Οι Πρόεδροι του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν διέταξαν σήμερα τα στρατεύματά τους να “αποσυρθούν” έπειτα από βίαιες εχθροπραξίες στα σύνορα, στη διάρκεια μιας συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που διεξάγεται στη Σαμαρκάνδη, στο Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε το Μπισκέκ.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο Κιργίζιος Πρόεδρος Σαντίρ Τζαπάροφ και ο Τατζίκος ομόλογός του Εμομάλι Ραχμόν “συμφώνησαν να δώσουν εντολή στους ενδιαφερόμενους θεσμούς να σταματήσουν το πυρ και να αποσύρουν τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό από τη γραμμή επαφής”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία του Κιργιστάν.
Το Κιργιστάν είχε ανακοινώσει νωρίτερα μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Τατζικιστάν έπειτα από μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες της κεντρικής Ασίας. Οι αρχές του Ταζικιστάν επιβεβαίωσαν την επίτευξη της συμφωνίας.
“Οι επικεφαλής των Επιτροπών εθνικής ασφάλειας του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν, Καμτσιμπέκ Τατσίιεφ και Σαϊμουμίν Ιατίμοφ, κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός” από τις 16:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε σε μια ανακοίνωση η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων του Κιργιστάν.
Μπορεί να σημειώνονται συχνά συγκρούσεις στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν εμπλακεί εδώ και χρόνια σε μια συνοριακή διαμάχη, όμως οι τελευταίες εχθροπραξίες συνιστούν μια σημαντική κλιμάκωση.
Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα την “ανησυχία” της για τις εχθροπραξίες, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί “τα δύο μέρη να λάβουν διεξοδικά και επείγοντα μέτρα προκειμένου να (…) βάλουν τέλος σε κάθε προσπάθεια κλιμάκωσης”.
Σύμφωνα με το Μπισκέκ, οι τατζικικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τη συνοριακή πόλη Μπάτκεν, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Κιργιστάν, σε μια ζώνη που διεκδικούν οι δύο χώρες.
“Η περιοχή του αεροδρομίου της Μπάτκεν και εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα όρια της πόλης βρέθηκαν υπό τα πυρά συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών. Πολιτικές υποδομές της πόλης Μπάτκεν καταστράφηκαν” ανέφερε σε μια ανακοίνωση η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων του Κιργιστάν.
Το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν ανακοίνωσε πως 31 άνθρωποι διακομίστηκαν σήμερα στο νοσοκομείο, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό.
Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες “τραυματίστηκαν από πυροβόλα όπλα”, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.
Η κρατική Επιτροπή για την εθνική ασφάλεια του Κιργιστάν ανέφερε σήμερα το πρωί πως “έντονες και βίαιες αντιπαραθέσεις” ήταν σε εξέλιξη στη συνοριακή ζώνη, κατηγορώντας το Τατζικιστάν ότι “βομβαρδίζει το κιργιζικό έδαφος με όλο το διαθέσιμο οπλοστάσιό του” και ότι συνεχίζει να αναπτύσσει “βαρύ εξοπλισμό”.
Έκανε λόγο για χρήση “βαρέων τεθωρακισμένων, πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών και αεροπορίας” από το Τατζικιστάν. “Όλες οι επιθέσεις από ξηράς και αέρος βρίσκουν την απάντησή τους από την κιργιζική πλευρά, κάτι που εμποδίζει κάθε κατάληψη εδάφους”, πρόσθεσε.
Κάτοικοι πολλών συνοριακών χωριών διέφυγαν από τη ζώνη των μαχών, δήλωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων του Κιργιστάν, το οποίο ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρων υποδοχής.
Το Τατζικιστάν, από την πλευρά του, κατηγόρησε τις κιργιζικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον τατζικικών συνοριακών φυλακίων, χωρίς μέχρι στιγμής να κάνουν λόγο για θύματα στις τάξεις τους.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti μετέδωσε πως ένας Τατζίκος συνοριακός φρουρός σκοτώθηκε και τρεις συνοριοφύλακες τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.
Σύμφωνα με την κιργιζική διπλωματία, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν στην προσπάθεια να ηρεμήσουν την κατάσταση.
Οι εχθροπραξίες αυτές σημειώνονται ενώ οι πρόεδροι των δύο χωρών λαμβάνουν μέρος από χθες, Πέμπτη, στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στη Σαμαρκάνδη, στο Ουζμπεκιστάν. Εμφανίστηκαν μάλιστα μαζί σε μια ομαδική φωτογραφία χθες βράδυ.
Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο χώρες στις αρχές της εβδομάδας προκάλεσαν δύο θανάτους στις τάξεις των Τατζίκων συνοριοφρουρών και πολλούς τραυματίες και στις δύο πλευρές.
Τα σύνορα ανάμεσα στο Ταζικιστάν και στο Κιργιστάν είναι τακτικά το θέατρο φονικών συγκρούσεων.
Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και η πρόοδος για την οριθέτησή τους ήταν πολύ αργή τα τελευταία χρόνια.
Το 2021 σημειώθηκαν χωρίς προηγούμενο συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τροφοδοτώντας φόβους για μια διεύρυνση της σύγκρουσης.