Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Γιούρι Μπορίσοφ σε διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε στις 18 Μαΐου στο Channel One της Ρωσίας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως ο ρωσικός στρατός ήδη παραλαμβάνει συστήματα laser Zadira και πως κάποια από αυτά έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ουκρανία. Τo σύστημα πιστεύεται πως είναι ισχυρότερο από το προηγούμενο σύστημα Peresvet που είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια ομιλία του το 2018. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπορίσοφ ‘’αν το Peresvet τυφλώνει (τους στόχους) τότε τα νέας γενιάς συστήματα οδηγούν στη φυσική καταστροφή του στόχου, στη θερμική καταστροφή, καίγονται δηλαδή’’
Αν και οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι λιγοστές, σύμφωνα με τους Ρώσους, το Peresvet έχει την ικανότητα να τυφλώσει δορυφόρους τηλεπισκόπησης σε αποστάσεις 1500 χιλιομέτρων, ενώ αντίστοιχα το Zadira αναφέρεται ότι μπορεί να επιτύχει τη φυσική καταστροφή του στόχου σε αποστάσεις των 5 χιλιομέτρων.
Οι ισχυρισμοί του Μπορίσοφ μολονότι διαψεύδονται τόσο από το Υπουργείο Αμύνης των Η.Π.Α. όσο και από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εντούτοις πιστεύεται ότι το πεδίο μάχης στην Ουκρανία αποτελεί ήδη χώρο δοκιμών κάθε νέας τεχνολογίας.
Και laser και Τ62;
Η δηλώσεις σχετικά με την επιχειρησιακή ανάπτυξη συστημάτων laser έρχονται σε μια στιγμή όπου οι Ρώσοι προβληματίζονται ιδιαίτερα από την εκτενή χρήση drones από τους Ουκρανούς. Υπάρχουν πολλά σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν τις επιχειρησιακές αρετές και βεβαίως επιτυχίες κάθε είδους drone, από τα ‘’ταπεινά’’ περιφερόμενα πυρομαχικά, μέχρι τα οπλισμένα UAV Bayraktar. Είναι φυσικό λοιπόν να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τη δράση τους και τα αποτελέσματά που φέρνουν.
Ουκρανικά μαθήματα νο 2: Χιλιάδες drones, UAVs και UCAVs ορίζουν τη σύγχρονη μάχη
Ως μια δεύτερη ανάγνωση αυτών των δηλώσεων είναι η αναγνώριση του αδιεξόδου στον πολεμικό σχεδιασμό της Ρωσίας. Μόλις χθες αποκαλύφθηκε η ανάπτυξη στο μέτωπο των υπέργηρων αρμάτων μάχης Τ62 σε μια κίνηση ενίσχυσης των δυνάμεών της. Ο ”περίπατος’’ των 3 ημερών για την κατάληψη της Ουκρανίας έχει φτάσει τους 3 μήνες σε διάρκεια και συνεχίζει, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα φως για κάποια μορφή ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων. Ουσιαστικά η Ρωσία ‘’ρίχνει’’ ό,τι μπορεί στη μάχη, από όπλα μουσειακού ενδιαφέροντος μέχρι την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, στην προσπάθειά της να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών.
Επιπλέον καταδεικνύεται και η συνολική ένδεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ποιότητα αλλά και ποσότητα. Προφανώς και τα άρματα μάχης Τ14 Armata είναι λίγα, αλλά όπως φαίνεται, λίγα είναι και τα επιχειρησιακά Τ72, Τ80 και Τ90, για να καταφεύγουν στα Τ62. Οι ικανότητες της πληθώρας αντιαεροπορικών όπλων που έχουν και παράγουν οι Ρώσοι, προφανώς και δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν την καινοτομία που φέρνουν τα drones, γι’ αυτό και οι δοκιμές σε συστήματα laser. Σε κάθε περίπτωση πάντως με το πέρας των επιχειρήσεων, θα γίνουν γνωστές ακόμη περισσότερες πτυχές από τη χρήση νέων τεχνολογιών από τους αντιμαχόμενους.