Τη δυσκολία προβλέψεων ως προς τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν λόγω της ρευστότητας της κατάστασης και της στάσης που θα κρατήσουν οι Ταλιμπάν, μετά την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για την οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής”
«Εάν όντως τηρήσουν (οι Ταλιμπάν) τις πρόσφατες υποσχέσεις και δηλώσεις τους, είναι πολύ πιθανόν να μη γίνουμε μάρτυρες μεγάλου μεταναστευτικού κύματος, όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Το αντίθετο αναμένεται να συμβεί, εάν μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων επιστρέψουν στις προηγούμενες πρακτικές τους» σημειώνει.
Ερωτηθείς σχετικά με την εργαλειοποίηση των προσφύγων από την Τουρκία και το ενδεχόμενο νέας προσφυγικής κρίσης ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρει: «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την δραστηριοποίηση της Τουρκίας στο Αφγανιστάν μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις και ελπίζουμε ότι η εμπλοκή της θα είναι εποικοδομητική. Ως γνωστόν, η γειτονική μας χώρα φιλοξενεί ήδη ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αποτελεί, βλέπετε, και κοινή αντίληψη των δύο πλευρών ότι η Ελλάδα και η Τουρκία κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν νέες προσφυγικές ροές, οι οποίες ενδεχομένως να ενταθούν σημαντικά το προσεχές διάστημα. Στο πλαίσιο άλλωστε αυτό, ο κ. πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Ερντογάν, επεσήμανε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές εισροές μεταναστών και προσφύγων και ότι αυτές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν εγγύτερα στο Αφγανιστάν».
Αναφορικά με την αποτροπή εκ μέρους της Ελλάδας ενός νέου προσφυγικού κύματος ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η χώρα μας βρίσκεται, ούτως ή άλλως, σε εγρήγορση, λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όπως έγινε το Μάρτιο 2020». Και προσέθεσε: «Καθήκον μας είναι η προστασία των συνόρων της Ελλάδας που είναι επίσης και σύνορα της ΕΕ, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό πράξαμε στο παρελθόν και, εάν παραστεί ανάγκη, την ίδια πολιτική θα ακολουθήσουμε και στο μέλλον».
Σε ό,τι αφορά την Οικονομική Διπλωματία ο κ. Φραγκογιάννης εξηγεί ότι η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκό παράκτιο κράτος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην ευρύτερη περιοχή, με δεδομένες τις εξελίξεις, προάγει ενεργά, χωρίς εξαιρέσεις, την ειρηνική συνύπαρξη όλων των χωρών της περιοχής, τη μετριοπάθεια, την ευημερία, το Διεθνές Δίκαιο, αντιλαμβάνεται τη Μεσόγειο ως θάλασσα επικοινωνίας, εμπορίου και συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αλληλένδετη με αυτή των γειτονικών χωρών της ευρύτερης μεσογειακής περιφέρειας. «Αυτή τη στρατηγική στόχευση» επισημαίνει «εξυπηρετούν τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τη Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και οι συμφωνίες με τις χώρες του Κόλπου. Αυτή είναι η έμπρακτη απάντησή μας στο “τόξο του φονταμενταλισμού”, που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν».
Στην δική μας περίπτωση, θα μπορούσε να εξεταστεί η παραχώρηση των MEKO στο ουκρανικό ναυτικό μέσο Γερμανίας και στην θέση τους ναυπήγηση MEKO A200; Ανεξάρτητα με τα υπόλοιπο ναυπηγικό πρόγραμμα (Κίμων και κορβέτες). Τα χρήματα που προορίζονταν για την αναβάθμιση να δοθούν για νέα υποβρύχια.
Angola is a major oil producer and has benefited from the spike in the oil price.
ΑΡΑ στα δικά μου μάτια του απλού φορολογούμενου Ολλανδοί, Γάλλοι,Ιταλοί στην καλύτερη μας μας έχουν γιά πολύ κορόϊδα της τράπουλας,καί πάει η καζούρα γόνα μάλλον έχουν ξεχωριστή κατηγορία προϊόντων αποκλειστικά για Ελλάδα,όπως οι ταβερνιάριδες στην Σαντορίνη σαλάτα Ξ και σαλάτα Ε όπου Ξ=ξένους το Ε το μαντεύετε
Δυό παρατηρήσεις:
Πύραυλος ο Essm με σύστημα μάχης το ιταλικό Athena, με ότι συνεπάγεται το τελευταίο. Διότι επίσης τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκε στον τύπο, σχετικά με το πρόγραμμα των κορβετών, μια πληροφορία όπου το ΠΝ φέρεται να συζητά με τους Ιταλούς, έκδοση της FCX-30 με Essm αλλά και επιπλέον CMS Tacticos!!! .
Όντως ο αριθμός των Essm στις μικρό-κορβέτες των ΗΑΕ είναι 8 πύραυλοι, αλλά ο ΜΚ-56 που είναι εγκατεστημένος είναι τετραπλός, οπότε μιλάμε για διπλό κάνιστρο. Το τελευταίο αναφέρεται γιατί είχε αμφισβητηθεί αυτή η ικανότητα του εν λόγω εκτοξευτή.
Αλήθεια εκείνες οι υπογραφές με τους Γερμανούς πού όλο πέφτουν για την αναβάθμιση των MEKO τι έγιναν ρε παιδιά ?? Είμαστε για να είμαστε..
ειναι κορβετα με εκτοπισμα λιγοτερο απο 1000τ … καμμια συγκριση με τα πλοια που “παει” να προμηθευτει το ΠΝ.
Νομιζω οτι και ΗΑΕ τις 6 μοναδες τις προμηθευτηκε 2 δις …. τοτε.
Φυσικα την συγκεκριμενη κλαση θα την ηθελα στο ΠΝ … πιστευω οτι ειναι ιδανικη επιλογη για αντικατασταση των ΤΠΚ …. το ελικοδρομιο ειναι για μικρο ελικοπτερο …. μπορει ομως ο συγκεκριμενος χωρος να εκμεταλλευτει ποικιλοτροπος.
Με τέτοια μεγέθη (και σχεδιάσεις) χτίζεις ξανά ναυπηγία και εγχώρια παραγωγή.
Της Prininvest που είχε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που τους διώξαμε, που μας πήγανε στα διεθνή δικαστήρια, που έχει βγει απόφαση εναντίον μας κτλ κτλ
Η Ανγκόλα έχει Gdp περίπου 400 δις δολ & 18% εξωτερικό χρέος.
Θεωρω οτι αλλες 4-6 ελαφριες κορβετες εως 1200τονων εκτοπισματος, εκτος απο τις 4-6 βαριες κορβετες, ειναι αναγκαίες για το ΠΝ.
Αυτοι κολυμπανε στο πετρελαιο, μην τους λυπαστε.