Η Ουκρανία ασκεί πιέσεις στην Ουάσινγκτον προκειμένου να της παραχωρήσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για τα νεοαποκτηθέντα HIMARS, όπως δήλωσε χθες Τετάρτη ο Φεντίρ Βενισλάβσκι, μέλος της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου.
Ο ουκρανικός στρατός διαθέτει πυραύλους με βεληνεκές 70 χιλιομέτρων, αλλά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν τις ρωσικές δυνάμεις σε μεγαλύτερο βάθος.
Θυμίζουμε ότι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν πυραύλους Tochka-U, βεληνεκούς 120 χλμ., για να πλήττει στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις, όμως τα σοβιετικού σχεδιασμού όπλα δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια στην προσβολή των στόχων τους.
Η ενδεχόμενη παράδοση τέτοιων πυραύλων έχει καίρια σημασία, αφού θα επέτρεπε στον ουκρανικό στρατό να βάλει στο στόχαστρο τη γέφυρα στο στενό Κερτς, που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.
Η γέφυρα αυτή, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, απέχει κάπου 260 χιλιόμετρα από τα μέτωπα. Είναι στρατηγικής σημασίας διότι μέσω αυτής ανεφοδιάζονται τα στρατεύματα της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «τρομοκρατία» τη διακηρυγμένη πρόθεση του Κιέβου να πλήξει τη γέφυρα. Επισήμανε πάντως πως είναι επαρκώς προστατευμένη έναντι πυραυλικών επιθέσεων.
Το αίτημα του Κιέβου για πυραύλους με μεγάλο δραστικό βεληνεκές εγείρει ανησυχίες και στην Ουάσινγκτον, ιδίως για το ενδεχόμενο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής για να πλήξουν στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένοπλη σύρραξη.