Ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε χθες Σάββατο τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τον ELN για την επιστροφή αυτοχθόνων εκτοπισμένων στα εδάφη τους, στο δυτικό τμήμα της χώρας, την πρώτη αφότου ξανάρχισαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την οργάνωση ανταρτών αυτή.
«Το πρώτο πράγμα για το οποίο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον ELN, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι να επιτραπεί η επιστροφή των πληθυσμών που εκτόπισε αυτή η οργάνωση» στα εδάφη τους, τόνισε ο πρόεδρος, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης στη Δαμπέιμπα (βορειοδυτικά).
Δεν διευκρίνισε την ημερομηνία επιστροφής των αυτοχθόνων, που είχαν εγκαταλείψει τα εδάφη που κατείχαν νόμιμα στις περιφέρειες Τσοκό (βορειοδυτικά) και Ρισαράλδα (κεντροδυτικά) εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε διακινητές ναρκωτικών, ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες και μαχητές του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία.
Οι διαπραγματεύσεις με τον ELN, που είχαν διακοπεί το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση έπειτα από επίθεση σε σχολή της αστυνομίας με 22 νεκρούς, ξανάρχισαν με απόφαση του προέδρου Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο.
Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και του ELN ξεκίνησαν τις νέες συνομιλίες την 21η Νοεμβρίου στη Βενεζουέλα.
Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ωφελήσει μια κοινότητα που προχώρησε σε καταλήψεις διαφόρων πάρκων στην Μπογοτά από τα τέλη του 2020, εν είδει διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια με την αστυνομία.
Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση και ο ELN δεν έχουν συμφωνήσει σε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, όμως τον Οκτώβριο αποφάσισαν να συνεχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις, με άλλα λόγια οι συνομιλίες να βασιστούν «στο σύνολο των συμφωνιών και της προόδου που είχαν εξασφαλιστεί μετά την υπογραφή της ατζέντας την 30ή Μαρτίου 2016». Τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέρη έκαναν χειρονομίες «οικοδόμησης εμπιστοσύνης», προχωρώντας αντίστοιχα στην απελευθέρωση αιχμαλώτων και ομήρων και στη μείωση των επιχειρήσεων στο πεδίο.
Σύμφωνα με τις αρχές και ανεξάρτητο ινστιτούτο μελετών, ο ELN διαθέτει σήμερα 2.500 πολεμιστές, από περίπου 1.800 όταν άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις με την τότε κυβέρνηση.
Ο ELN, τον οποίο ίδρυσαν το 1964 ριζοσπαστικοποιημένοι ρωμαιοκαθολικοί ιερωμένοι, φοιτητές κι εργάτες, εμπνεόμενοι από τη δράση του Τσε Γκεβάρα και την επανάσταση στην Κούβα, χαρακτηρίζεται επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, αφού οι πρώην Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης με την τότε κυβέρνηση το 2016.