Έντονο εσωκομματικό παρασκήνιο αντιμετώπισε η Νέα Δημοκρατία, καθώς μετά την ανακοίνωση για αυξήσεις στους στρατιωτικούς που έκανε ο υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας, βουλευτές και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασαν δημόσια την κριτική τους γιατί αυτές δεν καλύπτουν και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, μιας και το μισθολόγιο τους είναι ενιαίο με των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σχετικά σχόλια είχαμε από τους Βασίλη Κικίλια, Άδωνι Γεωργιάδη, Θάνο Πλεύρη, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Κώστα Μαρκόπουλο, Γιάννη Πλακιωτάκη κ.α. άλλους. Ενώ γενικότερη είναι η πίεση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για επαναφορά του 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο Τομέα, δηλαδή μια πολύ μεγαλύτερη δαπάνη.
Πέρα από την εσωκομματική κριτική που γίνεται καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει και ισχυρό έρεισμα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη πιο έντονες ήταν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και των στρατιωτικών.
Έτσι σε σημερινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι επικεφαλής της ΠΟΑΣΥ (Αστυνομικοί Υπάλληλοι), της ΠΟΑΞΙΑ (Αξιωματικοί Αστυνομίας), της ΠΟΕΥΠΣ (Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος), της ΠΟΕΠΛΣ (Προσωπικού Λιμενικού Σώματος), της ΕΑΠΣ (Αξιωματικοί Πυροσβεστικού Σώματος), της ΠΕΑΛΣ (Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος) και της ΠΟΜΕΝΣ (Ενώσεων Στρατιωτικών), αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις:
“Επανερχόμαστε σήμερα, για να εκφράσουμε ξανά την αντίθεσή μας και τη σαφή προειδοποίηση προς κάθε αρμόδιο, ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως τονίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις άδικες μνημονιακές περικοπές.
Η Κυβέρνηση με τα έως τώρα δεδομένα και με τη δική μας επιμονή και άμεση αντίδραση, ανοίγει ξεκάθαρα τη διαδικασία αλλαγής του ειδικού μισθολογίου και παραπέμπει τη συζήτηση στο μέλλον με στόχο την ανακοίνωση των όποιων νέων μισθολογικών αλλαγών το Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα – για το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, κατά την κατάρτιση του ισχύοντος μισθολογίου η τότε Κυβέρνηση μας είχε αγνοήσει επιδεικτικά- απαιτούμε από τη σημερινή Κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην ακολουθήσει την πεπατημένη του αιφνιδιασμού και των αποκλεισμών. Ούτε να επαναληφθούν φαινόμενα επιλεκτικών επιδοματικών παροχών, όπως συνέβη π.χ με τη χορήγηση 600 ευρώ στην ΕΛ.ΑΣ και στο Λ.Σ – Ελληνική Ακτοφυλακή με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας και του μεταναστευτικού, αλλά εξαιρώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Επιδεικνύοντας καλή πίστη, με πρόσφατο το καλό προηγούμενο της θεσμοθέτησης της επικινδυνότητας της εργασίας, αναμένουμε την αποδοχή της πρότασής μας άμεσα, ώστε να αρχίσει ο διάλογος και η διαπραγμάτευση για τη συνδιαμόρφωση του ειδικού μισθολογίου, τέτοιου που να φέρνει ξανά την ελπίδα και το χαμόγελο για μια καλύτερη υπηρεσιακή και προσωπική ζωή σε όλες και όλους -γυναίκες και άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας. Αν παρ’ ελπίδα δεν συμβεί αυτό, μας οδηγείτε στο δρόμο του αγώνα και είναι μονόδρομος.”
H απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν να θυμίσει τις δρομολογημένες αυξήσεις στον κατώτατο και στα επιδόματα, αλλά παραπέμποντας για τα περισσότερα στο Σεπτέμβριο, όπου ως συνήθως στην Έκθεση Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθεί το σχεδιάγραμμα της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος.
Έτσι δημιουργείται ένα χρονικό κενό κάπου 5 μηνών για την μισθολογική ευθυγράμμιση στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας, εφόσον βέβαια αυτή ολοκληρωθεί, ενώ στο ίδιο διάστημα θα διαφανούν και οι αντιδράσεις των στρατιωτικών από τις δικές τους αυξήσεις: αν δηλαδή αυτές καλύπτουν την αύξηση κόστους ζωής, και αν δημιουργούν κίνητρο τόσο για την ένταξη στις Ένοπλες δυνάμεις (ώστε να μην δούμε τα περυσινά με τα μεγάλα κενά στις στρατιωτικές σχολές) αλλά και για την παραμονή σε αυτές, με κάποιο φρενάρισμα των μαζικών αποχωρήσεων.