Σύμφωνα με αφιέρωμα στην ιστοσελίδα La Tribune, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί θα βρίσκεται στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για την προώθηση της πώλησης δυο φρεγατών FDI για το Πολεμικό Ναυτικό.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τον συντάκτη MICHEL CABIROL, πρόκειται για υπόθεση όπου όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους κι η Γαλλία πρέπει απλώς να επιβεβαιώσει την συμφωνία πώλησης.
«Σημαντικές συνομιλίες μεταξύ Naval Group – ελληνικής κυβέρνησης για προμήθεια Belh@rra»
Η συγκεκριμένη πώληση δε, θα είναι η πρώτη της συγκεκριμένης κλάσης πλοίων κι ως εκ τούτου θεωρείται πολύ σημαντική για τα ναυπηγεία Naval Group, αφού αποκτά επιτέλους έναν εξαγωγικό πελάτη και δη το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, ενώ επισημαίνεται ότι τα γαλλικά ναυπηγεία έχουν σκληρό ανταγωνισμό, με αντιπάλους την ιταλική Fincantieri και την αμερικανικής Lockheed Martin.
Ο συντάκτης δε, επισημαίνει ότι η υπόθεση της Naval Group στην Αθήνα προχωράει υπό προνομιακές συνθήκες αφού οι διμερείς γεωπολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι εξαιρετικές με την Αθήνα να απολαμβάνει πλήρη υποστήριξη σε όλα τα διμερή θέματα με την Τουρκία που την αφορούν (ΑΟΖ με Λιβύη, Κύπρο, ανατολική Μεσόγειο).
Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα
Στις αρχές του μήνα μάλιστα, οι σχέσεις αυτές υπογραμμίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο με την συμμετοχή μίας ελληνικής φρεγάτας στην ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles-de-Gaulle σε ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε συνέντευξή της εξάλλου η Γαλλίδα υπουργός στην ελληνική εφημερίδα το Βήμα, δήλωσε ότι «Η Γαλλία σκοπεύει να υποστηρίξει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις πολλαπλές διενέξεις της στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ τόνισε ότι τα συμφέροντα των δυο χωρών είναι συνδεδεμένα.
Η Naval Group «εξασφαλίζει κεφάλαια συνεργασίας» για την ελληνική προμήθεια
Ξεκινόντας ήδη από το 2008, η Naval Group προωθεί τις σχεδιάσεις της για το Πολεμικό Ναυτικό και στα πλαίσια αυτά, κατέληξε το 2019 να επιλέξει και συνάψει συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες συμπεριλαμβάνοντάς τις στην διεθνή της ανεφοδιαστική αλυσίδα (η ιστοσελίδα μνημονεύει συγκεκριμένα τις εταιρείες Akmon, Elfon, Hellenic Cables, IDE Intracom, Metka, Mevaco, Miltech Hellas, και Teletel).
Μάλιστα γίνεται ειδική μνεία στην εταιρεία Sunlight, κατασκευαστή συσσωρευτών, που έχει συμπεριληφθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό για την προμήθεια μπαταριών για τα υποβρύχια κλάσης Barracuda.
“Ελληνική” Belh@rra με 3 Sylver A50 και 2 Sylver A70, 24 ASTER 15/30 + 16 SCALP Naval;
Επιπλέον, η Naval Group παρουσίασε 13 μελέτες επιτευξιμότητας βιομηχανικής και ακαδημαϊκής συνεργασίας με την Ελλάδα, τόσο με επιχειρήσεις του αμυντικού χώρου όσο και με πανεπιστήμια (γίνεται μνεία στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο καθώς και στα Πολυτεχνεία Πάτρας και Κρήτης) σε διάφορους τομείς, από σύνθετα υλικά μέχρι ρομποτική και συμμετοχή σε διεθνή ναυτικά προγράμματα επιτήρησης.
Η συμφωνία που προωθείται θα απευθείας μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο χωρών και δεν αναμένεται να συναντήσει μεγάλες δυσκολίες. Το κυριότερο θέμα είναι η εξασφάλιση από πλευράς Ελλάδας χρηματοδότησης ανάλογης της αμερικανικής FMS, πράγμα που πλέον έχει προηγούμενο, αφού αντίστοιχη συμφωνία έχει υπογραφτεί μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων.
Οκτώ Ελληνικές εταιρείες εντάσσονται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group
Έπειτα, ένα θέμα διαπραγμάτευσης είναι το ύψος ασφάλισης της συμφωνίας, που το γαλλικό υπουργείο οικονομικών δεν θέλει να πέσει κάτω από 13%.
Με βάση την προβαλλόμενη συμφωνία, η πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI θα μπορούσε να παραδοθεί το 2024, δηλαδή ενδιάμεσα στις παραδόσεις των δυο πρώτων γαλλικών φρεγατών, όπου η πρώτη αναμένεται να παραδοθεί το 2023 κι η δεύτερη το 2025, όπως κι η ελληνική δεύτερη φρεγάτα.
Υπενθυμίζεται ότι ο γαλλικός σχεδιασμός είναι για την προμήθεια πέντε φρεγατών πολλαπλού ρόλου FDI (κόστος περί τα 750 εκατομμύρια ευρώ), δυο φρεγατών αεράμυνας (FDA) που σε συνδυασμό με οκτώ φρεγάτες FREMM θα εξασφαλίσουν στο γαλλικό Ναυτικό 15 φρεγάτες πρώτης γραμμής.