Εντύπωση έκαναν οι προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ισραηλινής εταιρίας Rafael (μια από τις μεγάλες αμυντικές της χώρας), Yuval Steinitz, ότι από το 2024 θα υπάρχει μια μερική «ασπίδα» αεράμυνας για τη χώρα, με συστήματα laser και ίσως σε 2 ακόμη χρόνια, μια ολοκληρωμένη εκδοχή της.
Η προσπάθεια του Ισραήλ να εξελίξει την αεράμυνα του είναι γνωστές, καθώς αν και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σημαντικός κίνδυνος από συμβατικές επιθέσεις επανδρωμένων αεροσκαφών, παραμένει όμως μεγάλος εκείνος από μη επανδρωμένα (ακόμη και από το Ιράν) όπως από κάθε είδους βλήμα -ρουκέτα, όλμο, περιφερόμενο πυρομαχικό κ.α.- που εξαπολύουν παλαιστινιακές οργανώσεις. Πολλά από αυτά τα εισερχόμενα βλήματα είναι αυτοσχέδιες κατασκευές, μικρού μεγέθους, έχουν εμφανιστεί ακόμη και… μπαλόνια που σηκώνουν κάποιο μικρό εμπρηστικό φορτίο.
Έτσι πέρα από τα πυραυλικά «στρώματα» αεράμυνας, με το Iron Dome ως το πιο γνωστό από όσα έχουν αναπτυχθεί, το Ισραήλ έχει επενδύσει και σε έρευνα για laser εντοπισμού και κυρίως κατάρριψης τέτοιων στόχων. Η Rafael έχει παρουσιάσει το Iron Beam, σύστημα laser αναχαίτισης υψηλής ισχύος, σε μικρή εμβέλεια -αναφέρεται έως 7 χιλιόμετρα- το οποίο δοκιμάστηκε πέρυσι όπως αναφέρθηκε επιτυχημένα, κατά ποικιλίας στόχων, ανάμεσα τους και αντιαρματικούς πυραύλους. Η εταιρία προτείνει και την ναυτική εκδοχή του Iron Beam, ισχύος 100 kW.
Δηλώσεις επισήμων, όπως ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ του Ισραήλ Aviv Kochavi, τοποθετούσαν την έναρξη χρήσης συστημάτων laser σε περίπου 2 χρόνια, αρχικά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και μετά στα σύνορα με Λίβανο και Συρία.
Η Rafael δεν είναι η μόνη ισραηλινή εταιρία που αναπτύσσει αντιαεροπορικά laser, π.χ. η OptiDefence έχει παρουσιάσει το LightBlade, το οποίο είναι αρκετά συμπαγές και τοποθετείται σε καρότσες ημιφορτηγών ή σε τρέιλερ για κατάρριψη μικρών drones.