Την έξοδο από την Χερσώνα ανήγγειλε ο Sergei Shoigu, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας. Μαζί του ο στρατηγός Surovikin, ο νέος Ρώσος διοικητής της εισβολής στην Ουκρανία, ο οποίος είπε πως είναι “δύσκολη απόφαση” αλλά αναγκαία και διευκρίνησε πως η νέα γραμμή άμυνας θα είναι στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Μάλιστα, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτές και σε λειτουργία τις γέφυρες που διασχίζουν το Δνείπερο στο ύψος της Χερσώνας, γέφυρες που η Ουκρανική πλευρά βομβάρδιζε για να εμποδίσει την ενίσχυση της πόλης, τώρα τα πράγματα αντιστρέφονται. Όπως γράφει ο Guardian, τώρα η ρωσική πλευρά ανατινάζει γέφυρες, καθώς είναι σε προεργασία αποχώρησης, οπότε θέλει με αυτό τον τρόπο να φρενάρει την πιθανή ουκρανική προέλαση.
Θυμίζουμε πως στην περιφέρεια της Χερσώνας είναι το μόνο σημείο που η Ρωσία είχε καταφέρει να περάσει τον ποταμό-ορόσημο για την Ουκρανία, και να εγκατασταθεί στην δυτική του όχθη, καταλαμβάνοντας και την ομώνυμη πόλη-πρωτεύουσα της. Το ρωσικό προγεφύρωμα όμως γύρω από την πόλη έχει μικρύνει αρκετά από την ουκρανική πίεση, η οποία επιμένει παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Στόχος των Ουκρανών ήταν να ανακτήσουν όλη τη δυτική πλευρά του ποταμού, πριν τα Χριστούγεννα και την τότε παύση των εχθροπραξιών που θα φέρει έτσι κι αλλιώς ο χειμώνας. Κάτι που πλέον είναι πολύ κοντά, με την ρωσική υποχώρηση σε εξέλιξη.
Ήδη πολλές μονάδες διοίκησης των Ρώσων έχουν φύγει από την πόλη, όπως και οι διορισμένοι πολιτικοί «επικεφαλής». Αίσθηση μάλιστα έχει προκαλέσει ο θάνατος του αναπληρωτή πολιτικού διοικητή της πόλης, του Kirill Stremousov, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στην Αζοφική Θάλασσα, δηλαδή πολύ μακριά από την περιοχή. Ο ίδιος είχε δηλώσει πριν 2 μέρες ότι ολοκληρώνεται η οργανωμένη εκκένωση μέρους του πληθυσμού της πόλης.
Την ρωσική πρόθεση να φύγουν από την Χερσώνα αν η κατάσταση χειροτερέψει την έχει εξαγγείλει άλλωστε και ο στρατηγός Surovikin από στα μέσα Οκτωβρίου, ως μια από τις “πιθανές εξελίξεις”, καθώς περιγράψε με ρεαλισμό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από τις ουκρανικές αντεπιθέσεις. Άλλες ενδείξεις όμως κατασκευής οχυρωματικών έργων αρκετά πίσω από τις σημερινές γραμμές του μετώπου (πάντα από τη ρωσική πλευρά), δείχνουν πως πλέον προγραμματίζεται πολύ πιο σοβαρά μια αμυντική διάταξη και οργάνωση στα μετόπισθεν.
Oι Ρώσοι οχυρώνουν την Μαριούπολη εν αναμονή της ουκρανικής αντεπίθεσης στο νότο