Κατά χιλιάδες «ξοδεύονται» στον πόλεμο της Ουκρανίας τα μικρά ερασιτεχνικά τετρακόπτερα και οκτακόπτερα drone. Καθώς τα χρησιμοποιούν χωρίς σταματημό και οι Ουκρανοί (πρώτοι διδάξαντες) και οι Ρώσοι, σε πολλαπλούς ρόλους, αναγνώρισης, στοχοποίησης και επίθεσης. Με τον τελευταίο να γίνεται μέσω πρόχειρων μετασκευών, όπου το ερασιτεχνικό drone φορτώνεται μια χειροβομβίδα, ένα βλήμα όλμου, ένα εκρηκτικό γέμισμα για να το ρίξει πάνω από εχθρικές θέσεις, άρματα κ.λπ.
Στην Ουκρανία μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και πολλά τοπικά εργαστήρια ερασιτεχνών που κάνουν τις μετασκευές αλλά και την απλή εκπαίδευση των στρατιωτών στη χρήση τους. Το κοινό στοιχείο Ρωσίας και Ουκρανίας; Πως η συντριπτική πλειονότητα των μικρών αυτών drone είναι κινεζικής κατασκευής, κυρίως της εταιρίας DJI, τα οποία τα αγοράζουν κατά χιλιάδες από τη λιανική διεθνώς.
Την προηγούμενη εβδομάδα όμως, η Κίνα επέβαλλε περιορισμούς εξαγωγών στα πιο μεγάλα από αυτά αναφέροντας ακριβώς την πιθανή πολεμική χρήση τους. Στο στόχαστρο μπαίνουν λοιπόν τα μοντέλα με βάρος πάνω από 7 κιλά και όσα μπορούν να πετάξουν πάνω από 30 λεπτά ή/και πέρα του ορίζοντα του χειριστή.
Το ζήτημα είναι ποιος θα θιχθεί περισσότερο από αυτή την απαγόρευση. Η DIJ έχει επίσημα αποσυρθεί τόσο από τη ρωσική όσο και την ουκρανική αγορά, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίζει τα drones της να φθάνουν στην πρώτη γραμμή. Η μεν Ουκρανία έχει κινητοποιήσει φιλικές ΜΚΟ, ομάδες βοήθειας, μεταναστών, κ.λπ. σε όλη τη Δύση, που αγοράζουν drones στη λιανική και τα μεταφέρουν στο Κίεβο. Αντίστοιχα η Ρωσία έχει οργανώσει δικά της δίκτυα αγοράς drone, τόσο σε χώρες του Καυκάσου όσο και στη Μέση Ανατολή για τον ίδιο λόγο. Με τις τιμές βέβαια να έχουν εκτοξευθεί λόγω μεγάλης ζήτησης διεθνώς.
Είναι πάντως πιθανό η Κίνα με αυτή την εξαγγελία της να επιχειρεί να περιορίσει κάπως την πολεμική χρήση των συγκεκριμένων μη επανδρωμένων. Το πραγματικό θέμα όμως είναι τι στάση τηρεί το Πεκίνο προς τη Μόσχα, καθώς υπάρχουν αρκετές αναφορές για ροή υλικών κάθε τύπου προς τη Ρωσία από κινεζικά εργοστάσια. Όχι όπλων αλλά «διπλής χρήσης» όπως λέγονται, δηλαδή ηλεκτρονικών, ανταλλακτικών, εργαλειομηχανών, τσιπ υπολογιστών, μετρητικών συσκευών, πομπών laser, βέβαια και drones, που όλα εξυπηρετούν την ρωσική αμυντική παραγωγή και την πολεμική της μηχανή. Με τις μεταφορές να γίνονται είτε απευθείας, είτε μέσω τριγωνικής συναλλαγής, όπου η Κίνα εξάγει π.χ. στο Καζακστάν και αυτό μεταπουλά τα προιόντα στη Ρωσία.
Και βέβαια για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται το απροετοίμαστο της Δύσης: που έχοντας μεταφέρει εδώ και πολλά χρόνια την πλειονότητα της βιομηχανικής της παραγωγής στη Κίνα (όχι μόνο λόγω χαμηλότερου κόστους αλλά πλέον γιατί εκεί υπάρχει τεράστιος αριθμός εξειδικευμένων εργατών, τεχνικών και μηχανικών, εγχώρια τεχνογνωσία και μεγάλη προθυμία συνεργασίας) βλέπει ότι σε πολλές γραμμές προιόντων εξαρτάται αποκλειστικά από το Πεκίνο!