11.7 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
MEDIAVIDEOKongsberg NSM για το ΠΝ;

Kongsberg NSM για το ΠΝ;

- Advertisement -

Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε «ειδήσεις» για ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, ειδικά όταν προέρχονται από εταιρίες αλλά τα παρακάτω τα συναντήσαμε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες οπότε ακολουθούμε το γνωμικό ότι (ίσως) δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

Η «είδηση» που κυκλοφορεί από τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά έχει εμφανιστεί έκτοτε δυο-τρεις φορές είναι ότι υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την προμήθεια δυο συστοιχιών πυραύλων παράκτιας ναυτικής κρούσης NSM (Naval Strike Missile) της Kongsberg προκειμένου να ενισχυθεί και τελικά να αντικατασταθεί η σχετική δυνατότητα που υπάρχει σήμερα.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα το ΠΝ στηρίζεται σε Exocet MM40 Block 2, δυο «συστοιχίες» από τα οποία είχαν αποκτηθεί την περίοδο 1992-1993 και «ενισχύθηκαν» πολύ πιο πρόσφατα και από MM38 που αποσύρθηκαν από πυραυλακάτους Combattante IIa και «S-148». Η τελευταία αυτή εξέλιξη βέβαια είναι μια προσπάθεια αξιοποίησης των παλαιών βλημάτων έως ότου συμπηληρωθεί το «όριο ζωής» τους χωρίς πρόθεση περαιτέρω επαναπιστοποίησης.

Επιπλέον με αυτά δόθηκε η δυνατότητα κάλυψης και κάποιων «διόδων» του νοτίου Αιγαίου (με μετακίνηση των τροποποιημένων αποχούμενων (ρυμπουλκούμενων)  διδύμων εκτοξευτών, καθώς οι δυο συστοιχίες MM40 καλύπτουν το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Με δεδομένο ότι και οι MM40 θα αντιμετωπίσουν τέτοιο θέμα στο μέλλον αλλά και επειδή τα συστήματα αυτά δεν καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες με την εξέλιξη της απειλής και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών το ΠΝ είχε προχωρήσει από το 2012-2013 σε μελέτη προμήθειας νέων συστημάτων και πιο συγκεκριμένα μιας ή δυο συστοιχιών πυραύλων ναυτικής κρούσης νέας τεχνολογίας που να επιτρέπουν προσβολή στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις αλλά και δυνατότητα πληγμάτων κατά χερσαίων εγκαταστάσεων (πέρα από επάκτιους στόχους). Η δυνατότητα μάλιστα αυτή φαίνεται να εστιάζει πολύ περισσότερο το ενδιαφέρον του ΠΝ χωρίς βέβαια να παραγκωνίζεται και η ανάγκη ελέγχου του αιγιακού χώρου.

Μια από τις υποψηφιότητες φυσικά είναι οι MM40 Block 3 (ήδη σε υπηρεσία με τα ΤΠΚ κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ) και η MBDA επιδιώκει την σχετική πώληση από το 2014 με συνεχείς ενημερώσεις του ΥΠΕΘΑ και ΓΕΝ.

Πιο πρόσφατα όμως ανέκυψε και έτερος ισχυρός «μνηστήρας» ο νορβηγικός NSM της Kongsberg που έρχεται να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού.

Να θυμίσουμε ότι ο MM40 Block 2 αποτελεί αναβάθμιση έναντι των ΜΜ30 με αυξημένη εμβέλεια (έως 70 km) και INS/GPS με τερματικό ενεργό ραντάρ για την προσβολή. Ο MM40 Block 3 με την υιοθέτηση κινητήρα τουρμποτζέτ αυξάνει την εμβέλεια (θεωρητικά) πάνω από τα 120 km και έως τα 180 km, ενώ υπάρχει και δυνατότητα υπερπτήσης εδάφους, που αρχικά είχε εξελιχθεί ώστε το βλήμα να αποκτήσει ευελιξία χρήσης σε περιβάλλον αρχιπελάγους διερχόμενο πάνω από νησιά. Η δυνατότητα αυτή του δίνει και κάποιες οριακές ικανότητες πληγμάτων παράκτιων κυρίως στόχων, αν και αυτή  περιορίζεται από το σύστημα τερματικής καθοδήγησης που παραμένει ενεργό ραντάρ (πρακτικά χρησιμοποιείται μόνο το GPS).

