Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ένας άμαχος, είναι ο απολογισμός συγκρούσεων που ξέσπασαν χθες Σάββατο στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Αΐν αλ Χελούε, στον νότιο Λίβανο, με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι να επικρίνει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για αυτόν τον νέο κύκλο βίας.
Από την Πέμπτη το βράδυ μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστικών ομάδων και μαχητών της Φάταχ, της παλαιστινιακής οργάνωσης του Αμπάς, στον καταυλισμό αυτόν που βρίσκεται δίπλα στην πόλη Σαΐντα.
Δεκατρείς άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε αντίστοιχες συγκρούσεις, οι οποίες διήρκεσαν πολλές ημέρες από τα τέλη Ιουλίου ως τις αρχές Αυγούστου.
Έπειτα από μια σχετικά ήρεμη νύκτα, οι συγκρούσεις επαναλήφθηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP στη Σαΐντα, ο οποίος άκουσε τον ήχο των αυτόματων όπλων και των ρουκετών.
«Δύο μέλη της Φάταχ» και ένας ισλαμιστής σκοτώθηκαν, ενώ «ένας άμαχος έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα» έξω από τον καταυλισμό, μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο NNA, κάνοντας λόγο για δεκάδες τραυματίες.
Νοσοκομείο που βρίσκεται δίπλα στον καταυλισμό αναγκάστηκε να μεταφέρει όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονταν εκεί σε άλλα νοσοκομεία λόγω του κινδύνου, δήλωσε ο διευθυντής του Άχμαντ αλ Σαμάντι.
Συνομιλία με Αμπάς
«Αυτό δεν εξυπηρετεί καθόλου τον παλαιστινιακό σκοπό και αποτελεί σοβαρή προσβολή προς το λιβανέζικο κράτος» και την πόλη Σαΐντα, δήλωσε ο Μικάτι στον Αμπάς στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Λιβανέζου πρωθυπουργού.
Ο Μικάτι υπογράμμισε ότι «προτεραιότητα έχει να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», ενώ επέμεινε στην ανάγκη «να υπάρξει συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο στρατός του Λιβάνου, ο οποίος βάσει μιας παλαιάς συμφωνίας δεν μπαίνει στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς, την ασφάλεια των οποίων έχουν αναλάβει οι παλαιστινιακές παρατάξεις, ζήτησε «από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τις μάχες».
Πρόσθεσε εξάλλου ότι λαμβάνει «τα απαραίτητα μέσα (…) για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αθώων».
Δεκάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό από την Πέμπτη το βράδυ.
Ένας κάτοικος του καταυλισμού, ο 32χρονος Μοχάμεντ Μπάντραν, δήλωσε ότι προτιμά «να κοιμηθώ έξω στον δρόμο» με τη σύζυγο και τα παιδιά του, παρά να επιστρέψει σπίτι του λόγω των συγκρούσεων. «Είναι κόλαση», κατήγγειλε από τέμενος της Σαΐντα όπου βρήκε καταφύγιο μαζί με άλλες οικογένειες.
Ανταποκριτής του AFP είδε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων να στήνουν σκηνές μπροστά από το δημοτικό στάδιο της Σαΐντα για να καταφύγουν και άλλοι εκτοπισμένοι από τον καταυλισμό.
Σκηνές για τους εκτοπισμένους
«Οι δημοτικές αρχές συνεργάζεται με τον Ερυθρό Σταυρό για να στήσουν 16 σκηνές αρχικά», δήλωσε ο Μουστάφα Χιτζάζι υπεύθυνος της υπηρεσίας αντιμετώπισης κρίσεων του δήμου.
«Θα χρειαστεί να στήσουμε περισσότερες για να μπορέσουμε να προσφέρουμε κατάλυμα σε περίπου 250 ανθρώπους», πρόσθεσε.
Οι συγκρούσεις επικεντρώνονται σε ένα σχολικό συγκρότημα που ανήκει στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), εξήγησε πηγή από την αρχή διαχείρισης του καταυλισμού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Ο ΟΗΕ ζήτησε από τις ένοπλες ομάδες να φύγουν «αμέσως» από τα σχολεία της UNRWA.
Ο Αΐν αλ Χελούε είναι ο πιο μεγάλος από τους 12 καταυλισμούς Παλαιστινίων που υπάρχουν στον Λίβανο και οι οποίοι δημιουργήθηκαν μετά την άφιξη στη χώρα προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη διάρκεια του πρώτου ισραηλινοαραβικού πολέμου που ξέσπασε μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.
Περίπου 54.000 πρόσφυγες ζουν στοιβαγμένοι στους καταυλισμούς, ανάμεσά τους ακραίοι ισλαμιστές και καταζητούμενοι από τη δικαιοσύνη προκειμένου να γλιτώσουν από τις λιβανέζικες αρχές.
Οι βίαιες συγκρούσεις που συγκλόνισαν τον καταυλισμό στα τέλη Ιουλίου, και διήρκεσαν πέντε ημέρες, ήταν οι σοβαρότερες εδώ και χρόνια. Ξέσπασαν μετά τον θάνατο ενός μέλους ισλαμιστικής ομάδας. Στη συνέχεια πέντε μέλη της Φάταχ, ανάμεσά τους και ένας στρατιωτικός διοικητής, σκοτώθηκαν σε ενέδρα.
Η οργάνωση Φάταχ παραμένει η ισχυρότερη οργάνωση στον Αΐν αλ Χελούε αλλά η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ έχουν αρχίσει να αυξάνουν την επιρροή τους εκεί.