγές και αισθητήρες. Δηλαδή, πλοία ή αεροσκάφη, παρέχουν δεδομένα, και το CMS δημιουργεί μια τακτική εικόνα.
 • Το ATHENΑ θυμίζει λίγο AEGIS, καθώς διαθέτει τα περίφημα Mission Applications. Δηλαδή, αναλόγως των αποστολών που θα αναλάβει, έχει φορτωμένα και κάποια Applications, πχ AAW ή ASuW. Μέσα από αυτά, επιλέγεται ο καταλληλότερος τρόπος αδρανοποίησης της απειλής, και προτείνεται στον χειριστή.
 • Διαθέτει ένα προηγμένο Tactical Data Link. Το TDL είναι αυτό που διασυνδέει το πλοίο με άλλα μέσα, και περιλαμβάνει πλήθος διαφορετικών τρόπων επικοινωνίας.
 • Το Command Strategic Support (αναφέρθηκε παραπάνω) είναι η εφαρμογή διοίκησης, όπου μέσα από αυτή ο τακτικός διοικητής έχει στη διάθεσή του όλα τα μέσα στην περιοχή, την εικόνα των αισθητήρων τους, και τα όπλα τους. Έτσι, σε μια δική του οθόνη, εμφανίζεται η τακτική κατάσταση, και μπορεί να ελέγχει τακτικά περισσότερα μέσα (πλοία, ελικόπτερα, αεροσκάφη).
 •  Διαθέτει λειτουργία Combat System Equipment Management, δηλαδή μέσω αισθητήρων το CMS ελέγχει και τη λειτουργία εσωτερικά, ενώ μπορεί να εκτελέσει και την εκπαίδευση των χειριστών.

Αυτό που μπορούμε να πούμε για το ATHENA CMS είναι πως βασίζεται σε ανοιχτή αρχιτεκτονική, είναι πάντα σύμφωνα με την εταιρεία επεκτάσιμο και αναβαθμίσιμο μελλοντικά (όσο φαίνεται να είναι πχ το AEGIS ή το TACTICOS), έχει υψηλό επίπεδο αυτοματισμού, ενώ υπάρχει και δυνατότητα distributed λειτουργίας (δηλαδή ύπαρξη περισσότερου του ενός κέντρου πάνω στο πλοίο). Σε περίπτωση δηλαδή που πληγεί το CMS, το πλοίο μπορεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, με εφεδρικό CMS room.

Ας μην ξεγράψουμε τις Gowind, η Naval Group ξέρει να κερδίζει έστω και στο τελικό ποντάρισμα

Φυσικά, το σύστημα από πλευράς Hardware βασίζεται σε συστήματα εμπορικά COTS (commercial of the shelf) συστήματα, και μπορεί να…

Η συνέχεια στο navaldefence.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

50 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
50 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πρώτη γαλλική Belh@arra: καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4/16 Ιουλίου 1822: Μάχη του Πέτα, η μεγάλη...

1
Ελληνικές δυνάμεις 3.000 ανδρών υπό την ηγεσία του Μαυροκορδάτου ηττώνται και υποχωρούν διαλυμένες και με μεγάλες απώλειες, ύστερα από μάχη κοντά στο χωριό Πέτα.Η...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Η καινούργια «Πτήση» Nο 49, Ιούλιος 2024

Το  καινούργιο μας τεύχος Ιουλίου 2024 κυκλοφορεί  με πλούσια, άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα, ενώ υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ΕΔΩ ΗΝΙΟΧΟΣ 24: η τέχνη της διεπιχειρησιακότηταςΜε...

Salamis Shipyards deliver five pre-equipped blocks for French FDI frigates

Salamis Shipyards has delivered five pre-equipped blocks of the second and fifth series of production for the French FDI frigates (Frégate de Défense et...

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...