Το πέμπτης «γενιάς» βλήμα NSM προσφέρει εμβέλειες άνω των 200 χιλιομέτρων (με προοπτική περαιτέρω αύξησής της) και χρησιμοποιεί επίσης INS/GPS αλλά προσφέρει ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα καθώς το σύστημα τερματικής καθοδήγησης είναι παθητικό IIR (αντίστοιχα συστήματα χρησιμοποιούν όσο οι JSOW όσο και οι Scalp) με δυνατότητα όχι μόνο εντοπισμού του στόχου μέσα στο εδαφικό περιβάλλον αλλά ακόμη και την αναγνώρισή του ανάμεσα σε άλλους (ώστε να επιλεχθεί η γωνία προσβολής μέσω ATRS-Autonomous Target Recognition System).

https://www.youtube.com/watch?v=MFwQkuh86UY

O NSM διαθέτει φυσικά και ραδιοζεύξη για ανανέωση στοιχείων ή στοχοποίηση στη διάρκεια της πτήσης και μπορεί να πετά σε πολύ χαμηλό ύψος με δυνατότητα εκτέλεσης hi-G ελιγμών ενώ ενσωματώνει σχεδίαση πολύ χαμηλού RCS. Ο πύραυλος έχει μήκος 3,96 μέτρα, βάρος 407 κιλά και χρησιμοποιεί για την εκτόξευση από το έδαφος/πλοίο επιταχυντή στερεών καυσίμων και στη συνέχεια κινητήρα τουρμποτζέτ Microturbo MRI-40 που επιτρέπει επίτευξη υψηλών υποηχητικών ταχυτήτων της τάξης των 0,95 Μαχ. Μεταφέρει κεφαλή (high-explosive blast-fragmentation) των 125 κιλών.

Η Kongsberg, με δεδομένη την πολύ καλή σχέση που διατηρεί με το ΠΝ λόγω των Penguin αλλά και λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών του NSM που περιγράφηκαν παραπάνω, θεωρεί ότι έχει το προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού σε έναν ελληνικό διαγωνισμό. Η Kongsberg μάλιστα βλέπει και ένα άλλο πλεονέκτημα του NSM, ως οπλισμού αεροεκτοξευόμενου βλήματος ναυτικής κρούσης για τα F-16 της ΠΑ (η πιστοποίηση του όπλου σε Fighting Falcon είναι δεδομένη) ως διαδόχου κατάστασης στα M2000EGM/MM39 (και με δεδομένο ότι τα F-16 αποτελούν και θα αποτελούν τον κορμό της ισχύος της ΠΑ).

Η νορβηγική εταιρία υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα του ΠΝ για δυο συστοιχίες θα έχει κόστος 100-120 εκατομμύρια ευρώ και έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2020 καθώς θεωρείται επιλογή με πολύ υψηλό λόγο κόστους/απόδοσης και λαμβάνει έτσι υψηλή προτεραιότητα. Κάθε συστοιχία αποτελείται από ένα εποχούμενο κέντρο διαχείρισης μάχης, τρία οχήματα C&C και τρία οχήματα με τέσσερις πυραύλους το καθένα με δυνατότητα προσθήκης και οχήματος (οχημάτων) με ραντάρ επιτήρησης/πρόσκτησης στόχων. Το πολωνικό ναυτικό έχει ήδη αποκτήσει τέσσερις συστοιχίες, δυο το 2008 και δυο το 2014.

Τα παραπάνω με πάσα επιφύλαξη και με την πιθανότητα ο «καπνός να προέρχεται από καπνογόνο»

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ουκρανία: Πως η μάχη στο αεροδρόμιο Antonov έκρινε την πορεία του πολέμου

Του Ανδρέα Πογιατζή - δημοσιογράφου/αναλυτήΥπήρξαν μάχες που άλλαξαν την ιστορία, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, "τι θα συνέβαινε εαν…" Μια από αυτές, ήταν του αεροδρομίου...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

111
Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Φεβρουαρίου/1 Μαρτίου 1914: Ανακήρυξη της Αυτόνομης Βορείου...

0
Ανακηρύσσεται στο Αργυρόκαστρο η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, ως απάντηση στην απόδοση της περιοχής στο Αλβανικό κράτος από τις συνθήκες του Λονδίνου και το...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ουκρανία: Πως η μάχη στο αεροδρόμιο Antonov έκρινε την πορεία του πολέμου

Του Ανδρέα Πογιατζή - δημοσιογράφου/αναλυτήΥπήρξαν μάχες που άλλαξαν την ιστορία, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, "τι θα συνέβαινε εαν…" Μια από αυτές, ήταν του αεροδρομίου...

Nordic Response 24: οι Σκανδιναβοί στέλνουν μήνυμα αεροπορικής ισχύος

Η διεθνής αεροπορική άσκηση Nordic Response 24 θα φιλοξενηθεί στη Νορβηγία στις 4-15 Μαρτίου και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταγράψουν οι...

Theon: Η μόνη αμυντική στη λίστα FT1000, των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη για το 2024

Η Theon International ανακοινώνει ότι αποτελεί τη μόνη αμυντική εταιρεία που αναγνωρίστηκε σήμερα από τους Financial Times & Statista, ως μία από τις 1.000...