Παρά την προφανή αντιπολιτευτική στάση που έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία στο θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16, όλες οι δηλώσεις των στελεχών της μέχρι τώρα τόνιζαν την ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος. Μόλις νωρίτερα σήμερα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δήλωνε ότι η ΝΔ επεξεργαζόταν αντίστοιχο πρόγραμμα από το 2008 ενώ αντίστοιχες δηλώσεις περί της απολύτου αναγκαιότητας του προγράμματος έκανε και ο κος Άδωνης Γεωργιάδης, επικαλούμενος μάλιστα απόρρητες συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής όταν ήταν αρμόδιος τομεάρχης Άμυνας του κόμματος.
Σήμερα το πρωί ο Ευρωβουλευτής του κόμματος κος Κύρτσος κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αύξηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας μέσω αμυντικών προμηθειών από τις ΗΠΑ όπως παρακάτω:
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον πληροφορηθήκαμε, με βάση τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Τραμπ, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δαπανήσει 2,4 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, δημιουργώντας, όπως τόνισε ο κ. Τραμπ, θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνει πρόσθετες δανειακές υποχρεώσεις η ελληνική κυβέρνηση σε μία περίοδο κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται υπέρογκο και συνεχίζεται στην ΕΕ η συζήτηση για τη μελλοντική αναδιάρθρωσή του και τον τρόπο επίτευξης της βιωσιμότητάς του;
- Πώς είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί που εμπλέκονται στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος να παρεμβαίνουν για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας μόλις εμφανιστεί κάποια πρόταση μείωσης κάποιου φόρου ή αύξησης κάποιας κοινωνικής παροχής με κόστος μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να παρακολουθούν σιωπηλοί την κλιμάκωση της υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου, σε επίπεδο δισεκατομμυρίων, μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων σε όφελος της αμερικανικής βιομηχανίας και σε βάρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων;
- Τέλος, ποιο τμήμα του χρέους θα εξυπηρετηθεί κατά προτεραιότητα, αυτό που αφορά ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις ή αυτό που αφορά τις ΗΠΑ;
Ο καθένας βέβαια έχει την ελευθερία και την ευθύνη των πράξεών του αλλά ο κος Κύρτσος σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του υποστήριξε ότι η «προμήθεια δεν μπορεί να θεωρηθεί επείγουσα επειδή… υλοποιείται σε βάθος δεκαετίας».
Η ερώτηση βέβαια προς τον κο Κύρτσο είναι πότε ήταν η τελευταία φορά που ενημερώθηκε (από το ίδιο το κόμμα του όταν ήταν στη κυβέρνηση), αν βέβαια υπήρξε κάτι τέτοιο, για τα επείγοντα και μη προγράμματα της Εθνικής Άμυνας.