Μια από τις χυδαίες εξελίξεις της πολεμικής τεχνολογίας είναι η φαινομενικά ανθρωπιστική προσπάθεια να σχεδιαστούν όπλα και τακτικές για «χειρουργικά χτυπήματα», που υποτίθεται μειώνουν τις παράπλευρες (άλλη μια λέξη-ψεύδος) απώλειες. Στην πράξη αυτό που επιδιώκεται είναι να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της όποιας ειδικής επίθεσης μέσα σε αμάχους, μειώνοντας ταυτόχρονα την κακή δημοσιότητα που φέρνει ο φόνος τους. Και βέβαια το όλο θέμα «πωλείται» κανονικά στα μέσα ενημέρωσης ως «φροντίδα για τους αθώους».
«Παράπλευρες απώλειες», «ειρήνευση», «κινητικότητα»: η νέα, οργουελιανή, γλώσσα του πολέμου
Το τελευταίο τέτοιο χτύπημα λοιπόν των Αμερικανών στο Αφγανιστάν μάλλον απέτυχε… Καθώς η χρήση ενός πυραύλου Hellfire από drone, εναντίον ενός αυτοκινήτου στην Καμπούλ την Κυριακή, κατέληξε στο φόνο 10 ατόμων, ανάμεσα τους 7 παιδιών, δύο από αυτά δίδυμα 2 ετών. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές ο στόχος «αποτελούσε κίνδυνο για το αεροδρόμιο της Καμπούλ» γιατί μέσα ήταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ενώ σχετικά με τις απώλειες αμάχων, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων είπε πως «θα είμαστε ιδιαίτερα λυπημένοι αν προκλήθηκε απώλεια αθώων». Όμως, το Al Jazzera μετέδωσε πως τα θύματα ήταν από δύο οικογένειες, οι οποίες ετοιμάζονταν να φύγουν από το Αφγανιστάν για τις ΗΠΑ, καθώς μέλη τους είχαν πάρει τη σχετική άδεια! Ενώ οι επιζήσαντες αρνούνται κάθε σχέση με εξτρεμιστές.
Όπως ήταν αναμενόμενο στην κηδεία των θυμάτων που έγινε την ίδια μέρα το πλήθος οργισμένο φώναζε συνθήματα κατά των Αμερικανών.
Επίσης, την περασμένη Παρασκευή, ένα ακόμη χτύπημα έγινε, αυτή τη φορά με ένα ειδικό «ανθρωπιστικό» όπλο, έναν Hellfire στην ειδική έκδοση R9X. Αυτός εκτοξεύθηκε κατά τρίκυκλου στην περιοχή Nangarhar στο βόρειο Αφγανιστάν. Το ιδιαίτερο αυτό όπλο δεν φέρει πολεμική εκρηκτική κεφαλή αλλά λίγο πριν χτυπήσει τον στόχο του αναπτύσσει 6 μεταλλικές λεπίδες, ώστε με την κινητική του ενέργεια στην κυριολεξία να θερίσει ότι βρει.
Νέος AGM-114 με λεπίδες για χτυπήματα ακριβείας και περιορισμό παράπλευρων απωλειών
Στην στρατιωτική αργκό το συγκεκριμένο αποκαλείται και ninja bomb ή flying Ginsu (Ginsu είναι μια μάρκα από μαχαίρια που πωλείται τηλεοπτικά στις ΗΠΑ). Σύμφωνα με Αμερικανικές πηγές στόχος ήταν στελέχη της ISIS και φονεύθηκαν 2 ενώ τραυματίστηκε ένας.
Τα παραδείγματα αυτά, αν και τα τελευταία (;) της αμερικανικής πολεμικής περιπέτειας στο Αφγανιστάν είναι χαρακτηριστικά της αποτυχίας της. Ανάλογα έχουν γίνει εκατοντάδες με χιλιάδες νεκρούς αμάχους, για τους οποίους πάντα εκφραζόταν «λύπη». Χτυπήματα τυφλά, σε χωριά, σε πόλεις, σε γάμους, σε κηδείες, σε σχολεία, με κάθε είδους όπλο, με κάθε είδους τεχνολογία που υποτίθεται μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τον «εχθρό», χωρίς βέβαια αποτέλεσμα. Αντίθετα, στην συντηρητική κοινωνία του Αφγανιστάν και του γειτονικού Πακιστάν, όλα αυτά τα συμβάντα μαθαίνονταν άμεσα, προξενώντας οργή και μίσος και φυσικά καταστρέφοντας κάθε έδαφος συνεννόησης με τον «ξένο εισβολέα», που παράλληλα εμφανιζόταν πρόθυμος να προσφέρει χρήματα και τοπικές υποδομές ως «αντίτιμο». Κάπως έτσι η περιπέτεια αυτή κράτησε 20 χρόνια, με ένα πολύ μεγάλο μέρος της αφγανικής κοινωνίας να περιμένει απλώς πότε θα φύγουν και «αυτοί», όπως είχαν αποχωρήσει παλαιότερα Βρετανοί, Σοβιετικοί και τόσοι άλλοι.